Last news in Fakti

6 Август, 2020 13:04 1 605 2

Нийл Йънг заведе дело за авторски права срещу Тръмп

  • нийл йънг-
  • дело-
  • автрски права-
  • политическа кампания-
  • доналд тръмп-
  • музиканти

И други изпълнители се оплакват, че песните им се използват на политически събития на американския президент

Нийл Йънг заведе дело за авторски права срещу Тръмп - 1
Снимка: shutterstock

Мзикантът Нийл Йънг заведе дело срещу кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп за нарушаване на авторски права, съобщи АП.

Музикантът твърди, че песните му  Rockin’ in the Free World и Devil’s Sidewalk са били пускани без нужното разрешение по време на последния митинг на президента в Тълса, както и на други политически събития.

Носителят на "Грами", който е роден в Канада, е завел дело във федерален съд в Манхатън. В иска си той посочва, че не иска музиката му да се използва като тематична песен в "разединяваща, неамериканска кампания на невежество и омраза".

В подадените в съда документи се подчертава, че Йънг не води делото като "неуважение на правата и мнението на американските граждани, които са свободни да подкрепят кандидата, който са избрали".

Йънг възразява срещу използването на сингъла от 1990 г. "Rockin' in the Free World,'' за пръв път през юни 2015, когато песента е използвана при обявяването на президентската кампания на Доналд Тръмп. Тогава от кампанията твърдят, че са получили разрешение да използват песента и това е доказателства, че от кампанията са наясно, че им е нужно разрешение. В иска се отбелязва, че Йънг многократно и публично е възразявал срещу използването на музиката му. "Кампанията съзнателно пренебрегва думите на ищеца да не използват песните и продължава да ги използва, въпреки че няма лицензия за това", пише в жалбата.

И други изпълнители се оплакват, че песните им се използват на политически събития на Тръмп. През юни Rolling Stones заплашиха кампанията със съд заради използването на класиката от 1969 г. "You Can't Always Get What You Want" на митинга на Тръмп в Оклахома през юни. Семейството на покойния рок музикант Том Пети поиска забрана за използване на музиката му, след като неговата "I Won't Back Down" прозвуча на събранието в Тълса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Karosel

    3 4 Отговор
    Еми хората си защитават труда! Не може да използваш чисти средства за мръсна кауза!
  • 2 цербер

    1 0 Отговор
    МУзикантът Нийл Йънг