25 Септември, 2012 14:58 1 238 0

Иран бойкотира наградите "Оскар"

  • иран-
  • "невинността на мюсюлманите"-
  • филм-
  • награди "оскар"-
  • мохамед

Министърът на културата на Иран Мохамад Хосейни официално потвърди, че Техеран има намерение да бойкотира наградите „Оскар 2013“ на Американската филмова академия в знак на протест срещу снимания в САЩ антиислямистки филм „Невинността на мюсюлманите“, представящ пророка Мохамед в крайно неблагоприятна светлина. Това съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на иранската агенция IRNA.


По думите на министъра филмът „Бучка захар“, избран да се състезава от името на страната за награда „Оскар“ в категорията за най-добър чуждоезичен филм, ще бъде оттеглен от надпреварата. Хосейни разкритикува липсата на официална реакция от администрацията на САЩ по отношение на скандалната лента, разбунила мюсюлманския свят и довела до масови протести в редица държави. Иранският културтрегер също така призова и други страни да бойкотират „Оскар“-ите, за да изразят несъгласието си с произведението.

Малко по-рано президентът на Иран Махмуд Ахмадинежад нарече „Невинността на мюсюлманите“ престъпление вследствие на злоупотребата със свободата на словото.

В понеделник властите в Иран блокираха достъпа до търсачката Google и електронната поща Gmail за потребители на територията на страната. Ограничен е и достъпът до сайтовете на медии като Би Би Си, „Гардиан“, Си Ен Ен, до социалните мрежи Фейсбук, Туитър и др.  Сайтът за видеосподеляне YouTube, в който преди две седмици бяха качени откъси от провокативния филм, в Иран е блокиран още от 2009 година. След появата на фрагменти от лентата достъпът до YouTube беше спрян и в Судан, Бангладеш и Пакистан; ограничиха го и няколко интернет доставчика в Чечня и Дагестан. Google преди това самостоятелно бе ограничил достъпа до кадрите в Индия и Индонезия и блокира ползвателите в Египет и Либия.

Любителският филм за пророка Мохамед предизвика остра реакция и бурни протести в редица мюсюлмански страни, при които загинаха близо 50 души. Пикът на напрежението бе в Египет, Йемен, Иран, Судан, Тунис, Ливан, Пакистан, Бангладеш и Либия, където при нападението над консулството на САЩ в Бенгази бе убит американският посланик.

Както отбелязва агенция Ройтерс, въпреки съществуването на цензура в Иран филмовата продукция на страната от десетилетия насам е известна на света и високоценена от критиката. Ирански ленти са носители на множество престижни международни кинонагради. През февруари „Разводът на Надер и Симин“ бе удотоен с „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА