Last news in Fakti

25 Юли, 2020 15:21 8 045 15

Миг Джагър ще почива в българско селище

  • мик джагър-
  • ролинг стоунс-
  • почивка-
  • италия-
  • село

Говори се, че той ще прекара там четири месеца

Миг Джагър ще почива в българско селище - 1
Снимки: Shutterstock

Рок легендата Миг Джагър е избрал да изкара лятната си почивка в един от най-романтичните райони на Тоскана, селцето Болгери. То е прочуто с хубавото си вино, с тесните си уютни улички и старинни замъци. Но едно от най-впечатляващите неща за него е, че то е основано от българи през далечната 568 година.

А според някои от медиите в Италия, Мик Джагър ще изкара там поне четири месеца. "Поне“, тъй като ако се вярва на в. "Кориере дела сера“, живата легенда на световния рок отдавна обмислял да изкара старините на село, но то трябва задължително да е китно и с хубаво вино, пише "Монитор“. А нима има на света по-ласкави за небцето и душата еликсири от точените точно в избите покрай изумително красивото Болгери червени вина "Сасикая“, "Орнелая“ и "Мусето“. По тях фронтменът на вечната група "Ролинг стоунс“ си падал отдавна и пред които според него прочутите френски майстори на еликсири просто трябвало да се поклонят, информира burgas24.bg.

Миг Джагър ще почива в българско селище

Мик Джагър най-вероятно тепърва ще научи, че Болгери е най-българското селище в Италия не само защото се казва така, както преди векове са били наричани прабългарите не само на Апенините, а защото е основано именно от тях и те са първите му жители. В ранното средновековие, когато братът на хан Аспарух – хан Алцек довежда своята орда на полуострова и основава няколко селища, вече здраво стъпилите тъдява лонгобарди правят него и наследниците му техни съюзници.

Когато им предоставят земята, където сега се намират китното село и заобиколите го до небесата лозя, да построят военно укрепление за защита от нападенията на завладелите о. Сардиния византийци. Справят се успешно прабългарите със задачата и запечатват името си върху прекрасната и плодородна земя завинаги, като това може да се прочете черно на бяло още щом отвориш справката за Болгери в уеб енциклопедията Уикипедия. Да не говорим за това, че прочутите местни вина и вдигнатите наоколо прекрасни замъци и вили със сигурност са дело и на далечни техни наследници.



Великолепният и достолепен рокаджия ще отседне в замъка на неговия приятел граф Манфреди де ла Герардеска, чиято фамилия владее Болгери от близо хиляда години. Благородникът като нищо може да има някоя и друга капка прабългарска кръв, но иначе е добре приет във всички европейски кралски дворове. Даже навремето се прочу с това, че вкара бързо-бързо в леглото си Сара Фергюсън – прясната парясница на английския принц Ендрю, който между другото е син на кралица Елизабет II.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 sssfgh

    3 1 Отговор
    Орда-ора-хора-hode

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист

    23 43 Отговор
    Това село е толкова българско, колкото Радев е президент на всички Българи

    Коментиран от #5, #6, #12

  • 5 Какъв реалист си ти бе?

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Ходи да ринете ако то дето Бацо направи за 15 години
  • 6 Реалист ама

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    ПДРС
  • 7 Ха ха ха ха ха ха

    8 4 Отговор
    Яко ви тресе македоно-сръбския синдром
  • 8 Киро

    3 2 Отговор
    Тази писаница е абсолютна идиотщина.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кан Алцек

    6 0 Отговор
    "Едно от най-мащабните проучвания по темата за Алцек и българите в Италия е направено от д-р Винченцо Д’Амико в 1942 година. Самият автор казва, че липсата на по-задълбочени предишни трудове и изобщо на отсъствието на интерес по тази тема са затруднили работата му. Той е учуден от факта, че никой преди него не е обърнал внимание на ролята на българските заселници за оформянето на съвременната италианска нация, за демографския ефект и за приноса в селското стопанство. Д-р Д’Амико говори за заселване на българи в Италия още от V век, когато Атила завзема територии в северната част на Апенинския полуостров, но това няма да бъде акцент в настоящата статия.
    Ето какво казва Винченцо Д’Амико за приноса на българите:
    В асимилаторския водовъртеж те (българите) се отплащат с многообразното ново въздигнато достойнство, с отдаването на нова девствена и дива кръв, на физическия динамизъм и бойния дух, които те преливат в благородните но изтощени артерии и вени на западащия унил италиец от ранното средновековие, като по този начин съживиха старата добродетел на римската универсалност”.
  • 11 Кан Алцек

    9 0 Отговор
    "Българската следа в Италия е запазена и до днес. На 400 км южно от Рим се намира градчето Челе ди Булгерия . Планината, под която е разположено градчето, се нарича „България”. Въпреки че са подложени на инфилтрации и влияние на разнородни култури, българите в Италия успяват да запазят своя бит. Д-р Д’Амико споделя, че в средата на ХХ век в Италия българският етнос наброявал над 3 милиона души, разпределени в над 700 селища. Символ на българското наследство на Апенините е откритият на 8 юни 2016 година триметров бронзов паметник на кан Алцек"
  • 12 Антон иванов

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Че той и на половината на половината не е
  • 13 В детството

    1 1 Отговор
    Знаехме,че миг джагър си сменя няколко пъти кръвта,днес пиейки червено вино с какво ли го смесва и подсилва?Вампир преди изгрев.
  • 14 Телевизора на Елвис

    2 0 Отговор
    Да вземе да дойде на почивка в Мездра например? В Италия и баба знае.
  • 15 xa xa xa

    0 0 Отговор
    МиГ Джагър
    Оправете си заглавието!