10 Октомври, 2012 13:08 1 865 0

Зигмунд Фройд и Салвадор Дали оживяват в Сатирата

  • сатиричния театър-
  • зигмунд фройд-
  • салвадор дали-
  • боян иванов
Зигмунд Фройд и Салвадор Дали оживяват в Сатирата - 1
Театралният Фройд (Тодор Близнаков) на кушетката за психоанализа. Снимка: Красимир Арабаджиев

Смешна, неочаквана и интелектуално провокативна среща на знаменития психиатър Зигмунд Фройд и художника Салвадор ще ознаменува първата премиера на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ през новия сезон. Събитието ще се случи в спектакъла „Истерия“ по пиесата на Тери Джонсън, която поставя младия режисьор Боян Иванов.

Ситуацията се развива на фона на упоритото желание на млада и привлекателна дама да потърси отговори на редица въпроси и е заредена с искрящо британско остроумие и психарско напрежение. След сблъсъка на Фройд и Дали на сцената на Сатирата, вече нищо няма да е същото, уверяват от театъра.

От какво би могъл да се страхува в последните си дни Зигмунд Фройд - един от най-смелите умове на цивилизацията, преобърнал с твърда ръка представата за вътрешния живот на човека и посочил с пръст действителния господар на поведението ни – нашето подсъзнание? От какво може да се бои човекът, анализирал и класифицирал инстинктите на хората, техните най-тайни желания? Дали не крие скелети в гардероба? Ще разберем на премиерата, която ще се състои на 19 октомври.

В постановката участват актьорите Тодор Близнаков (Зигмунд Фройд), Благовест Благоев (Салвадор Дали), Силвана Пишимарова (Джесика) и Веселин Цанев (Д-р Яхуда). Постановчикът Боян Иванов e завършил театрална режисура във Висшето училище по музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн в класа на проф. д-р Ханс Холман. Сценограф на спектакъла е Елица Георгиева

Пиесата „Истерия“ на Тери Джонсън (набор 1955) е спечелила британската награда „Оливие” за най-добра комедия  през 1993 г.

Този сезон на родната театрална сцена ще заживеят историите на много реални личности – български и световни, във въображаеми ситуации и през алтернативни авторски погледи. Легендата Джуди Гарланд вече се роди в „Края на дъгата“, очакваме Фреди Меркюри и Рудолф Нуреев, както и нашите герои Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, които ще водят политически диспут с духа на Ботев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА