26 Ноември, 2012 06:28 3 291 1

Започва SOFIA ARCHITECTURE WEEK

  • sofia architecture week
Започва SOFIA ARCHITECTURE WEEK - 1
“Стълбата на трола”

Днес стартира петото издание на фестивала за архитектура и градска култура SOFIA ARCHITECTURE WEEK. В рамките на една седмица ще се проведат над 50 лекции, а в София пристигат лектори от цял свят, за да участват с презентации и в дискусии по темата на тазгодишното издание на фестивала – АРХИТЕКТУРА ТЪРСИ КУЛТУРА.

Програмата ще стартира в 11:00 часа в понеделник с отворената дискусия НДК 2019, инициирана от SOFIA ARCHITECTURE WEEK с главна цел преосмисляне на комплекса НДК в контекста на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Участие в дискусията са потвърдили: Йорданка Фандъкова, Десислава Бинева и Тодор Влайчев, представител на министър Симеон Дянков, представител на министъра на Европейските фондове Томислав Дончев, проф. В. Троева и арх. Яни Вълканов от Интегриран план за градско развитие на София, Светлана Ломева, изпълнителен директор на “Асоциация за развитие на София”, Николай Гълъбов от Камара на архитектите, Димитър Паскалев от Архитекти за София, Асен Асенов, член на работната група, изработила културната стратегия на София до 2020 и член на Инициативния комитет по издигането на кандидатурата на София, Явор Гърдев, Васил Димиров, Стефан Китанов, Недко Солаков, Валери Гюров от сдружение “Трансформатори” и Бойка Огнянова, програмен координатор на SAW.

Официалното откриване на фестивала ще се състои от 18:00 часа в зала 7 на НДК. Фестивалът започва със серия от лекции с безплатен достъп. Откриващата лекция ще е на чешкото архитектурно студио Projeкtil, което спокойно можем да причислим към  източноевропейските архитектурни суперзвезди на новото време. Те ще разкажат как се прави естествена архитектурна среда за едно доволно общество, ще представят няколко филма за техни сгради и ще открият изложбата, От живота на хората и сградите, която ще покаже в снимки как хората реално обитават сградите на Projektil.

Архитектите от Projektil стават известни с няколко нетрадиционни обществени сгради, осъществени в Чехия през последните 10 години, сред които особено емблематична е сградата на Националната техническа библиотека в Прага. Projektil смело комбинират архитектурата със съвременно изкуство, графити и местния контекст и смятат, че най-важното за една сграда е тя да бъде удобна, лесно използваема и да прави хората щастливи. Сред по-значителните им обекти са Научно-изследователската библиотека в Hradec Králové (2004 - 2008), чийто пробит първи етаж създава отворено обществено пространство, достъпно за всички; Центърът за екологични дейности Sluňákov (2005 - 2007), който комбинира пасивна еко-архитектура със съвременен графичен дизайн и дори реконструкцията на църква в Музей на бароковата скулптура. Гостуването на Projektil се осъщестява с подкрепата на Чешки културен център.

В 18:30 ще се състои церемонията по награждаването на победителите от конкурса Устойчивата архитектура в България. 2020-8, организиран от Камара на Архитектите в България, които ще представляват България на международния конкурс „Мис Ван дер Рое“.

Майкъл Стентън ще представи устойчиви проекти в областта на културата и изкуствата. Стентън е един от лидерите на американската архитектурна общност, заемал отговорни и ръководни постове на местно, щатско и национално ниво в Американския институт по архитектура (АИА), носител на многобройни проектантски награди, сред които за Цялостен принос 2010 от Калифорнийския Съвет на Американския институт по архитектура.

От 19:00 щафетата поема Дейвид Бъргман (САЩ) – преподавател, анализатор и консултант по актуални и важни за града теми като икономически аспекти на градското развитие, политика на обществените пространства и културна индустрия. В лекцията си ще разкаже как се развива публичното пространство в съвременния град като използва за пример ситуацията в Лос Анджелис. Гостуването му се осъществява с подкрепата на Американското посолство в България.

Закриващата лекция на ще е на Рейулф Рамстад от студио Ramstad Architects –  норвежко архитектурно студио, което прави изключителна архитектура на изключително сурови и красиви места. На SAW 2012 те участват с изложбата си Transforming Landscapes, която представя техни реализации в драматични природни условия, а на лекцията си ще разкажат тяхната версия за задължителния диалог на архитектурата със заобикалящата я среда.

Един от показателните проекти на норвежците е туристическият маршрут Trollstigen, който включва посетителски център и платформи за наблюдение на високопланински проход със забележителното име “Стълбата на трола”. Посетителският център представлява нагънати една спрямо друга бетонни черупки, повтарящи планинските върхове наоколо. Платформите са от кортен, бетон и стъкло и на места изглеждат подходящи само за хора със силни нерви.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    Решихме да ви покажем позицията на Владимир Йосифов от Бряг медиа груп, който ни представи една различна гледна точка относно метрото, за парка на НДК, който продължава да се води градинка, за това какви са проблемите на района, защо са важни и как могат да се решат с конкретни примери от други европейски градове
    http://www.dezona.com