Last news in Fakti

21 Юли, 2020 08:50 3 606 16

Карлос Сантана навърши 73 г.

  • карлос сантана-
  • 73 години

Вижте интересни факти от неговата кариера

Карлос Сантана навърши 73 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Музиката на Карлос Сантана е една от най-популярните в света. Тя съчетава рок, джаз, блус и афро-кубински ритми с латино звучене. Карлос е визионерската сила зад артистичността, която надхвърля музикалните жанрове и поколения, културните и географски граници, пише dir.bg.

Има някои групи, които редовно използват музикални инструменти, които по принцип не се чуват често в рока. Jethro Tull използва флейтата, Fairport Convention, цигулката. Сантана използва ударни инструменти като тъпани и тимпани - величествен звук, който е неразделна част от отличителния подпис на Сантана.

Карлос Сантана е роден на 20 юли 1947 г. в Аутлан де Наваро, Джалиско, Мексико. Започва да свири на цигулка на петгодишна възраст; до осем години обаче той вече е на китарата.

Като юноша свири в групи в Тихуана, Мексико, където не само има близък контакт с местната музика norteño, но и на блус, особено на китаристите T-Bone Walker и B.B. King. Карлос също е силно повлиян от Ричи Валънс във време, когато има много оскъдно количество мексиканци в американската рок и поп музика.

Семейството му се премества в Сан Франциско в средата на шейсетте години и до края на 1966 г. Сантана формира Santana Blues Band с китариста-кийбордист и певец Грег Роли. В началото групата е нееднородна, като основните членове се затвърждават около 1967 г. - Карлос, Роли, басистът Дейвид Браун, барабанистът Боб "Док" Ливингстън и перкусионистът Маркус Малоун. По това време от името на групата изчезва "Blues Band" и то остава само Santana.

Промоутърът Бил Греъм открива групата и урежда Сантана да свири техния Fillmore West на 16 юни 1968 г. След това групата скоро сключва договор с Columbia Records. Преди да запишат първия си албум в началото на 1969 г., Сантана заменя Ливингстън и Малоун за Майкъл Шрив и Майк Карабело, като добавя и перкусиониста Хосе Чепито. Този състав записва едноименния дебют на групата - албумът "Santana".

След като се появяват на Seattle Pop Fest през юли 1969 г. и тридневния Atlantic City Pop Fest, през следващата седмица, те излизат на фестивала в Уудсток заедно с Джанис Джоплин, Джими Хендрикс, Crosby Stills Nash & Young, The Who и Creedence Clearwater Revival.

Тази поява ги отвежда пред международната публика, в резултат на което дебютният им албум се превръща в бърз успех, изкачвайки се до номер четири в класациите на албумите на Billboard по време на двугодишното му въртене в класациите.

През април следващата година Сантана започва звукозаписни сесии за техният пробив, албумът "Abraxas" в звукозаписното студио Wally Heider, Сан Франциско, Калифорния. Когато излиза през септември същата година, "Abraxas" постига челно място в класацията на САЩ.

Миксът от рок, блус, джаз, салса е приет повече от добре. Албумът включва два от най-трайните и известни хитове на Сантана, "Oye Como Va" и "Black Magic Woman". Abraxas е шест седмици номер едно в класацията на Billboard в края на 1970 г. и остава там за цели 88 седмици.

През 1972 г. Сантана се интересува от пионерите на фюжън музиката, групата Mahavishnu Orchestra и нейния китарист Джон Маклафлин. Първият му албум извън неговата собствена група е "Love Devotion Surrender" от 1973 г., записан с Джон Маклафлин и Mahavishnu Orchestra.

Албумите на Сантана през следващите десет години следват същата формула, а през 1990 г. Сантана стартира новото десетилетие с нов албум - "Spirits Dancing in the Flesh".

Успехът на групата е възроден отново, когато техният стар привърженик Клайв Дейвис спомага за договор на групата с Arista през 1998 г. Дейвис замисля завръщане на звездата на групата с албума Supernatural, издаден на 15 юни 1999 г. Албумът надхвърля всички възможни очаквания, достигащ до номер 1 в 11 държави.

Сингълът "Smooth" с участието на певеца Роб Томас (който е и съавтор на песента), оглавява американските класации за 12 седмици, първата песен в класацията в дългогодишната кариера на Карлос Сантана. В класацията на списание Billboard на най-добрите песни от първите 50 години от класацията за сингли на Billboard Hot 100, "Smooth" е класирана като песен номер 2 след "Twist" на Chubby Checker.

"Supernatural" се превръща в международен удар, оглавява класациите в целия свят и печели 8 награди "Грами", включително Record of the Year и Album of the Year. Албумът произвежда още един сингъл "Maria Maria", който включва Wyclef Jean.

По-късно Карлос си сътрудничи с готвача Роберто Сантибаньес, за да отвори пет ресторанта със същото име, след тази песен. По-голямата част от тях са разположени в района на залива на Сан Франциско, а други са в Аризона и Тексас.

По време на концерт на Сантана в Амфитеатъра на First Midwest Bank в Tinley Park, Илинойс, Карлос предлага на приятелката си Синди Блекман, която току-що е завършила солото на барабаните по време на сета на групата. Двойката се омъжва през декември 2010 г.

През 2014 г. Карлос Сантана публикува мемоарите си "The Universal Tone: Bringing My Story to Light".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    0 13 Отговор
    тос тулуп прилича на чичото на един мои приятел ама едно кам едно и тои имаше китара и ни сабираше едно време и ни пееше ама това като малки едно време а сега всекси сам дсе оправя

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кво да кажа

    2 10 Отговор
    Добър китарист,нооо....това латино ми идва малко като цигания.

    Коментиран от #7, #15

  • 4 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Тъп коментар за велик музикант.
  • 5 Джими Х

    12 1 Отговор
    Велик музикант. Невероятна техника и владеене на изнструмента. Тези, които са коментирали тук явно са пълни лаици и аматьори. Вероятно чалгаджии. Сантана не свири само латино, но който е прост и знае само да друса мръвки под ритмите на Доко-Доко , няма никаква идея за вишизма на този изпълнител и композитор. БЪЛГАРИО, МАЙКО НА ИГНОРЕНТИ!
    Ама се чудя на журналистите и "списвачите" на съсдържание , защо въобще публикувате такива материали.
    Защо?
    За да може елементарните гниди да се упражняват да пишат ли?

    Коментиран от #11, #13

  • 6 Хайл

    10 1 Отговор
    Велик страхотна музика прави. Един от многото ми любими музиканти. Наздраве за Карлос.
  • 7 Масон

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кво да кажа":

    Къде видя тази цигания . Аз не виждам нищо циганско в неговата музика.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Вернер

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Масон":

    Ако е "металист" трудно ще схване музиката на Сантана.

    Коментиран от #10

  • 9 гибон

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Масон":

    Приемам го като оплакване,но не се притеснявай- и аз не виждам много неща!
  • 10 Евала братО!!!!

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вернер":

    Ти ме разкри!Даже велосипеда ми е от стомана!Не признавам нито алуминий,нито карбон!
  • 11 Виж ся Жими Х

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Джими Х":

    Ти си млад и те хипнотизира бързината на пръстите.Като постарееш и се научиш да слушаш музиката,без да си представяш инструмента и изпълнителя,тогава коментирай!
  • 12 Игнорент

    3 1 Отговор
    Малий...научих нова дума!ВИШИЗМА в коментара ти е апоГЕЙстичен!И да те информирам,че нашият Бисер Рачев не отстъпва по техника на Сантана
  • 13 имам две виши

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Джими Х":

    Има по-лошо и от чалгата-ФСБ-аудио и видео гадост!

    Коментиран от #14

  • 14 анализ

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "имам две виши":

    Не знам какво е"игнорент",но мисля,че българският език е много богат и има "еквивалент".Това недоразумение в музиката-ФСБ го харесват много особени екземпляри с яко,ама много яко самочувствие без покритие!
  • 15 Кажи

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Кво да кажа":

    ВЕЛИК
  • 16 Димитър

    0 1 Отговор
    Абе махай се бе 73 ко ме интересуват