19 Юни, 2020 12:39 1 826 6

Пол Маккартни навърши 78 г.

  • пол маккартни-
  • рожден ден-
  • 78 г.

Той е един от безсмъртните членове на The Beatles, както и автор на най-известните и докосващи парчета на групата

Пол Маккартни навърши 78 г. - 1
Снимкa: Shutterstock

Пол Маккартни е сред музикантите и изобщо сред мъжете, които най-достолепно носят титлата "Сър" и без съмнение я заслужават. Той е един от безсмъртните членове на The Beatles, както и автор на най-известните и докосващи парчета на групата, пише dir.bg.

Първите години на Пол Маккартни

Джеймс Пол Маккартни е роден на 18 юни 1942 г. в Ливърпул, в General Hospital, където майка му Мери е медицинска сестра и акушерка. Баща му Джим се занимава с продажбата на памук и се изявява като пианист в групата Jim Mac's Jazz Band в Ливърпул. Пол учи музика и изкуство и има щастливо детство заедно с по-малкия си брат Майкъл. Когато е на 11 години, той е един от четиримата ученици, които преминават успешно изпит за приемане в "Liverpool Institute for Boys", където учи до 1960 г. и завършва с отличие Английски език и Изкуства.

Когато е на 14 години, Пол е травмиран от внезапната смърт на майка си, която умира от рак. Скоро след това написва първата си песен.

Семейството

На 12 март 1969 г. сключва брак с Линда, с която са заедно до нейната смърт на 17 април 1998 г. Имат четири деца - известната дизайнерка Стела Маккартни, Хедър, Джеймс и Мери.

На 11 юни 2002 г. Пол Маккартни се жени за Хедър Милс, но се развеждат на 17 март 2008 г. Имат една дъщеря.

През 2011 г. музикантът се ожени за трети път, за американската бизнес дама Нанси Шевъл.

Пол Маккартни и музиката

През юли 1957 г. Пол се среща с Джон Ленън. Пол го впечатлява с майсторското си свирене на китара и способността си да пее различни стилове. Скоро се присъединява към бандата на Ленън The Quarrymen и впоследствие става съосновател на The Beatles с присъединяването на Джордж Харисън и Пийт Бест. След няколко участия в Хамбург, групата се връща в Ливърпул и през 1961 г. свири в клуб The Cavern.

Отново през 1961 г. към групата се присъединява и барабанистът Ринго Стар. Пийт Бест напуска бандата.

The Beatles допринасят за музиката, киното, литературата, изкуството и модата. Имат огромно влияние върху популярната култура и лайфстайла на няколко поколения. Бийтълманиятa всъщност никога не свършва. Музиката на The Beatles има значение за развитието на човешката история.

И четиримата членове на бандата имат харизма и всеки от тях е талантлив. Пол има привилегията, че е получил по-добро музикално образование, защото още като дете изучава класическо пиано и китара. Той се усъвършенства като автор на песните и изпълнител. Свири на бас китара, на акустична и електрическа китара, пиано и клавирни инструменти, както и на още 40 музикални инструмента.

Маккартни е автор на много от най-известните песни на The Beatles - Yesterday, Let It Be, Hey Jude, Blackbird, All My Loving, Eleanor Rigby, Birthday, I Saw Her Standing There, I Will, Get Back, Carry That Weight, P.S. I Love You, Things We Said Today, Hello, Goodbye, Two of Us, Why Don't We Do It in the Road?, Helter Skelter, Honey Pie, When I'm 64, Lady Madonna, She's a Woman, Maxwell's Silver Hammer, Ob-La-Di, Ob-La-Da, Mother Nature's Son, Long And Winding Road, Rocky Raccoon, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, The Fool on the Hill, You Never Give Me Your Money, Your Mother Should Know, The End, Yellow Submarine и много други, които са считани за хитове на групата.

Песента "Yesterday" има най-много кавър версии - повече от три хиляди. Записвана е от изпълнители и групи по целия свят.

Пол Маккартни е на 28 години, когато започва соловата си кариера и формира нова банда - Wings. Първият му солов албум "McCartney" включва баладата "Maybe I'm Amazed".

През 1980 г. Маккартни е арестуван в Токио за притежание на марихуана и след 10-дневен престой в затвора е освободен. След излизането си от затвора се изолира и прекарва време със съпругата си Линда. Следващият удар за него е новината за смъртта на Джон Ленън на 8 декември 1980 г. Известно време той не излиза на сцена, защото се опасява, че също ще бъде убит.

През 1982 г. се завръща на сцената с албума "Tug of War".

През 1994 г. заедно с другите членове на The Beatles - Харисън и Стар продуцират песента на Джон Ленън "Free as a Bird".

През 1997 г. Кралица Елизабет Втора му дава рицарско звание и титлата "Сър" за неговия принос към музиката.

През 1998 г. съпругата му Линда умира от рак на гърдата сред близо 30 години брак. Пол прекарва следващите няколко години далеч от публичния живот, появява се само във връзка с кампании в полза на борбата с рака, за защита правата на животните и каузи, свързани с вегетарианството.

През 1999 г. издава албум с кавъри на рокендрол песни "Run Devil Run". А приходите от албума си "A Garland for Linda" от 2000 г. дава на организации, които подпомагат борбата с рака.

Също през 2000 г. се среща с Хедър Милс, с която се сгодяват през 2001 г. През същата година Пол Маккартни става пряк свидетел на трагедията в САЩ от 11 септември. Няколко месеца по-късно Джордж Харисън умира от рак. През 2002 г. Пол се жени за Хедър Милс и през 2003 г. се ражда дъщеря им Беатрис. След четири години се развеждат след зрелищен и дълъг съдебен процес.

Още за Пол Маккартни:

Той е един от най-богатите мъже във Великобритания със състояние от 1,2 милиарда долара.

Притежава имоти в Лондон, Ню Йорк, Бевърли Хилс, Шотландия и ранчо в Аризона.

Все още свири на акустичната китара, на която е композирал "Yesterday".

Създава колекция от мастилени платна и прави самостоятелна изложба в Лондон.

Свири на китара с лявата ръка.

През 1974 Получава награда "Грами" за песента си "Live And Let Die".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айхман

    7 0 Отговор
    Легендарен музикант. Дълги години да е жив и здрав.
  • 2 гръндж

    3 0 Отговор
    Да е жив и здрав сър Пол! Израстнахме с песните на бийтълсите. Бяха сладки времена по дискотеките,пълни с момичета ,миниполички,високи токчета,ламе-чорапогащници,Кока-кола и Тоблерон.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ABBEY ROAD

    2 0 Отговор
    ........ВЕЛИК.......
  • 5 Лудия меломан

    0 0 Отговор
    Най-великия ''сър'' сред музикантите...дааааа...най-великия....
  • 6 3226

    0 0 Отговор
    Много важно!