21 Април, 2020 13:34 1 170 10

Кауза "Голямата черква" събира пари за построяването на параклис

  • църква-
  • параклис-
  • събиране на пари-
  • кауза-
  • християни

Вече е събрана част от сумата за построяването на храма

Църковно настоятелство "Свети Пантелеймон", село Стоян Заимово, общ. Чирпан, моли за финансова подкрепа, за да може да бъде построен параклис в местността "Голямата черка". Ето какво гласи техният призив:

Уважаеми дами и господа,

Повече от десет години се опитваме да възродим свято място в нашия край и да построим малък православен параклис в местността "Голямата черква", на 1.5 км от село Стоян Заимово, на място, на което е имало седем черковища и манастири.

"Голямата черква" е свята кауза, която обедини родолюбиви сънародници от страната и чужбина с една цел - да върнат Божията благодат над земите на Тракия. Построяването на дом Господен е дело мъчно във времена на безпросветност и духовен упадък, но това още повече ни задължава да бъдем съзидателни, да бъдем отговорни за възпитанието на децата ни. За строителството на храма са нужни 30 000 лева, до момента сме събрали 12 000 лева, благодарение на ученици и пенсионери, започнали начинанието с вяра и ентусиазъм. За наша радост, каузата ни стана национална, подкрепиха ни медии, общественици и хора на изкуството. Но въпреки многогодишните ни усилия, не можем да се справим с набирането на нужните средства. Обръщаме се към вас с надежда, че ще ни помогнете и ще подкрепите това Богоугодно дело. Настоятелството откупи земята за строеж, имаме и план.

Моля Ви, помогнете ни!

С уважение: Златка Колева, Църковно настоятелство "Св. Пантелеймон", тел.: 0898792351

Дарителска сметка за параклиса „Св. Пантелеймон“ е:

Уникредит Булбанк,

Булстат 177198318,

UNCRBGSF,

IBAN: BG50UNCR70001523085895.

Местността е от историческа важност и за нея се носят легенди и истории. Една такава легенда разказва, че на мястото, където ще бъде построен храмът – на около 1 км северозападно от село Стоян Заимово, е открито от двама овчари, независимо един от друг. Единият вижда човек с бели дрехи, който му казва, че е свети Пантелеймон и че тук – на това място в местността Голямата черква, през 1212 г. той поръчал на трима братя да издигнат голям Божи храм. Според легендата, той просъществувал около 300 години преди да бъде разрушен и запален от турците. В пожарище погинали 8 монаси, които преди да загинат успели да скрият каменна плоча с врязан в нея православен кръст.

Мястото с кръста в местността Голямата черква, където ще бъде изграден параклисът, и сега събира много вярващи. Преди години мястото е посетено от археолози, които откриват зид на манастир от XII век, а също пръснати из целия терен строителни материали и керамика. Сега на мястото, където ще бъде построен храмът, е издигнат кръст. Около него хората, които от години идват на поклонение в местността, оставят даровете си. Интересно е, че кръстът е поставен точно на посоченото място за олтар на черквата. Местните разказва още, че на това място хората имат видения, нещо им се казва, получават облекчение, някои са чували камбанен звън.

Има и други данни, които показват, че легендата почива на реални факти. В етнографско проучване възрожденецът Никола Събчев разказва, че между чирпанските села Стоян Заимово и Съединение е имало 5 църкви и манастири. Твърдението е подкрепено, освен от спомените на местните, и от запазените имена на близките местности.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пфууу

    0 6 Отговор
    Как па веднъж не седнаха тия да събират за нуждаещи се бе ??? На кой му е нужен тоя параклис, тия мързеливите само за тех си мислят

    Коментиран от #3

  • 2 Епа да

    0 2 Отговор
    По-добре параклис, на кой му пука, че в Белоградчик болницата от другия месец фалира и последните лекари са пуснали предизвестия за напускане
  • 3 Ей го на

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пфууу":

    състрадателните християни напраскаха минуси , те тия мъ.ши у болниците не им дреме кво става, за тях е важно, че брадатите няма да останат неохранени, лицемерни сви.е
  • 4 Христова

    0 0 Отговор
    Браво на тези хора! Храмът е дом Господен, небесно посолство, лечебница за душата. Когато се обърнем към Бога, светът ще се промени, защото всеки грях е отстъпничество и престъпление, което се санкционира. Кризата е следствие от високомерието на модерния човек, който реши, че сам може да определя правата си, че няма задължения. Успех на начинанието! Бог да пази България!
  • 5 Таня П

    0 0 Отговор
    Не е далеч времето, когато българинът е почитал читалище, училище и храма Господен, тази триада ни е запазила психически здрави и устойчиви. На вярата дължим запазването си като нация в трудните години на робството.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Павлов

    0 0 Отговор
    Това е похвално във време като днешното. Дава перспектива. Подобен акт на съзиждане на църква на място с комплекс от храмове помирява с миналото и отваря хоризонт. Здраве и успех на инициаторите.
  • 8 Генчева Райчева

    0 0 Отговор
    Точно сега е времето да се строят храмове. Повече от всякога имаме нужда от Божията милост, нужно е да въстановим връзката си с Твореца и да се смирим.
  • 9 Р Иванова

    0 0 Отговор
    Има една такава приказка: "Пълни църкви - празни болници". В смисъл, всеки, който се стреми към Бога ще се радва на благополучие. Историята го е доказала - пада моралът - пада цивилизацията. За съжаление ние все повече во'ваме с нашия създател и бедствията са логичен резултат. Вярваме или не - Божиите закони си работят. Дано повече хора подкрепят каузата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.