Last news in Fakti

10 Юли, 2020 12:41 2 048 3

На опера в полите на Витоша

  • опера-
  • витоша-
  • бояна-
  • фестивал

Това е продължение на проекта „Опера в парка“

На опера в полите на Витоша - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Това е новият фестивал на Софийската опера, който започва на 10 юли и ще продължи до 26-и. На римския площад на киноцентъра в Бояна ще бъдат представени оперите „Риголето“, „Тоска“, „Атила“, „Норма“, „Дон Карлос“ и „Кармен“.

„В някои от тях действието се развива в Рим – като Атила, който тръгва да превзема града, или Тоска“ – каза акад. Карталов. 

„При нас всичко беше спряло заради пандемията и първият човек, който ни потърси, беше г-н Карталов с предложение за тези спектакли. Затова с удоволствие откликнахме“ – каза Ярив Лернер, директор на „Ню Бояна“, пред БНР.

Това е продължение на проекта „Опера в парка“, който се осъществява заедно със столична община.

„Отдавна мислехме, че все някога нашата любима софийска опера и нашата гордост киноцентъра в Бояна ще се срещнат и ето, че това се случи“ – заяви д-р Тодор Чобанов.

На пресконференцията бяха поканени и някои от солистите и двама от диригентите, които ще ръководят представленията. Двамата диригенти Григор Паликаров и Жорж Димитров също бяха много доволни от избраното място, както и от факта, че акустиката е добра и няма да има озвучаване. Всички за първи път виждаха мястото, на което съвсем скоро ще започнат репетициите.

Ето какво споделиха Радостина Николаева, Мартин Илиев, Цветана Бандаловска и Светозар Рангелов пред Светлана Димитрова

Ето и съставите на отделните спектакли:

„Риголето“ на Верди на 10 и 12 юли – публиката отново ще може да чуе Владимир Стоянов, в партньорство с Даниел Дамянов, Диана Василева (10 юли) и Станислава Момекова (12 юли). На пулта ще бъде Константин Тринкс.

На 11 юли е „Тоска“ на Пучини с диригент Григор Паликаров. Радостина Николаева ще бъде Тоска, Костадин Андреев-Каварадоси, Никола Миайлович-Скарпия.

На 15 юли в „Атила“ на Верди публиката ще чуе Владимир Стоянов в ролята на Ецио, Атила ще бъде Бисер Георгиев, Одабела - Радостина Николаева, Форесто – Даниел Дамянов. Ще дирижира Велизар Генчев.

Жорж Димитров ще дирижира „Норма“ на Белини на 17 юли, а в заглавната роля ще чуем Габриела Георгиева, Мартин Илиев ще е Полион, Гергана Русекова-Адалджиза, Петър Бучков-Оровезо.

На следващия ден 18 юли е „Дон Карлос“ на Верди с диригент Григор Паликаров. В ролята на Дон Карлос ще гостува Иван Момиров, Владимир Стоянов ще бъде Родриго, Светозар Рангелов-крал Филип II, Цветана Бандаловска-Елизабет и Александрина Стоянова-Андреева-Еболи.

Финал на фестивала „Опера в полите на Витоша“ ще постави „Кармен“ на Бизе на 19 юли. Гергана Русекова ще бъде Кармен, Костадин Андреев-Дон Хозе, Веселин Михайлов-Ескамилио, а на пулта ще застане Жорж Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ❗

    3 1 Отговор
    Да превърнеш музикантите от операта в захранка за публиката за да се приберат накрая едни пари от които същият този музикант няма да види абсолютно нищо.
    Престъпление е насред пандемията да си правиш гаргара с живота на артистите-оркестранти и хористи извивайки им ръцете на базата на абсолютната си власт.
    КЪДЕ Е рзи,инспекция по труда,министерство,профсъюзи ?
    КЪДЕ СА ❓

    Коментиран от #2

  • 2 плевен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ❗":

    Коментарът ти ми остави неприятно усещане. Онези жени в Мизия, от които пламна Плевен, са всеки ден на работа. Включително събота. За да се яде, трябва да се работи. Ние, публиката не сме "захранка", а хората които осмислят изкуството ви. И ставаме все по- малко. Сигурно не си и сънувал времето, когато театъра се е изхранвал от билети, и се е борил да привлече публика.
  • 3 Сандо

    1 0 Отговор
    Дано да запишат спекталите и по някакъв да стигнат и до нас,които обичаме това изкуство,но нямаме възможност да ги гледаме.