Last news in Fakti

27 Декември, 2020 13:39 2 685 2

Млад български композитор работи за световни филмови продукции

  • композитор-
  • филми-
  • георги стрезов

Георги Стрезов общува с големите имена на световната музикална сцена, като Ханс Цимер

Още на 15-годишна възраст Георги Стрезов започва да прави музика за видеоигри, а днес е един от успелите българи, които работят във филмовата индустрия. В края на 2012-а той създава своя компания, пише БНР.

"Моя мечта винаги е било това, с което се занимавам в момента - да пиша музика за филми и компютърни игри. Първата ми среща с музиката беше с пианото. Но още от самото начало аз съм технократ и успях да съчетая любовта към технологиите със сериозната теоретична подготовка, която получих в Националната музикална академия. Тя много ми помага в работата с хора от Запад или Изток, тъй като тази теоретична подготовка много малко хора вече я имат, което е странно за мен."

Георги Стрезов общува с големите имена на световната музикална сцена, като Ханс Цимер. По думите му всичко е започнало от онлайн форуми, в които е участвал като младеж. В тях ентусиасти като него са споделяли статии и интересни неща, свързани с филмовата музика.

"В България имаме много добри музиканти, но не се отнасяме добре към тях. Но хората на Запад ги оценяват."

Българският композитор се гордее с работата си за пълнометражния филм на дебютанта Никола Бозаджиев "Шибил", който получи над 100 награди от различни форуми и фестивали по цял свят. От тях над 10 са за музиката. "Това за мен е специален филм, защото за първи път имах възможността да работя с режисьор и продуцент, които да ми дадат достатъчно голяма свобода. Цялата музика към него е изпълнена на живо от симфоничен оркестър", казва Георги Стрезов. Очаква се "Шибил" да започне да се излъчва по кината догодина.

С негово посредничество българска музика звучи и в "Междузвездни войни":

"Получих обаждане от композитора Джон Пауъл. Не ми даде подробности за какъв филм става въпрос, но каза, че иска да сложи в саундтрака тембрите на българския народен хор. Всичко беше много секретно, използваха се кодови имена докато вървеше работата. Основен замесен беше хорът на Ваня Монева. Организирахме и мъжки хор с бас профунди - най-ниският човешки глас."

Според него качественият саундтрак трябва да разказва история и да го прави добре, както и да бъде запомнен по някакъв начин - след филма да има свой собствен живот.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 778

    7 0 Отговор
    Поклон пред такива хора!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.