Last news in Fakti

15 Ноември, 2012 11:57 2 866 0

Йоско разкрива "Прелестите на изневярата"

  • сатиричен театър-
  • йосиф сърчаджиев-
  • спектакъл
Йоско разкрива "Прелестите на изневярата" - 1
Стефан Щерев-Чечо и Силвана Пишимарова в сцена от спектакъла

“Прелестите на изневярата“, които крият изненади и неочаквани капани, ще радват от понеделник любителите на комедията в Сатиричния театър, след като друга творба на шеметния руснак Валентин Красногоров - „Сега или никога“, вече е хит в афиша на две пресечки оттам – в „Армията“. Настоящата постановка за забежките в брака на средностатистическия съвременник е дело на легендарния актьор Йосиф Сърчаджиев, който посвещава спектакъла на 100-годишнината от рождението на своя баща проф. Стефан Сърчаджиев – голям български режисьор и пръв директор на Сатирата.

Синът е обединил в представлението четири миниатюри на автора - „Да доживеем до вдругиден“, едноименната „Прелестите на изневярата“, „Семейна сцена“ и „Женска орисия“, включвайки в актьорския екип някои от най-атрактивните нови попълнения и опитни кадри на трупата: Силвана Пишимарова, Стефан Щерев-Чечо, Жанет Иванова, Пламен Великов, Ана Вълчанова, Димитър Живков (нашумял с моноспектакъла „Живак“), Йорданка Стефанова и Полин Лалова. Актьорите Явор Борисов, Константин Икономов, Мартин Каров, Кирил Бояджиев и Пламен Великов ще се изявяват като музиканти по време на спектакъла. Композитор е Мартин Каров.

Постоянният стремеж да преодолееш самотата и да усетиш друго рамо до себе си понякога превръщат живота в поредица от вицове. Обичаме или просто панически искаме да не сме сами, обичат ли ни или просто партньорът ни няма друг избор? „Прелестите на изневярата“ изправя пред зрителя тези сериозни въпроси с типичното умно до черно чувство за хумор на Красногоров. На места той е мацнал с четката и от драмата, и от сатирата, и от фарса, издава режисьорът Сърчаджиев. Но с отворено сърце и разбиране към слабостите на своите герои, оплетени в емоционалния хаос на всекидневието.

„Прелестите на изневярата” в живота съвсем не са чак толкова прелестни, твърди Йоско, може би от личен опит... Стремежът към разнообразие, любов, страст или щастие чрез изневяра е съпътствано от неудобства, терзания, страхове, подлост и лъжи, констатира той. И предлага да опитаме да се погледнем отстрани чрез персонажите на пиесата и да се примирим със себе си. А човек се прощава със своите грешки, смеейки се...

Валентин Красногоров е роден през 1934 г. в Ленинград.
Завършил е Талинския политехнически институт (1956) със специалност химическа технология на горивата. От 1961 г. работи в Ленинградския инженерно-икономически институт. През 1974 г. защитава докторска дисертация, а след това става и професор. Първите му опити в художествената литература отразяват живота в научните среди, които Красногоров добре познава. По-късно експериментира в различни жанрове, обръща се към различни епохи – пише по сюжети с библейска тематика, исторически драми, публицистични и криминални пиеси. С комедията „Прелестите на изневярата” (1979) се насочва към интимните отношения между жената и мъжа. Постепенно лирико-комедийният психологизъм се превръща във водещ похват в драматургията му. През 1991 г. Красногоров заминава за Израел, където се занимава с обществено-политическа дейност. Между 1997 и 2001 е вице-президент на Съюза на учените в Израел, а между 1998 и 2003 - заместник-кмет на Хайфа. През 2005 г. се връща в Санкт-Петербург и продължава активно да твори. Автор е на 42 пиеси, които имат близо 400 постановки по целия свят – САЩ, Австралия, Индия, Велиокбритания, Германия, Полша, Албания, дори Монголия...Най-много заглавия – 11, са преведени на български. От 2012 г. Красногоров оглавява секцията по драматургия в Съюза на писателите в Петербург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА