Last news in Fakti

12 Септември, 2020 15:42 4 946 23

Откриха паметник на Васил Левски в Русе

  • васил левски-
  • паметник на васил левски-
  • русе

Монументът на Апостола е изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова

Откриха паметник на Васил Левски в Русе - 1
Снимка: Областна администрация – Русе

За мен е изключителна чест и щастие да бъде днес заедно с всички вас тук! Привилегия е да бъдем първите, които ще отдадат почит на Апостола на свободата пред неговия паметник в Русе, както и да бъдем първите хора, които ще си спомнят неговите завети пред лика му! Искам да благодаря на всеки един от Вас, помогнал с пари, труд, логистика и морална подкрепа! Всеки един от Вас има огромната заслуга днес да имаме този прекрасен паметник! Искам да благодаря и на съдбата, че съм приятел с повечето от Вас – достойни българи и русенци, но трябва да бъде отбелязано и името на един човек – Искрен Веселинов – българин и родолюбец, който повече от 20 години не спря да следва мечтата си и не спря да се бори, за да можем русенци да се поздравим с този прекрасен монумент сега. Благодаря за възможността бъдещите поколения русенци, нашите наследници – да имат възможност точно тук пред паметника на Дякона да си спомнят за дедите ни, които са дали живота си за свободата на България, да си спомнят за миналото ни, защото народ, не помнещ и незнаещ миналото си няма и бъдеще! Честит празник! Да живее България!“, с тези думи областният управител Галин Григоров на Русе се обърна към присъстващите по време на провелата се вчера следобед в Парка на възрожденците тържествена церемония по откриването на паметника на Апостола на свободата – Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на местната областна администрация.

Припомняме, че паметникът е изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра.

В чест на откриването на паметника на Левски беше строен почетен караул от Русенския гарнизон, като строят беше приет лично от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Служба за освещаване на монумента беше отслужена от Негово Преосвещенство Тихон, тивериополски титулярен епископ и викарий на патриарх Неофит Български, както и от свещеници от Русенската Света Митрополия.

Слова по време на церемонията бяха произнесени още от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателя на „Сдружение за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе“ и народен представител Искрен Веселинов, както и от кмета на града Пенчо Милков, а сред официалните гости също така бяха народният представител Георги Стоилов, председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, както и множество представители на държавната и местна власт.

Гостите на събитието имаха възможността да чуят и рецитал по стихотворението „Левски“ на Иван Вазов, изпълнен от водещите на церемонията Велислава Веселинова и Михаил Гавраилов, както и изпълнение на народни песни от етно група „4ЕТНО“. Бяха изпълнени и множество празнични маршове от Общинския духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    1 11 Отговор
    Благодарение на ВМРО!
  • 2 Дельо Хайдутин

    7 3 Отговор
    Единия освещава манастири,другия паметници.Много грехове имат да изкупуват.
  • 3 Турците да поднесат венци

    10 5 Отговор
    на паметника със свалени чалми

    Коментиран от #22

  • 4 касабовв

    9 5 Отговор
    Левски, страшно имаме нужда от теб ДНЕС да ни помогнеш да се освободим от игото на едни наши изедници - олигарси им викаме сега, едни български заптиета дето бият собствения си народ, един стопанин на сараи в Росенец, дето ги крепи, и и едни слуги на нео-отоманския падишах на Босфора.

    Коментиран от #10

  • 5 ГРАД РУСЕ

    14 3 Отговор
    е дал много на българското Възраждане и борбата за национално освобождение. Да са живи и здрави днешните русенци и да се гордеят с града си!
  • 6 Браво Русе

    11 3 Отговор
    Бъдете горди и само напред и с акъл.

    Коментиран от #20

  • 7 Чиста и Свята Республика

    3 3 Отговор
    Да здравствует Задунайския Вилает на Щатите !
  • 8 Гешо

    3 3 Отговор
    И този монумент е един юноша бледен.Добре , че са го надписали.А този шмекер Кара качанчо се крие.
  • 9 Васил Левски

    6 0 Отговор
    НАРОДЕ ???????????????????????????
  • 10 Последния Софиянец

    1 7 Отговор

    До коментар #4 от "касабовв":

    Имаме трима наследници на Левски.Единия е арменец.

    Коментиран от #11

  • 11 хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Тези тримата са наследници на Кириак Стефчов и Иванчо Хаджипенчович по-скоро😂 Не знам как приемате такива да ви водят.

    Коментиран от #13

  • 12 Бай Василе

    3 2 Отговор
    Като се ОСВОБОДИ България, кой ще бъде Цар ?......................Ами, който ви Освободи - Путин или ЕРДО.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Последния Софиянец

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Василе":

    Хаджигенов.Ха ха ха
  • 15 ПАМЕТНИК

    2 3 Отговор
    Гледам, все още не сте се Освободили от чалмите.
  • 16 Гост 🤠

    3 4 Отговор
    Сега идете и му се молете, все пак е канонизиран за светец, може пък да помогне...хм..като се замисля едва ли, а? 😂😂😂
  • 17 Лицемери

    5 6 Отговор
    Как се напънал с ръката....аха и да пръдне ! Пародия !
  • 18 Америкън Брадърс

    2 1 Отговор
    Гарване, и ти птицо проклета, на чий гроб тъй грозно грачеш ?!
  • 19 Активист на БКП

    0 1 Отговор
    А на Бойко Методиев Борисов в Банкя кога ???
  • 20 Браво Русенци!

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Браво Русе":

    Браво и за избора на автора на творбата! Така трябваше да бъде! А колко ни е нужен днес Апостола! Народе!
  • 21 Случка

    4 0 Отговор
    На кафе до Дряновския манастир послушник от манастира ми сподели, че черквата в обителта не е изписана защото от София настояват това да е проф.../вечна му памет/. А русенци също устояха! Браво!
  • 22 Русенец

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Турците да поднесат венци":

    Турците не спряха да плюят по Левски и по паметника му. Влез в русенските сайтове да видиш какво става. Би трябвало да ги издирят по IP адреси и да ги подведат под отговорност, за обида и оскверняване на национален герой. Преди години, едни ромски ученици в Добрич се бяха гарвили с портрети на Княз Борис и В.Левски. Пуснали си снимки в нета, да се гордеят майките им с тях. Едни други, в Бургас, пак се бяха изгаврили с бюст на Апостола. А имаше и едни от Пазарджишко, които бяха поругали християнски гробове, че и се снимали за хвалба. Стана много модерно нечий електорат да се гаври с националните ни ценности, докато бива защитаван от някое НПО или продажен адвокат. И никой не взема отношение по въпроса. Но, ако само кажеш на някое чаве, че е сигане, веднага ще ти скочат сто организации, че си му нарушил човешките права, и че си го обидил по най-долен начин. Какви човешки права, бе? Те са за хората, не за приматите. Докога?
  • 23 Русе

    1 1 Отговор
    Можеше и по-хубав Левски да издигнят. Жалко.