Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 05:47 2 520 19

10 февруари 1837 г. Умира Пушкин

  • русия-
  • култура-
  • пушкин

Сплетните вместо да затихнат, се разраствали все повече

10 февруари 1837 г. Умира Пушкин - 1
Снимка: Shutterstock

На 10 февруари 1837 г. великият руски поет Александър Пушкин загива при дуел.

Когато Александър С. Пушкин се оженил за Наталия Гончарова, семейството станало много известно в императорския двор. Жена му заради красотата и изящните си маниери, а поетът – заради ума и таланта си. Но Александър и Наталия били недолюбвани и зад гърба им разпространявали отровни сплетни. Наталия предизвиквала злоба и завист, а Пушкин ненавиждали заради ужасния му сприхав характер и заради това, че искал да се представи за богат, а не бил такъв. Заради агресивното му самолюбие и някои от стихотворенията му влиятелни хора го мразели и раздували недоброжелателността към него. Пушкин се дразнел и често търсел случай да си изкара на някого своето негодувание.

На 4 ноември 1836 г. поетът получил три екземпляра от анонимно послание, което го вкарвало в списъка на рогоносците и намеквало, че жена му е ухажвана от поручик барон Дантес, красив чужденец, приет на руска служба и осиновен от холандския посланик, барон Хакерен. Пушкин отдавна забелязал тези ухажвания и писмото само наляло масло в огъня той да предприеме действие. Пушкин призовал Дантес на дуел, който приел предизвикателството, но чрез Хакерен поискал отсрочка от 15 дни. В това време Пушкин научил, че Дантес направил предложение на сестрата на жена си Екатерина Н. Гончарова и отменил дуела. Сватбата се състояла на 10 януари 1837 г. Приятелите на Пушкин се успокоили и сметнали, че скандалът е приключил. Но вече като роднина Пушкин се отнасял с презрение към Дантес, който продължил да се среща с Наталия Гончарова, а и Хекерен усилено плетял интриги срещу него. Сплетните вместо да затихнат, се разраствали все повече. Изкаран от търпение, Пушкин изпратил на Хакерен оскърбително писмо, на което той отговорил с покана за дуел от името на Дантес.

Дуелът бил проведен на 27 януари, в пет часа вечерта, на Черната река, със секунданти секретарят на френското посолство от страна на Дантес и лицейски приятел на Пушкин.

Първи стрелял Дантес и смъртоносно ранил Пушкин в дясната страна на корема. Пушкин паднал, но след това се подпрял на ръка и извикал Дантес до линията, прицелил се, стрелял и извикал, като видял, че противникът му паднал.

След трагедията Пушкин изпратил на императора писмо с молба за прошка на секунданта си, изповядал се, благословил децата си, помолил да не отмъщават за него, простил се с приятелите и книгите си и в страшни мъки починал в три часа следобед на 28 януари 1837 г. (по нов стил 10 февруари). Тялото му е опято в придворната църква, след което А. И. Тургенев откарал тялото му за погребване в Светогорския манастир, близо до Михайловское.

Руската интелигенция била шокирана от неочакваната смърт на големия поет. Дори в чужбина, в Германия и Франция, вестниците няколко дни пишели подробности за трагичната кончина на големия руски писател. От този момент са засилил интересът на Запада към руската литература, припомня издателство Распер.

>>>

Я помню чудное мгновенье:

Передо мной явилась ты,

Как мимолетное виденье,

Как гений чистой красоты.

В томленьях грусти безнадежной,

В тревогах шумной суеты,

Звучал мне долго голос нежный,

И снились милые черты.

Шли годы. Бурь порыв мятежный

Рассеял прежние мечты,

И я забыл твой голос нежный,

Твои небесные черты.

В глуши, во мраке заточенья

Тянулись тихо дни мои

Без божества, без вдохновенья,

Без слез, без жизни, без любви.

Душе настало пробужденье:

И вот опять явилась ты,

Как мимолетное виденье,

Как гений чистой красоты.

И сердце бьется в упоенье,

И для него воскресли вновь

И божество, и вдохновенье,

И жизнь, и слезы, и любовь.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    20 14 Отговор
    И накрая идват руските Комунисти и избиват всичките графове ,царе и поети без дуел....

    Коментиран от #17

  • 2 Публикувано във ФАКТИ:

    13 2 Отговор
    "Пушкин призовал Дантес на дуел, КОЙТО приел предизвикателството" - още един пример за това, как недоброто владеене на езика може да доведе до двусмислици.
  • 3 Нямам срам

    4 27 Отговор
    Нещо много почнахте да пишете за Русиям... оня ден за Петър Велики след това за кой друг беше ся този нещо почвате да се олизвате

    Коментиран от #6, #8, #14

  • 4 Публикувано във ФАКТИ:

    21 1 Отговор
    ...И, ново 20 в следващото изречение: "В това време Пушкин научил, че Дантес направил предложение на сестрата на жена СИ Екатерина Н. Гончарова..." - та на чия жена е била сестра Екатерина Н. Гончарова - на жената на Пушкин или на тази на Дантес?! Четете ли, какво пише в статията, преди да я публикувате?

    Коментиран от #13

  • 5 РЕАЛИСТ

    24 1 Отговор
    Дантес е бил подлец. Имал е ризница под униформата. Изстрелът на Пушкин му е счупил само две ребра. Нарушил в кодекса за дуели и дори считат, че това в предумишлено убийство. Нямало е и лекар, както е правилото. Николай Първи гони Дантес и барон Хакерен обратно във Франция.
  • 6 някой си

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Нямам срам":

    Ти, нищо нямаш-нито срам, нито акъл, нито нищо! А разбери първо,кой е Пушкин е неговото място в световната класика,прочети нещо от него, вникни и пай се пробвай!
  • 7 Жоро

    4 16 Отговор
    Никой не му дреме за пушкаш
  • 8 Bai nudals

    26 3 Отговор

    До коментар #3 от "Нямам срам":

    Защо? Имаш нещо против руския народ ли. На всички които плюете по Русия ви казвам аз. Може да плюете по управлението в Русия, ако искате,но по Руския народ не бива.
  • 9 Бай Кольо

    7 11 Отговор
    Ако нещо хубаво се е случвало в Русия,!!!!, то е било преди да дойдат комунистите

    Коментиран от #10

  • 10 РЕАЛИСТ

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Кольо":

    Абе, те комунистите отдавна не да на власт, ама на вас пак не ви харесва. Путин го каза: Няма значение, кой управлява Русия, на нея Западът винаги ще гледа , като на враг"

    Коментиран от #11

  • 11 Другия с коня

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛИСТ":

    И като не са на власт отдавна кво сътвориха...Само ядрени оръжия ,водка и самовари....Един телефон и телевизор нямат Аналоговите твари....Ае Бегай ги от тука приматите....
  • 12 Чудя се

    7 0 Отговор
    При толкова грешки в една статия на кое място по кадърност е българската журналистика, която иначе има огромни претенции?
  • 13 И да чете и да

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Публикувано във ФАКТИ:":

    препрочита, толкова си може. Освен, че не познава основните граматически правила, липсват му и стилистически умения.
  • 14 Скептика

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нямам срам":

    Ами нека си починем малко от Навални и сие
  • 15 нашия

    3 1 Отговор
    а дали умира..???!!!....на следващата година се появява Ал.Дюма лично ...а преди това Дюма не го е бил виждал никой и опала етого след смърта на Пушкин

    Коментиран от #19

  • 16 Мъдрият

    4 0 Отговор
    Бог да го прости!
  • 17 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А няколко години преди да се роди Пушкин във Франция идват също едни такива борци за свобода,равенство и братство и започват да избиват графове,крале,маркизи,поети,попове,с гилотина,без галотина,а после и помежду си почват да се избиват.Абе кажете нещо за велик,световен творец,а не пишете тъпотиите,които се вихрят в главите ви.
  • 18 Роза

    3 0 Отговор
    Силата на Пушкин е в гениалното му творчество.Разбира се в личния си живот той е правел хиляди глупости,последната от които-с фатален край.Този последния дуел е двадесет и първи поред в живота на Пушкин.Той,изглежда,не е можел да живее без разправии с някого.Много е ревнувал жена си и навсякъде му се привиждали съперници.Тези негови слабости са използвали враговете му,за да го унищожат.Отишъл си е млад,с толкова много ненаписани произведения!
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "нашия":

    А ДАНТЕС е герой от романа "Граф Монте Кристо" на Дюма.