Last news in Fakti

11 Януари, 2013 19:43 1 853 0

Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев получават "Икар-2013" за цялостен принос

  • икар-
  • награди-
  • театър

Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев ще получат наградата на Съюза на артистите в България "Икар-2013" за цялостен принос към театъра, предаде БНР.

За първи път отличието се дава на двама души.

Традиционно наградите се връчват всяка година на 27 март-Международния ден на театъра.

С най много номинации – 5, е спектакълът "Хамлет" от Шекспир на Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов -, за режисура водеща мъжка роля на Леонид Йовчев, поддържаща мъжка роля на Мариус Куркински, за сценография на Никола Тороманов, Даниела Ляхова и Венелин Шурелов и за майсторско техническо осъществяване.

За водеща женска роля за ИКАР са номинирани Гергана Плетньова за "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Пламен Марков във варненския театър, Марияна Крумова за "Медея" по Еврипид, Ануи Драйер на Петър Денчев в русенския театър и Силвия Лулчева за "Любовна песен" от Джон Ковънт Банк на Андрю Волков в Младежкия театър "Николай Бинев".

За главна мъжка роля са номинирани още двама актьори от спектакли на Народния театър. Иван Юруков за "Лов на диви патици" от Александър Вампилов, на Юрий Ботусов и Камен Донев за "Животът е прекрасен" по Николай Ерман на Александър Морфов. Надпреварата за ИКАР за режисура е между Явор Гърдев, Александър Морфов и Пламен Марков за "Хамлет", "Животът е прекрасен" и "Вуйчо ваньо"-. Наградата на Съюза на артистите е за "Чест и достойнство" ще получи академик Александър Балкански, който навършва 70 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА