Last news in Fakti

27 Декември, 2020 16:26 2 652 3

Почина режисьорът Снежина Танковска

  • почина-
  • режисьор-
  • снежина танковска

Танковска си отиде на 70-годишна възраст

Почина режисьорът Снежина Танковска - 1
Снимкa: Shutterstock

"Лек път, Снежина Танковска. Ще ни липсваш много!" - С тези думи Съюзът на артистите в България съобщи за кончината на режисьора и педагог проф. Снежина Танковска.

Танковска почина на 70-годишна възраст.

Снежина Танковска е родена на 23.02.1951 г. в София. Завършва режисура при проф. Енчо Халачев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1973. Същата година дебютира с постановката на „Мирандолина” от К. Голдони в Драматичен театър – Сливен. В периода 1977 – 87 е преподавател във ВИТИЗ; през 1987 е директор на Учебния драматичен театър при ВИТИЗ; от 1993 до 2000 е заместник ректор на НАТФИЗ; през 1999 придобива научна степен професор; декан на факултет по сценични изкуства през 2001 и в Летните курсове на Лондонския университет в периода 1992 – 93; завършва програма по управление на проекти в областта на изкуствата към фондация „Марсел Хиктер” през 2000.

Проф. Снежина Танковска е дългогодишен педагог в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на класове по актьорско майсторство и режисура за драматичен театър. Нейни студенти са били Йоана Буковска, Слав Бойчев (художествен ръководител и директор в Актьорски школи - МОНТФИЗ), Ирина Първанова-Раши и др.

Проф. Танковска има няколко специализации в областта на сценичните изкуства в ГИТИС, Москва (1975), Лондонски университет (1992-1993), участия в семинари на ЕЛИА по мениджмънт на проекти в областта на културата, Амстердам (1995), притежава Европейска диплома по мениджмънт на културни проекти (2000). Също така участва във важни международни театрални конференции, симпозиуми и фестивали в САЩ, Испания, Финландия, Гърция, Швейцария, Австрия, Кипър, Франция, Португалия, Румъния и др.

Член е на Борда и на Изпълнителния комитет на Европейската Лига на Институтите по Изкуства за 6 години, както и на Международния Театрален Институт и Съюз на артистите в България.

Мир на душата ѝ.

Лек път, Снежина Танковска🖤 Ще ни липсваш много!

Posted by Съюз на артистите в България / Union of Bulgarian Actors on Sunday, December 27, 2020


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамат

    3 0 Отговор
    Отново ще опитам да го напиша, РЕЖИСЬОРКАТА, и пак ще попитам, под чие давление се унищожава богатството на Българския език, като западните диалекти, които някой сега нарича „македонски язик”

    Коментиран от #2

  • 2 фен на сидеров

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стамат":

    мисирките имат свои правила несъвместими с богатството на родния ни език !

    Коментиран от #3

  • 3 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "фен на сидеров":

    Чета коментарите и си спомням-- Мъж е който връзва гащи , журналист е който знай да дращи