10 Март, 2021 12:41 2 339 3

Чух трептене на крила през прозореца - съвместен проект на три млади художнички ще бъде представен в галерия „Структура“ през март

  • изложба-
  • галерия структура-
  • художнички

Изложбата представя цялостна инсталация, в която отделните авторски позиции се сливат в един общ език

Чух трептене на крила през прозореца - съвместен проект на три млади художнички ще бъде представен в галерия „Структура“ през март - 1

Съвместен проект на три млади художнички – София Грънчарова, Марта Джурина и Мария Налбантова ще бъде представен в Галерия „Структура“ през март.

Изложбата "Чух трептене на крила през прозореца / I heard a flutter of wings at the window" е част от фестивал „Културама“ и може да бъде видяна от 16 до 30 март 2021 г. в столичната галерия за съвременно изкуство.

Началото на проекта е по покана от Ина Кънчева към трите финалистки на Национална стипендия „С усилия към звездите“ в област „Визуални изкуства“ да създадат единна работа като група и съавтори. Проектът „Чух трептене на крила през прозореца“ с подчертан експериментален характер е разговор през транзитните полета на съня. Аморфността на съня като метафора за спомените и паметта.

Разговорите между младите артисти стартират в ситуация на пандемия и са повлияни от изолацията, в която реалността като че ли започва да променя „очертанията“ си, силното усещане за иреалност и размиването между будност и сън. Промяната поражда много въпроси и им подсказва, че увеличават границите помежду си и асoциират с преливане на реалност в сън и сън в реалност.

Изложбата представя цялостна инсталация, в която отделните авторски позиции се сливат в един общ език. Споделеният процес между тях и обмена на идеи създава кохерентна среда. Трите художнички – София Грънчарова, Марта Джурина и Мария Налбантова започват разговори за състоянието на „сън“ и го използват като инструмент за своите внушения. Те се придвижват в различни посоки на интерпретации.

Оксиморонът, закодиран в контрoлируемото заспиване с цел да се събудим, е запечатан в материала стъкло. Създадено от пясък, стъклото носи в себе си една вечна непостоянност. Неговата чупливост е асоциативно свързана с невъзможността да запомним всичко сънувано. Спорадични фрагменти от спомени, сънища и техните интерпретации. Ако разкажем една история безброй много пъти, тя винаги ли остава същата? Как функционират спомените ни? Какво се появява в сънищата ни?

Гравирани или лакирани стъкла, на които на пръв поглед не се прочита нищо. Текстовете и рисунките са там, но могат да се видят само когато се загледаме. В сянката са закодирани парчета от разказани текстове и сънища, абзаци от съновник и откъснати от контекста им светлинни рисунки.

Привидната празнота на пространството включва всеки, който се движи в него, дори чрез хвърлената сянка на тялото директно. Паркурът на зрителя из инсталацията се диктува от светлината и сянката.

Изложбата създава пространство, в което аудиторията е поканена да открие една почти невидима материя, съществуваща в агрегатното състояние на полусън.

В рамките на проекта Чух трептене на крила през прозореца / I heard a flutter of wings at the window на 21 март, от 11:00 ч. ще бъде проведен уебинар с проф. Орлин Тодоров. Темата на онлайн събитието ще е „Психоанализа на сънищата“ и ще се излъчва на живо през Фейсбук каналите на PRAKTIKA, Фондация „Културни перспективи“ и галерия „Структура“.

Изложбата се осъществява от фондация „Културни перспективи“ в партньорство с галерия „Структура“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община.

За фестивал Културама:

Културама e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това второ издание на фестивала отново стои проектa Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са основните артисти, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа, като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

Мария Налбантова

Чух трептене на крила през прозореца - съвместен проект на три млади художнички ще бъде представен в галерия „Структура“ през март

Мария Налбантова (р. 1990 г., София) е художничка, която работи в областта на съвременните визуални изкуства. Тя експериментира с различни медии и техники, като рисунка, колаж, фотография, намерени обекти, художествена книга, инсталация и видео.

Завършила е магистърска степен (2015 г.) в НХА – София, катедра Книга и печатна графика. Специализира за един семестър по програма Еразъм във Факултета по изящни изкуства в Universidad de Granada, Испания (2012 г.).

Самостоятелни изложби: хибридно-чисто, Галерия Сариев, Пловдив (2020 г.); Прогноза за времето, куратор: Даниела Радева, Галерия Васка Емануилова, София (2018 г.).

Избрани групови изложби: Инситу-Институт, Институт за съвременно изкуство – София (2020 г.); Къде е скулптурата?, куратор: Кирил Василев, Галерия Credo Bonum, София (2020 г.); Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА, куратор: Мария Василева, Софийска градска художествена галерия (2020 г.); Good Mirrors Are Not Cheap, куратор: Киара Картучиа, Гьоте-институт България (2019 г.); Стоките на времето, куратор: Анастася Скворцова, Гьоте-институт България (2019 г.); Съединяване: За телата от вода, куратори: Veronika Čechová и Tereza Jindrová, Swimming Pool, София (2019 г.)

Мария Налбантова е носител на Наградата за съвременно изкуство БАЗА през 2020 г.
Нейните творби са част от колекцията на Софийска градска художествена галерия и частни колекции.

Марта Джурина

Чух трептене на крила през прозореца - съвместен проект на три млади художнички ще бъде представен в галерия „Структура“ през март

Марта Джурина, родена 1991 в София, завършва три Берлински университета. Започва в „Хумболт” с история на изкуството, продължава с магистратура по изкуствознание и технология на изкуството в Техническия Университет и през 2018 се дипломира в катедра изящни изкуства на Берлинксата Художествена Акедемия (УДК). Марта Джурина е стипендиантка на ДААД (Германска служба за академичен обмен), завършва 2015 един семестър в ХА. През 2016 тя печели втора награда в конкурса за фотография, организиран ежегодно от ИББ (Инвестиционна банка Берлин) в сътрудничество с фондация „Карл Хофер Гезелшафт”. Нейни творби са представяни в Германия, Шотландия, Австрия, Норвегия, Италия, Швейцария, Гърция и България. Част от последните й изяви са в Торино, в Гъоте Институт България и в Швеция.

През 2018 Марта беше стипендиантка на фондация „Доротеа Конвиарц” за поощряване на млади творци и na „Карл Хофер Гезелшафт”. През 2020-та получи едногодишна стипендия “Еберхард Ротерс” от музея Берлинише Галери и Фондация “Пройсише Зехандлунг”

София Грънчарова

София Грънчарова е родена през 1994 г. в София. Завършва бакалавърска степен по изящни изкуства в ESAM (École Supérieure d'Arts et Médias) в Каан, Франция (2016) и следва магистратура в същата дисциплина в Luca School of Arts, Брюксел (2020). Участвала е в образователната програма „Близки срещи - визуални диалози / School4artists“ на ИСИ- София (2017) и в експерименталното кураторско училище на Swimming Pool, София (2018), както и в уъркшопа „Изкуства и политика“ на Гьоте институт в София (2020-2021). Тя е номинирана за наградата BAZA за съвременно изкуство (2018) и е стипендиант на националната стипендия „С усилия към звездите“, категория визуални изкуства от фондация „Културни перспективи“ (2020) под менторските съвети на Правдолюб Иванов.

Сред участията й в групови изложби са: „Sofia Artbook Fair“ (2017); „Близки срещи, School4artists“, ICA София, (2017); „Арт старт – млади художници, които да следим през 2018 г.“ в галерия Credo Bonum; „Изложба на номинираните за наградата БАЗА“, СГХГ (2018); „Alter Me & Alter You“ в Goethe Institut Sofia, (2018); “Open Art Files: Записки и бележки под линия”, галерия „Капана”, (2019).

През 2018 г. тя инициира първия си кураторски проект, озаглавен „Пространство за газирана вода“ в хотелска стая в хотел Дитер, София, заедно с художника Джордан Дериен. „Лоши връзки“ е първата й самостоятелна изложба в Галерия 2.0, София (2018), последвана от „Безкраен коктейл“ в галерия Васка Емануилова, София (2019). През 2021 г. представя третата си самостоятелна изложба „Ако се вгледаш отблизо, нещата може да се разпаднат“ в Софийска градска художествена галерия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    3 2 Отговор
    Прекрасни и образовани дами. Пожелавам им успех!
  • 2 Рошко

    2 1 Отговор
    Само по заглавието, прозвуча ми като че ли са били в положение на оргазъм под някакъв прозорец.

    Коментиран от #3

  • 3 Срешко

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Рошко":

    Рошкоооо..., Рошкоф, такива статии не са за незадоволени пубери като теб....