Last news in Fakti

10 Октомври, 2012 10:14 1 792 1

Качиха дневника на Че Гевара в интернет

  • че гевара-
  • боливийски-
  • дневник-
  • интернет

Дневниците на легендарния революционер Ернесто Че Гевара, водени в последните месеци от живота му, станаха достъпни в интернет, предаде Франс прес. Фотокопията са били предоставени от изследователя им Карлос Сория Галваро и са качени в сайт, посветен на Че, по повд 45-годишнината от гибелта му.

„Боливийският дневник на Че“ съдържа записки от момента на пристигането му в страната през януари 1967 до октомври същата година, а последната бележка там е от 7 октомври – два дни преди да бъде убит.
Този дневник бе отпечатан в Куба през 1968 г., но според запознати съдържанието на изданието се отличава от оригинала. Публикуван беше и преди три години по разпореждане на министерството на културата на Боливия, а сега вече може да бъде прочетен безплатно и на сайта www.chebolivia.org.

Оригиналите на записките понастоящем се пазят в Боливия. През 80-те години те бяха купени от държавата от неназован продавач по време на търг в Лондон. Според една от версиите дневниците са били откраднати от хранилище на боливийската армия.

Ернесто Че Гевара, който е лекар по образование, е един от символите на борбата за освобождение на страните от Латинска Америка. След победата на Фидел Кастро в Куба през 1959 г., където двамата са рамо до рамо, Че решава да осъществи „износ на революция“ и в други държави. Предаден от боливийски селянин, той е заловен от отряд на боливийската армия на 8 октомври 1967 г. Екзекутиран е няколко часа по-късно на другия ден и е погребан тайно в близкия град Вайе Гранде.

Точно 30 години след това тленните останки на революционера са препогребани в мавзолей в кубинския град Санта Клара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ахмак

    0 0 Отговор
    Комунистически садист и убиец, като всички тях. Най-обикновен изверг. Гледайте Безкомпромисно с Георги Жеков.