Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 15:44 1 333 7

Отлагат Международния балетен конкурс във Варна

  • международен балетен конкурс-
  • варна-
  • балет

В тази връзка ръководството на Консервативно обединение на десницата (КОД) изразява възмущение от решението на културното министерство и община Варна да не се финансира най-престижния конкурс в България

Отлагат Международния балетен конкурс във Варна - 1
Снимка: VARNA - International Ballet Competition

XXIX-тото издание на Международния балетен конкурс - Варна, планирано за 15-30 юли 2020 г., се отлага по технически причини и няма да бъде проведено през настоящата година. Това съобщават от Фондация "Международен балетен конкурс - Варна" на официалната си страница.

Те поясняват, че допълнително ще информират кога се предвижда да бъде проведен конкурсът.

Международният балетен конкурс-Варна е създаден през 1964 г. Първото му издание се провежда от 2 до 13 юли в Летния театър в същия град - най-големия морски курортен център на България. Той е първото в света професионално международно балетно състезание.

В тази връзка ръководството на Консервативно обединение на десницата (КОД) изразява възмущение от решението на културното министерство и община Варна да не се финансира най-престижния конкурс в България.

"Възмутени сме от безразличието на институциите и най-вече на Министерството на културата, което би трябвало да полага целенасочени усилия за съхранението и развитието на подобни събития, изграждащи съвременния културен образ на България", пишат в позицията си до медиите от КОД.

Те са категорични, че не бива да се позволява подобно безразличие. За тях е необяснимо как министерството може да похарчи огромна сума за арт-инсталация от евтини стъклени чаши и парчета строителна изолация за културно събитие във Венеция например, но отказва подкрепа за традиционно събитие, изразяващо националната ни култура.

От КОД настояват, Министерството на културата не само да отдели средства за финансирането на конкурса, но и да помогне за неговото по-голямо популяризиране извън страната.

Те напомнят на културния министър Боил Банов, че опазването на такива културни и цивилизационни достижения е задължение на Министерството на културата, а не въпрос на желание или индивидуален избор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Центурион

    3 0 Отговор
    Римско число 56 не се пише XXlX a LVI !!!

    Коментиран от #5

  • 2 Мисирка

    5 0 Отговор
    То и Конкурса за млади оперни певци вече не се провежда...
  • 3 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ЗА СМЕТКА НА ПРЕДСТАВЕНИТЕ ОТ НАС ВИЕТНАМСКИ ЧАШИ В ИТАЛИЯ СРЕЩУ 500 000 ЛВ. ОТ ПРАВИТЕЛСТВЕНАТА ДРИСЛА- ШЕФ НА ---АБЕ -КЪДЕТО СЕ "ИЗЛАГАТ" -ИЗКУСТВЕНИЦИТЕ ТВОРЦИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 4 Сър Казъм дьо Циник

    5 0 Отговор
    Затва пък всеки ден има турнири по щракане с пръсти в чалготеките и участието е ако имаш ключодържател ща колата БЕНВЕ! Ай, ся пак пишете за маестро Вили Казасян )))
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Центурион":

    Глъвчо, от 1966 г. конкурсът е през две години...и тазгодишния трябваше да е 29ти - ХХІХ.
  • 6 Поп Грую

    2 0 Отговор
    А някой задава ли си въпроса как и защо се стигна до тук
  • 7 кирил аспарухов

    4 0 Отговор
    за сметка на това се провежда безсмисления конкурс откритие и се наливат общински пари в един местен самозванец уж търсещ таланти