Last news in Fakti

9 Януари, 2013 17:00 1 831 0

Директорът на музей "Роден" пристига в България

  • роден-
  • директор-
  • вежди рашидов

На 16 януари /сряда/ по покана на министъра на културата Вежди Рашидов на двудневно посещение в България ще пристигне директорът на световноизвестния музей „Роден” г-жа Катрин Шевийо. Г-жа Шевийо идва у нас заедно с куратора на музея г-жа Надин Лени, за да се запознаят на място с уникалното изкуство и културното наследство на страната ни.

През м. януари миналата година, по време на посещението си в Париж, министър Рашидов се срещна с г-жа Шевийо и договори за първи път прочутият музей „Роден” да експонира българска изложба. Министър Рашидов бе първият чуждестранен министър, когото новият директор на музея „Роден” прие и с когото договори съвместен обмен.

Още тогава г-жа Шевийо бе силно впечатлена от това, което министър Рашидов й разказа за родното ни изкуство и затова покани официално България да гостува със своя изложба веднага след завършването на започналия голям ремонт в Музея „Роден”. Това ще се случи за първи път, тъй като по думите на г-жа Шевийо до този момент в прочутия френски музей не са показвани чужди колекции.

Проектът за българска експозиция, който г-жа Шевийо предложи на министър Рашидов, в действителност ще бъде началото на реализиране на нейната нова концепция – музеят „Роден” да се отвори за чуждестранно изкуство. Министър Рашидов отправи покана специална колекция от музея „Роден” да гостува в една от националните ни галерии в София.

По време на посещението си у нас на 16 януари г-жа Шевийо ще се срещне с директора на Националната художествена галерия /НМБИИ/ г-жа Слава Иванова, която ще й представи експозиционните пространства в Княжеския дворец и Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски”.

На 17 януари г-жа Шевийо ще има официален разговор с министър Рашидов, след което ще посети Музея за съвременно изкуство, Музея за социалистическото изкуство, Боянската църква и Националния исторически музей. Г-жа Шевийо ще се срещне и с посланика на Франция у нас Н. Пр. Филип Отие.

Огюст Роден е френски скулптор, един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА