Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 13:17 2 662 0

Промениха правилника на наградите БРИТ заради японска певица

  • рина саваяма-
  • япония-
  • великобритания-
  • певица-
  • правила-
  • брит награди

Рина Саваяма предизвика промените в правилата на наградите БРИТ заради гражданството си

Промениха правилника на наградите БРИТ заради японска певица  - 1
Снимка: Shutterstock

Певицата Рина Саваяма, която живее във Великобритания от 26 години, получи правото да се състезава за награда Брит, макар и да не е британска гражданка, съобщи Би Би Си.

Миналата година Рина Саваяма научава, че няма право да претендира за награда Брит или Мъркюри заради японското си гражданство. Тя се среща с организаторите на наградите от Британска фонографска индустрия и успява да ги убеди да ѝ дадат право да се бори за награда. Така според новия правилник всеки, живял във Великобритания през последните пет години, ще има право да се състезава в основните категории, пише БТА.

Саваяма има право на неограничен престой във Великобритания, но няма британско гражданство. Тя е запазила японския си паспорт, за да може да посещава роднините си, а Япония не разрешава двойно гражданство. Затова дебютният ѝ албум, носещ нейното име, не получи право за участие за наградите Брит и Мъркюри.

В интервю пред "Вайб" миналата година певицата сподели проблема си. Тя подчерта, че цял живот е живяла във Великобритания и получи голяма обществена подкрепа.

Новите изисквания към претендентите за наградите Брит са да са родени във Великобритания, или да имат британски паспорт, или да имат постоянно жителство във Великобритания повече от пет години.

Саваяма ще може тази година да претендира за награда Брит в категорията "Изгряваща звезда", но не и в основните категории, като най-добър албум и най-добра певица, защото албумът ѝ не успява да се класира в топ 40. Той обаче е сред получилите най-добри отзиви от издадените през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА