Last news in Fakti

20 Август, 2012 16:06 933 0

Започва фолклорният фестивал в Бургас

  • международен-
  • фолклорен-
  • фестивал-
  • бургас

Традициите и фолклора на 11 държави ще бъдат представени в Бургас от днес 20 до 24 август. Поводът е провеждането на 40-то юбилейно издание на най-стария в България международен фолклорен фестивал.
Дефилето започва днес в 18.00 часа от площад "Тройката", върви по главната улица на Бургас, всяка от групите танцува пред Общината, а после продължават по "Богориди" към Морската градина.
Както всяка година, първият концерт започва от 20.00 часа в Летния театър при свободен вход.
Тази година красивото и неповторимо танцово изкуство ще бъде пренесено и във всички квартали на общината. Основните сцени по традиция са Летния театър, лятна сцена "Охлюва", пред сградата на Община Бургас, ж.к. "Славейков", "Изгрев", "Меден рудник", кв. Лозово, Сарафово, Банево, Горно и Долно Езерово и Крайморие.
За приятната атмосфера и настроение ще се погрижат танцови ансамбли от 11 страни - Франция, Турция, Грузия, Словакия, Румъния, Русия, Хърватска, Индонезия, Украйна, Сърбия и България, като родният фолклор ще бъде представен от фолклорните формации "Странджа" и "Пирин".
Тазгодишните носители на престижната награда "Нестинарка" е професионалният фолклорен ансамбъл "Пирин" от Благоевград, които ще представят страната ни още в първата вечер от фестивала.
Участниците ще поднесат живо и истинско усещане не само чрез танца, музиката и костюмите, а ще ни осигурят истинско пътешествие по пътя на родните си места - бит и култура. За това ще помогнат мултимедийните екрани на сцената на Летния театър.
Последната вечер ще започне с импресия за историята на фестивала, а химна на фестивала "Префръкна птичка" ще бъде изпълнен тази година от детски народен хор "Трепетлика" при ОДК - Бургас с ръководител Пепа Запрянова.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА