Last news in Fakti

9 Март, 2021 10:44 5 562 21

Митко Щерев възражда "Осъдени души" (ВИДЕО)

  • митко щерев-
  • антония маркова-
  • кавър-
  • осъдени души-
  • композитор

Композиторът даде нов живот на една от най-емблематичните си песни

Филмовият композитор на столетието Митко Щерев възроди една от емблематичните си песни „Осъдени души“. Маестрото записа нова версия на любимия на няколко поколения шлагер с младата певица Антония Маркова, солистка на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

Ето как самият той представи актуалния си проект:

„След кавъра на „Хризантеми“ сега Ви предлагам новата версия на песента „Осъдени души“. Всъщност, песен във филма „Осъдени души“ никога не е имало. Няколко месеца след филмовата премиера /1975 г./ оркестровата версия от филма оглави единствената класация по това време за поп песни в БНР и стоя там три седмици. Тогава Иля Велчев написа тези уникални стихове и така темата от филма се превърна в песен. С този кавър не целя да предизвиквам фурор или да вдигам шум около моята особа. Исках да направя нова версия на тази песен, в която аранжимента да има водеща роля и смятам, че поне за себе си го постигнах. Все пак това е кавър и не е задължително всички да го харесат. Благодаря на Антония Маркова за това, че се съгласи да участва в този проект. Благодаря и на Цветан Недялков, който изсвири перфектни китари, както и на Теодор Янков, благодарение, на който аранжимента ми прозвуча така, както си го представях“.

Митко Щерев възражда "Осъдени души" (ВИДЕО)

Самата Антония Маркова също представи в социалните мрежи изпълнението си:

„Имах честта и доверието да бъда поканена от великия български композитор Митко Щерев да участвам в проекта му, в който дава нов живот и различен прочит на много от неувяхващите си произведения. Благодаря му сърдечно с целия си респект и уважение, че избра мен, за да представя и да реализираме заедно изцяло новия му вариант на легендарната и много любима за мен “Осъдени души”. Нямам претенциите да се състезавам и да бъда сравнявана с единствената и неповторима Лили Иванова. С цялото ми възхищение към нея, искам само да кажа, че съм изключително щастлива и горда, че ми е дадена възможността да изпея за всички вас тази песен! Благодаря на Митко Щерев за поканата! За мен това е висока оценка. Благодаря, че имам честта да работя с него и че мога да се докосна до всички замесени в тази музикална красота ( макар и задочно с някои) - поетът Иля Велчев, китаристът Цветан Недялков, барабанистът Теодор Янков. Искрено се надявам да ви хареса и да разберете идеята, че това е кавър и именно това налага да бъде различен от познатия на всички ни вариант.

Благодаря на всички за подкрепата! Ще се радвам, ако ви хареса, да ни подкрепите в коментар и да споделите, този проект, създаден с много любов от Митко Щерев!“.

Реакциите не закъсняха, като повечето от тях приветстват съвременния прочит на превърналата се в класика творба. Ето избрани коментари от Фейсбук:

Anna Ani: Песента е различна! И е страхотна и в този вариант!

Петър Деков: В този вариант песента е много по-красива, казвам го като музикант, който е свирил хиляди пъти тази песен. Няма някой човек, който би направил по-хубав аранжимент на песента от Митко Щерев!

Ирена Никифорова: Много интересна нова версия, която мога да слушам многократно! Поклон пред Митко Щерев и поздравления за изпълнението на Антония!

Rusina Katardjieva RU: Аз този път ще се опитам да не бъда многословна и ще кажа само, че:

1. Тази песен сякаш е писана за теб!

2. Докосва!

3. (третото е от мъжа ми ,който заспивайки на дивана ,наостри музикантските си уши и каза: "Кой го пее това в момента? ....." Че,тя го е изпяла и пее по-хубаво от Лили Иванова!!!" край на цитата.

Rosica Taseva: Филмът, музиката, песента, нямат нужда от коментар. Това е уникално нещо. Доста смело ми прозвуча, да се направи кавър. Но, китарата ме уби, а и ти до нея стоиш прекрасно. Радвам се, че поканата е дошла, точно към теб. Имаш гласът, имаш визията. Да, звучиш различно, може би не както всеки очаква, но така е направено, че наистина, да усетим и твоя глас и китарата. Преди години бях убедена, че твоя глас е много силен (и още съм), а сега ми се стори някак смирен, точно пасващ на всичко, което си представяме за "Осъдени души"... Много ми хареса. Дерзай!

Ekaterina Simonova: Уааау, уникално различно звучене на една от любимите ни български песни! Уникален Митко Щерев и невероятно, докосващо изпълнение на Антония Маркова. Поздравления за работата. Невероятни сте!!!

Лили Свиленова: Невероятен нов прочит на нещо познато... уникално звучене и глас... "Там където думите не могат, говори музиката".

Sashka Kirilova: Аплодисменти! Песен, която и до днес ме кара да настръхвам. Страхотен аранжимент със запазения почерк на големият Митко Щерев. Певчески талант, харизма, глас, който докосва, запазена марка за певицата с голяма усмивка Антония Маркова! Глас, силен текст, страхотен аранжимент и всичко това събрано в една невероятна песен. Страхотно ново звучене на една от любимите български песни!

Nadejda Ferdinandova: Има песни, от чиито първи акорди настръхваш... Любима песен и... любимо ново изпълнение! Възхитителна си, Тони! Не вярвах, че друг освен Лили Иванова, може да предаде емоцията и посланията на този музикален шедьовър. Но твоето изпълнение, Тони, е не само изключително въздействащо, то е разтърсващо - с нова енергия и живее нов живот! Бих го слушала отново и отново! Поздравления за зашеметяващия резултат от екипната работа на харизматичната певица Антония Маркова, на безспорния музикален гений Митко Щерев и на прекрасните музиканти!


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Просто човек

    32 3 Отговор
    Бива,но изпълнението на Лили Иванова е няколко класи над това... Съжалявам, маестро...
  • 2 Знайко

    11 2 Отговор
    Това изпълнение би отпаднало още в началото на Мюзик Айдъл. Антония Маркова може и да пее в пъти по-добре от мен. Но тази песен става само за чалга кръчма пред пияна публика. Голяма излагация и да Митко Щерев, и за Антония Маркова. Но явно нямат задръжки и са готови ЗА ПАРИ дори ДА СЕ ИЗЛАГАТ публично. Антония Маркова ще направи много добре, ако махне завинаги този песен от репертоара си. Жалко ще е държавата да плаща пенсии на тези двамата след 30 години за такава боза, и да се твърди, че това е изкуство.

    Коментиран от #15

  • 3 Ало

    17 0 Отговор
    Съжалявам, но не можах да я изслушам до края песента. Няма как да не се наложи сравнението с оригинала на Лили Иванова, която е изкуство, а това си е пеене.Иначе, поздравления за усилията!
  • 4 Тош

    15 0 Отговор
    Кога кавъра е бил по - силен от оригинала!
    Слабичко, Маестро!

    Коментиран от #7

  • 5 Тош

    12 0 Отговор
    Кога кавъра е бил по - силен от оригинала!?
    Слабичко, Маестро!
  • 6 Ана Маняни

    7 0 Отговор
    Ами и музиката на М.Щерев е кавър на кантато на ария на Джилда от операта Риголето на Верди,но не го отбелязва.Доста себично и непочтително.
    Други от песните му са с огромно влияние от световната естрада на знайни и не толкова известни артисти.Изобщо ако се задълбочим в историята на бълг.съвременна музика и си признаем честно то е разбираемо безсилието на
    творците ни.И няма как да е друг резултата след като не следваме естествения път на развитие на изкуството.Къде в света имаше Дирекция Музика
    и отбрани" наши момчета" да съавторстват и определят кой да допуснат в съюза им,иначе няма издаване.Емил Димитров не беше приет и дълги години беше подтискан и ограничаван.

    Коментиран от #8

  • 7 Бош

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тош":

    Ама той, оригиналът е заченат от дядо Верди в операта "Риголето"...
  • 8 Джилда

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ана Маняни":

    Така е права си за моята ария. Но, за дирекция "Музика" не си много наясно и я смесваш със Съюза на композиторите. В цяла източна Европа и в бившия Съветски съюз имаше държавни организации като дирекция "Музика", които бяха ангажирани с разпространение на музика - и класическа и поп и фолк. А специално за поп и рок имаше дирекция "Българска естрада", директор на която беше Тончо Русев. "Репресираните" от това време рокаджии правеха по два-три концерта дневно и получаваха двойни и тройни хонорари по хонорарната таблица....
  • 9 Лост

    6 1 Отговор
    Това ми прилича както когато Росица Кирилова изпълни "Тишина" на Васил Найденов. Звучеше като изнасилена и и казвах -Р. Изнасиленова.
  • 10 Наталия иванова

    9 1 Отговор
    Жалко !Маестро,не си правете труда да правите кавъри.Напишете нещо ново
  • 11 Иван Дорев

    11 1 Отговор
    Е стига де,,,,това е изпълнение за ресторант,синтезатор + певица,много е пошло в сравнение с изпълнението на Лили Иванова,маестро Щерев не Ви отива на положението.
  • 12 караян

    6 2 Отговор
    тоя плагиат няма право да възражда арията на джилда от риголето
  • 13 Бг фен

    4 1 Отговор
    Да му имам и възраждането! Просто няма как да ни убеди без Лили в тази версия! Дори е смешно да се поставят такива гръмки заглавия! Съжалявам за откровението си!
  • 14 плевен

    2 0 Отговор
    Митко Щерев и Лили Иванова са като цар Мидас.
    Всичко до което се докоснат, се превръща във злато.
    Жалко за конфликта помежду им.
  • 15 баба

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Знайко":

    Ти наред ли си? Търсиш нещо общо между Митко Щерев и Мюзик Айдъл? Бозата е в главата ти.
  • 16 Ммммм

    4 1 Отговор
    Филмов композитор на столетието може да бъде само Петър Ступел.
  • 17 Коциани

    5 1 Отговор
    Слабо марстро , не се излагай.
    Лили Иванова е една неповторима .
    Да знаеш ако не си разбрал.
  • 18 Любител

    4 0 Отговор
    Слабо изпълнение!!
  • 19 Диана Робева

    1 0 Отговор
    Само знаете да оплювате и разсъждавате като коне с капаци ! Браво на момичето и на Митко Щерев ! Слушам я вече 5 път и дори разбирам , че нещо ме е дразнело преди - задирането и грубото викане на високите тонове при Лили . Въпреки , че обожавам песента вече и в двете й изпълнения. Път на младите!
  • 20 айде де

    0 0 Отговор
    маестро, що се напъваш да падаш ниско, по-ниско и там вече е това нещо,което си сътворил, волно или неволно сравнението е факт и веднага лъсва класата, оригинала е класика и е над всички подобни опити, съвземи се и направи нещо друго,което да напомя и за теб
  • 21 Жана

    1 1 Отговор
    Много слабо, ама много......
    Не правете повече кавъри !!! Моля !!!