Last news in Fakti

25 Януари, 2013 00:05 2 401 5

Сценарият на "Аватар" влиза в съда по дело за плагиатство

  • "аватар"-
  • джеймс камерън-
  • плагиатство

Режисьорът Джеймс Камерън трябва да представи пред Върховния съд в окръг Лос Анджелис черновите от сценария на своя филм „Аватар“ заради обвинение в плагиатство, съобщи „Франс прес“.

Ерик Райдър - бивш сътрудник на компанията на Камерън Lightstorm Entertainment, твърди, че концепцията за „Аватар“ е заимствана от неговия разказ „KRZ 2068“, в който се говори за колонизирането на далечна планета и опазването на нейната екология.

Киностудията обмисляла да екранизира разказа и Райдър няколко години се трудил над сценария, като създал 3D галерия от ескизи и разработил героите в историята. По-късно обаче компанията се отказала от проекта. Сега на адвокатите на Райдър ще бъде предоставен достъп до резервните копия на файловете от компютъра на режисьора, но не и до личните дневници и записки на Камерън и продуцента Джон Ландау.

Райдър не е първият, който се опитва да докаже чрез съда, че има права над сюжета на най-касовия филм в историята на киното. Писателят фантаст Брайън Мур смята, че в основата на „Аватар“ са идеите от неговите сценарии Aquatica и Descendants: The Pollination и претендира за 2,5 млрд. долара компенсация от Камерън и компанията 20th Century Fox. На колко възлиза искът на Райдър засега не се съобщава.

Собственик на ресторант от Ванкувър също твърди, че през 2002 г. написал сценарий, който разпратил до много филмови къщи, включително и до тази на Камерън. Впоследствие се оказало, че приликите между двата сценария – неговия и на „Аватар“, са към 80%. 

„Аватар“ излиза на екран през декември 2009 г., като донася 2,78 млрд. долара печалба, две награди „Златен глобус“ и три „Оскар“-а. След тези успехи Камерън обявява, че ще снима две продължения, които трябва да се появят през 2014 и 2015 г.

Режисьорът признава, че за филма се е вдъхновявал от романите на Бъроуз и Хагард, от други приключенски и фантастични книги, от анимацията на Хаяо Миядзаки „Принцеса Мононоке“ и от „Танцуващият с вълци“ на Кевин Костнър. Тези признания обаче не го спасяват от обвинения в плагиатство. Още първите зрители откриха сходства между „Аватар“ и приказката на Дисни „Покахонтас“. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 raptor

    1 0 Отговор
    Pf. Az do kolkoto znam e kopiral ot edni ruski bratq - pisateli. Ne se se6tam tono kak se kazvaha, no istoriqta e na 70% 1/1. Daje planetata se kazva pandora. Razlikata e 4e izvunzemnite napodobqvali na ku4eta, a ne na kotki...
  • 2 nikkin

    1 0 Отговор
    Стига, филма е уникален и абсолютен шедьовър. Не вярвам наистина да е било плагиатство. А за вдъхновение от други произведения е съвсем нормално да се говори.
  • 3 муспи

    1 0 Отговор
    За тълпите си има и щедьоври и гении и плагиати И както е положено при тълпите, всичко се прави с адвокати.
  • 4 ааа

    1 0 Отговор
    Аркадий и Борис Стругацки.
  • 5 никсън

    1 0 Отговор
    и аз имам претенции към Лукасфилм за сценария на STAR WARS , абе имам претенции към всички топ режисьори ако ще дават пари !!!!!!!!