Last news in Fakti

23 Октомври, 2012 15:02 1 614 0

"Изтребителят Медея" стреля към Париж и Москва

  • "изтребителят медея"-
  • театър-
  • премиера-
  • спектакъл

Столичният „Арт театър“ и театър La Compagnie du Contexte – Париж, ще представят за пръв път в България пиесата на нашумелия руски драматург Максим Курочкин „Изтребителят Медея“. Френската връзка в случая е режисьорът на спектакъла – известният руснак Александър Великовски, който от години живее и работи в страната на Молиер.

Цял месец той репетира със звездите на трупата Камен Коев, Здравко Здравков, Марияна Коева и гост-актьора Петър Райжеков ролите в модерната антиутопия за близкото бъдеще, когато всички възможни конфликти – политически, етнически или религиозни, ще бъдат изчерпани и на дневен ред ще остане само войната между половете. 

„В тази последна война, която ние всъщност отдавна водим помежду си, навярно ще се самоизтребим окончателно. Ако мъжете победят, няма да има жени, които да раждат деца. Ако пък победят жените, няма да има кой да им направи бъдещите деца. Да  се надяваме обаче, че нито един от седящите в залата по време на премиерата няма да доживее това време“, шеговито коментира специално за Fakti.bg Александър Великовски непосредствено преди да отлети обратно за Париж, където поема собствен актьорски клас от 20 души в парижкия клон на престижната висша театрална школа Acting International – САЩ.

„Изтребителят Медея“ е петият проект, който режисьорът осъществява с българския „Арт театър“. Сред реализираните с него спектакли е и култовият „Кучета“, който през 2005 г. направи фурор на Международния театрален фестивал в Авиньон – най-мащабния в света. Директорът на театъра, актрисата Милена Червенкова сподели за Fakti.bg, че с Великовски са разменяли идеи относно общата си работа още от юни, но с атентата на Бургаското летище от 18 юли автоматично се е появило заглавието, което ще поставят. Така че в представлението, наред с философския поглед върху междуличностните отношения, ще става дума и за тероризма.

 

„За съжаление страната ни вече не е оазис на спокойствието, така че спектакълът е особено актуален днес. „Изтребителят Медея“ е тъжно съвременно пророчество“, поясни Червенкова. Въпреки това от екипа на театъра обещават на сцената да бъде много смешно, защото в края на краищата става дума за истинска комедия и игра на фантазията, а мъжете са непораснали деца и обичат да играят. Особено на война...

Спектакълът ще се играе на камерната сцена на „Славянска беседа“. Предпремиерното представление утре и официалната премиера на 8 ноември ще бъдат заснети, а записите – изпратени в Москва и Париж, откъдето ще се очакват покани за участие в международни фестивали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА