Last news in Fakti

8 Ноември, 2012 14:33 2 662 0

Любови, срещи и раздели на "Летище"-то

  • спектакъл-
  • младежки-
  • театър

Довечера за малко повече от два часа всички полети на едно голямо международно летище ще бъдат блокирани поради внезапно завалелия сняг. Не гадайте кое е то – извънредното събитие ще се случи на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“ по време на премиерата на спектакъла „Летище“ по пиесата на космополитната хърватска авторка Тена Щивичич „Светулки“, която режисьорът директор Влади Люцканов поставя за пръв път в България. Събитията в него нямат нищо общо с ужасяващата история на Артър Хейли, макар привидно да „експлоатират“ популярността на заглавието. Нашето „Летище“ е сгрято от топлотата на всекидневните чувства, там хората се срещат, докосват се за кратко и се разминават или пък остават завинаги заедно, след като преминат през ада на равносметката. То е пъстро, весело и тъжно като битието ни, защото е концентрирано късче живот.


Спектакълът изненадващо ще кръстоса биографиите на герои, които не са се виждали цяла вечност, и ще превърне съвършено непознати в истински приятели. Ще има сълзи на алкохолно опиянение и разочарование, целувки на преоткрита тръпка и дори...дискретен секс от чешитите, от които най-малко очаквате подобна волност.

В чакалнята на аерогарата писателка с възходяща интернационална кариера (Койна Русева) ще открие старата си любов – бивш военен кореспондент, а понастоящем собственик на магазин за ретро облекло (гост-актьорът на тази сцена Атанас Атанасов), който навремето я е следвал като вярно куче по света. Чистосърдечно рускинче, иначе талантлива обоистка (Елена Бърдарска), ще гони полета за Ню Йорк, за да стане...детегледачка в Страната на неограничените възможности и евентуално да се сдобие с американски съпруг. Дали това ще се случи – кой знае, но пък може да намери своя Добър старец, макар и не на Коледа, в лицето на Стефан-Мавродиевия чепат персонаж. Той пък ще има емоции със сина си, станал дресьор на делфини в Маями.

Двете подпийнали и повехнали от умора стюардеси (Ярослава Павлова и Гергана Христова) наивно ще рециклират надеждите си за живота, не без помощта на лотария за бляскава еднофамилна къща. И те, и „промоутърката“ на тази игра (Лилия Гелева) може да си изпатят от гнева на шеметна млада дама (Искра Донова) – половинка от двойка в криза, която ще лекува модерните си зависимости на Барбадос. Другата половинка от нея пък е чаровният Бойко Кръстанов, нашумял със сериала „Стъклен дом“... На космополитната компания, събрана по неволя, няма да липсват тандем колоритни охранители (Ангелина Славова и Николай Луканов), нито неизбежният барман – арабин, който ще повери бутилките на сънародничка, за да се оттегли да се моли...

Пребиваването на „Летище“-то на Тена Щивичич и Влади Люцканов е обратното на един досаден принудителен престой между полетите: то е лекокрило, забавно, изтъкано от духовити диалози на възможните човешки истории и на моменти изпъстрено с танците (хореография Татяна Соколова) на облечени небрежно или елегантно млади хора (сценография и костюми Елена Иванова). Едва ли ще ви се иска да приключи бързо. И не се учудвайте, ако довечера на премиерата и режисьорът Влади Люцканов  излезе за поклон след представлението като член от персонала на „Летище“-то...
 

Ще издадем и една тайна: Когато през 70-те години бащата на „бате Влади“ - именитият режисьор Николай Люцканов, поставя в Младежкия „Кухнята“ на британеца Арнолд Уескър, авторът инкогнито пристига в София. И във възторг споделя, че това е най-добрата в света постановка на неговата пиеса. Този текст чака отново своя ред в чекмеджето на сина му Влади Люцканов. В него, подобно на „Летище“, витае онзи особен дух, който населява местата, събрали на случаен принцип много и различни индивидуалности. Дай Боже скоро да види бял свят и Уескър, който е вече на 80 години, да аплодира и тази премиера.

Тена Щивичич е родена през 1977 в Загреб. Завършила е Драматичния отдел на Театралната академия там, а после и магистратура по писане за сценични изкуства в Goldsmiths College, Лондон. Създава пиесите си на родния си език и на английски. Те са поставяни в повече от 10 европейски страни и са печелили международни награди. Щивичич е омъжена за английския актьор Дъглас Хеншал, с когото живеят в Лондон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА