Last news in Fakti

27 Януари, 2021 18:13 2 191 8

Обявиха 10-те филма на годината (ВИДЕО)

  • филми

От тези филми очаква добро представяне на наградите "Златен глобус" и "Оскар"

Обявиха 10-те филма на годината (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Американският филмов институт (АФИ) оповести избора си за филми на годината, като пет от десетте продукции са с преобладаващо афроамерикански актьорски състав и сюжет, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Годишният списък на института не класира филмите, но се счита за сериозен индикатор от кои продукции се очаква добро представяне на наградите "Златен глобус" и "Оскар".

Тазгодишният списък включва последните два филма на актьора Чадуик Боузман, който миналата година загуби тайно водената си битка с рака - "Ма Рейни: Майката на блуса" ("Ma Rainey's Black Bottom) по пиесата на Огъст Уилсън и "Петима от една кръв" - драма за войната във Виетнам, режисирана от Спайк Лий. И двата филма са продукции на стрийминг платформата Нетфликс.

В списъка на АФИ попадат още "Една нощ в Маями" ("One Night in Miami") - филм за срещата през 1964 г. между чернокожите икони Касиус Клей, Сам Кук, Малкълм Екс и Джим Браун, с който актрисата Реджина Кинг дебютира като режисьор, и продуцираният от режисьора Райън Куглър филм "Юда и черният месия" ("Judas and the Black Messiah") за лидера на Партията на черните пантери Фред Хамптън.

Драмата "Минари" ("Minari") - историята на семейство корейски имигранти в търсене на американската мечта през 80-те години на миналия век, и посветената на джаза анимация "За душата" ("Soul") на студио "Пиксар" също намират място в списъка.

Останалите попълнения в него са "Процесът срещу Чикаго 7" ("The Trial of the Chicago 7") на Арън Соркин с Джоузеф Гордън-Левит и Франк Лангела, "Номадландия" на Клои Чжао с Франсис Макдорманд, "Манк" на Дейвид Финчър с Гари Олдман и "Без звуци в живота" ("The Sound of Metal") с Риз Ахмед.

Специална награда получава филмовата версия на хитовия мюзикъл "Хамилтън".

Десетте телевизионни продукции, почетени от Американския филмов институт, са "Обадете се на Сол", "Бриджъртън", "Короната", "The Good Lord Bird", "Мандалорианецът", "Страната на Лъвкрафт", "Мисис Америка", "Дамски Гамбит", "Неортодоксална", "Тед Ласо".

Вместо на традиционния гала обяд, отличените от Американския филмов институт ще бъдат почетени в рамките на виртуална проява, която ще бъде излъчена в Ютюб и на сайта на организацията на 26 февруари.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bbbbggggg

    8 0 Отговор
    Трудно се чете, подредете ги хубаво.

    Коментиран от #3

  • 2 нашия

    10 1 Отговор
    след целия тоя бълвоч който изсипват през последните10-15 год -изобщо не ме интересуват кого за какво са определили тия в холивуд
  • 3 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "bbbbggggg":

    не ти и трябва да го четеш
  • 4 Овчарник

    3 0 Отговор
    Промиване на мозъци...! С технологиите днес утре можем да сме господари в космоса....ФИЛМИТЕ СА ИЗМАМА ..
  • 5 Кой кой

    2 0 Отговор
    Кой още гледа кино? Всички зяпат кифлите в ютюб.
  • 6 Пурко

    8 0 Отговор
    Искам да знам в тях участват ли поне Един Хетеросексуален актьор?
  • 7 One

    3 0 Отговор
    Хей, Трачева-виж статията на колежката си Събина отпреди два часа- и двете пишете за едно и също. Докога ще повтаряш написаното от другата?
  • 8 Ivan S

    1 0 Отговор
    Само като прочетох "Мандалорианецът" и ми стана ясно колко разбирате.