Last news in Fakti

17 Ноември, 2020 10:46 6 549 7

Отиде си автор на вечни български хитове

  • петър караангов-
  • автор-
  • текстописец-
  • поет-
  • почина

Петър Караангов е създал едни от най-запомнящите се естрадни текстове

Почина известният поет и текстописец Петър Караангов. Тъжната вест съобщиха неговите съграждани и приятели от община Сандански, пише plovdiv24.bg.

"Напусна ни почетният гражданин на град Сандански - Петър Караангов! Поет и творец, носител на Националната Вазова награда, орден "Стара планина" и редица други отличия. Съболезнования на близките и семейството! Почивай в мир!", съобщиха на Фейсбук страницата от община Сандански.

Напусна ни почетният гражданин на град #Сандански- Петър Караангов! Поет и творец, носител на Националната Вазова...

Публикувахте от Община Сандански в Понеделник, 16 ноември 2020 г.

Петър Караангов е роден на 11 ноември 1931 година в град Свети Врач, днес Сандански, в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва гимназия в родния си град, полувисш Държавен библиотекарски институт и българска филология в Софийския университет "Климент Охридски". Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, като коректор в издателство "Български писател", като редактор на сп. "Пламък", като главен редактор на издателство "Български писател" и в Студията за игрални филми "Бояна". Той е директор на Народната библиотека "Кирил и Методий" (1983-89) и главен секретар на Съюза на българските писатели (1989-91).

Караангов е носител на множество награди и отличия, сред които Националната Вазова награда, Националната литературна награда "Изворът на белоногата" (Харманли), на Годишната награда на СБП за поезия. Носител на орден "Стара планина" . Почетен гражданин на родния си град Сандански. Стиховете му са преведени на повече от 20 езика.

Написал е множество незабравими естрадни хитове като "Топъл дъжд" на LZ, "Любовта е море" на Лили Иванова, "Бяла песен" на Паша Христова, "Закъснели срещи" на Георги Минчев и много други.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    39 0 Отговор
    почивай в мир приятелю
  • 2 Жалко

    19 7 Отговор
    Не можа ли Азис да почине?
    С тези талантливи хора си отива и една друга по-красива България!
  • 3 Кольо кравата

    27 1 Отговор
    Да почива в мир от короната ли щото доколкото знам сега не се умира от друго лека му пръст на човека
  • 4 Весо

    28 0 Отговор
    Светла му памет!
    А песента "Любовта е море" се изпълняваше от Лиана Антонова, музика П. Ступел, текст П. Караангов. В един красив филм "Старинната монета".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.