9 Януари, 2021 10:18 5 680 21

Джими Пейдж - една легенда на 77 години

  • джими пейдж-
  • музика-
  • рожден ден-
  • рок-
  • лед зепелин

Една от най-важните личности в историята на рока навършва 77 г.

 Джими Пейдж - една легенда на 77 години - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На този ден през 1944 година е роден и китаристът Джими Пейдж. Той е основател и неизменим член на групата Лед Зепелин. Фенове и критици го смятат за един от най-влиятелните рок китаристи на всички времена, пише trafficnews.bg.

Джими започва да се учи да свири на китара, когато е на 12 години. На 14 години се явява на прослушване за таланти на ITV. Свири с различни банди и с китаристи като Джеф Бек и Ерик Клептън. Първият му професионален проект е "Diamonds", който се изкачва до първото място в класациите през 1963 г.

Прави много записи с различни изпълнители. Изчислено е, че Джими Пейдж се появява в 60% от рок музиката, записана в Англия между 1963 и 1966 г. През 1965 г. дори е поканен от The Yardbirds да замести Ерик Клептън. Пейдж тогава отхвърля предложението. След няколко седмици обаче пак получава предложение от групата и започват да работят заедно. В бандата има проблеми, настъпват и много промени в състава ѝ, но Пейдж е решен да продължи работата с групата с нов състав. По-късно всъщност The New Yardbirds се превръщат в Led Zeppelin. Джими Пейдж е продуцент, композитор и китарист в бандата и е основната движеща сила за съществуването ѝ, заедно с великия Робърт Плант. Умението на Пейдж да използва различни видове китари при записите на песните на групата, налагат Led Zeppelin като стандарт в рок музиката с над 300 милиона продадени албума в целия свят. Включени са в Залата на славата на рокендрола.

Днес Джими Пейдж навършва 77 години. Легендата на рока обаче не се е отказала от музиката. Наскоро, в свое интервю, той сподели, че пандемията го е накарала отново да грабне китарата и дори да се замисли за завръщане на сцената.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионера

    20 1 Отговор
    отдавна няма истинска музика, сега всичко е компютри и електроника ....

    Коментиран от #10

  • 2 Жив и здрав

    18 1 Отговор
    И аз на 12 години започнах да свиря на китара, увлечен от музиката на Лед Цепелин и Назарет.
  • 3 Еваларка!

    22 0 Отговор
    Отново е същият симпатяга..

    Коментиран от #21

  • 4 Голям Слон

    6 13 Отговор
    Цепелин ги прослушах сравнително трудно, изключая няколкото чудни балади, които имат.. След известно време, някъде около средата си на 30-те години, започнах да купувам активно техни плочи и дискове. Разбрах, че няма значение какво издание купуваш, защото и японските просто не стават за слушане. Та, чудни музиканти и никакви звукорежисьори. Даже Celebration day е един вид музикален провал: басът беше прекалено много, вокалът практически не се разбираше. Абе, все едно гледам и слушам руски филм: ефекти на корем, а за диалогът се напрягаш. Това е най-малкото непрофесионално. А китаристът е велик. Спор няма!

    Коментиран от #7, #13

  • 5 Софиянец

    12 0 Отговор
    Най големия, поклон!
  • 6 ТОНИО

    13 0 Отговор
    ВЕЛИК
  • 7 Лудия меломан

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Да, прав си. Имат уникални парчета( ''Кашмир'' ми е любимото) но явно не са случили на тон-режисьори.Тавите им са пълен отврат като качество. Иначе има и много по-добри от Пейдж, да речем ето този дядка, дето му е съвременник ( тук е в студио със синовете си)

    Коментиран от #8

  • 8 Голям Слон

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Лудия меломан":

    С което много бързо ще си дойдем на думите, които съм писал под подобни теми: не мога да си представя кой и как познава китаристите само по слушане, без гледане. Вокалът е разпознаваем. И точно по тази причина, когато вокалистът напусне, прави успешна самостоятелна солова кариера - защото хората пеят неговите песни. А всичко останало е заменяемо: барабани, китари, синтезатори. Няма значение. Минусите, които са ми натряскали мнимите фенове на групата, няма да направят звученето й по-качествено, към което ми беше основната забележка. А очевидно и не е само моя. Трябва само да се четат специализирани издания, а не само да слушаме Цепелин, защото някой е казал, че са велики и, най-вече, да нямаме право на забележка.

    Коментиран от #9

  • 9 Лудия меломан

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Голям Слон":

    Напълно съм съгласен с тебе. Например, ако някой слуша това парче без картина, доста трудно ще различи един от най-великите, но малко признати за времето си китаристи, създал свой стил в музиката...а пък и едва ли ще знаят нашите разбирачи, дето са наслагали ''-'' че''Кокаин'' е негова композиция, още по-малко пък знаят, че от него са се учили цяла плеяда китарни виртуози..Ерик Клаптън и Дерек Трък са само една малка част от тях.RIP J.J.Сale

    Коментиран от #11

  • 10 Лудия меломан

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионера":

    Ееее..не си прав наборе. И на днешно време им виртуози, които наистина ползват много електроника, ама иначе си го могат...ето ти едно такова чудо на жиците, дето малко могат да му се опрат на днешно време..уникален е Jastin Jonson..уникален !!! Този момък , наборе, освен на класическа китара, ''бичи'' на всякакъв шансов инструмент-лопати кирки, тулумби и какво ли още не...

    Коментиран от #15

  • 11 Голям Слон

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Лудия меломан":

    Да, J.J.Cale e голяма работа. Слушам го, но рядко. Потвърждавам написаното от теб - голям вдъхновител е, но остана в сянката на учениците си - мое лично мнение! Та, така с Цепелините. Това, че ми харесват някои техни композиции, не ми пречи да твърдя, че нямат качествен запис. По повод взаимозаменяемостта на музикантите - имах удоволствието на присъствам на Помпей 2 през 2016-та ;-) Затварям си очите, преглъщам всичко расистко в себе си и чувам Рики Райт. Няма значение кой е на негово място. С барабаните същата хава. Всичко е в главата. Познавачите на китаристи, барабанисти и кийбордисти просто се заблуждават, че могат да различат когото и да било.
  • 12 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ГРУПАТА Е "ЦЕПЕЛИН " !!!

    Коментиран от #17

  • 13 No Exit

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Голям Слон":

    Съгласен съм за албумите, но концертите им бяха нещо друго. Преди няколко години се събраха тримата заедно със сина на Бонъм - в един покрит стадион в Лондон, разпродаде се за минути ...
  • 14 zepp

    4 0 Отговор
    No Exit: Всъщност над 20 милиона човека през 2007 се опитваха да си вземат билет, чрез лотария, но само 17 000 бяха на концерта :). Залата е О2 Arena в Лондон.
    Хубава Вечер.
  • 15 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Лудия меломан":

    и от мене един съвременен виртуоз на китарата- Тина S и нейната Лунна соната и какво ли не още
  • 16 э абаротное

    0 0 Отговор
    А пък Борисов харесва - Батальонът се строява ! Това е класа , а не Зепелин !
  • 17 Голям Слон

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ПЕНКО":

    Цепелин е само в главите на.. Ти се сещаш..

    Коментиран от #19

  • 18 Лудия меломан

    2 3 Отговор
    Всъщност Пейдж не е и чак толкова добър китарист. Почти не влиза в класациите, а ако влезе е на далеч по-долните места от Джеф Бек, например или SRV, или пък Джо Сатриани, или Брайън Мей. Ха, по-добър от Джеф Бек, ама га цъфнат върбите през декември..па да не говорим за Еди Ван Хален, Стив Ваи, Джими Хендрикс и една камара китаристи, на които Пейдж може да им диша праха от ауспусите. Имал е късмета да срещне добри музиканти, иначе като солова кариера е пълна скръб, завалията. Истината боли , айде сега сцепелините да праскат минуси на воля.

  • 19 Чичката

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Голям Слон":

    Разбирач???
    -Не!!!
  • 20 LIVERPOOL FOREVER

    3 1 Отговор
    LED Zeppelin THE number one !
    ЛЕВСКИ СОФИЯ в сърцето !
    ЛАЦИО Рим на небцето !
    L O V E за всички !!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.