Last news in Fakti

25 Януари, 2013 16:47 4 075 1

Владимир Висоцки на 75

  • владимир висоцки-
  • на 75

Днес Владимир Висоцки щеше да навърши 75 години. Отричан, обожествяван, най-скандалният бард на СССР, поет, певец, театрален и филмов актьор. Отиде си  още на 42. Най-разпространената и официална версия е, че го е покосил инфаркт. Преди 13 години обаче Марлена Зимна в книгата си "Кой уби Висоцки" твърди, че той е унищожен от КГБ. Полската авторка е разговаряла с лекаря на Висоцки, който е разказал, че артистът е бил отровен с токсично вещество, успокоителни и алкохол. Докторът разкрил истината преди края си, твърди пред вестник "Жечпосполита" Зимна, разказва Burgas News.

Висоцки умира, когато в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Съветската преса не съобщава за неговата смърт с изключение на вестник „Вечерна Москва“, и то три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като „Гласът на Америка“, свирят негови песни, а пред театър „Таганка“, където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на съседните сгради.

След смъртта му други руски бардове като Булат Окуджава и Юрий Визбор пишат песни за него. Марина Влади написва книга за него. Има и астероид, който е кръстен на Владимир Висоцки. През 1986 година посмъртно му бива дадено званието заслужил артист, а през 1987 година излизат игрален и документален филм за него.

След като умира, в личния му архив баща му и жена му ,Марина Влади, намират 800 песни и 1100 стихотворения. Изиграл е 30 филмови роли, включително Хамлет, изнасял е концерти по цяла Русия и на много места по света (включително и в България). След смъртта му в СССР е създаден фонд за опазване съхраняване на творчеството му. Въпреки че съветското правителство го признава като актьор, неговите песни остават официално непризнати. Много от тях засягат забранени по това време в СССР теми.

В края на миналата година излезе и игралния филм за Висоцки.

"Този филм оскърбява паметта на Висоцки и като личност, и като творец. Всички ме питат какво мисля за "Висоцки. Благодаря, че съм жив". Отвратена съм! Филмът се подиграва както с изкуството на Висоцки, така и със съвместния ни живот", казва френската актриса. "А най-възмутителното е, че синът на Висоцки е в основата на всичко това. Той е използвал посмъртната маска на баща си, за да се пресъздаде буквално лицето му във филма. Тази маска аз я поръчах, веднага след смъртта на Володя. А сега създателите на филма са направили нейно силиконово копие и са го надянали на лицето на някакъв анонимник. Това не е просто скандално, това е страшно! Неморално, неетично. Ако бях вярваща, бих го нарекла "грях". Омерзена съм!".

"Висоцки. Благодаря, че съм жив" излезе по екраните в Русия на 1 декември и за нула време се превърна в абсолютен хит, генерирайки по-големи приходи дори от високобюджетните американски блокбастъри. Действието във филма се развива през 1979 г., когато по време на концерт Висоцки получава сърдечен пристъп и преживява клинична смърт. Режисьор на лентата е Пьотр Буслов, а сценарист - Никита Висоцки, син на певеца от втория му брак с Людмила Абрамова. Създателите на филма не разкриват името на актьора, превъплътил се в барда. Според мълвата името му е Владимир Вдовиченков, непознат до момента в руските киносреди.

Съществува и версия, че ролята се изпълнява от Сергей Безруков, нашумял покрай тв сериала "Бригада", който също участва във "Висоцки. Благодаря, че съм жив". Според слуховете Безруков играе и двете роли - едната със собственото си лице, другата - с маска на Висоцки, а актьор на име Владимир Вдовиченков всъщност не съществува и е просто фикция, подхвърлена на публиката от продуцентите. За да бъде мистерията пълна, във финалните титри е записано, че ролята на Владимир Висоцки се изпълнява от... Владимир Висоцки.

Цялата конспирация напомня на тази около Елвис Пресли - Кралят никога не е умирал, жив е някъде там и отвреме-навреме се разнообразява, като се появява по конкурси за имитатори на Елвис

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 1 Отговор
    Евреин, галено дете на системата. Като фаворизиран работник на КГБ при гостуването на Марина Влади подема флирт с нея, за което ако не е кагебешка инциатива се отива директно в Сибир. След това му позволяват!!! да отиде в Париж да си продължи любовта. Дъщерята на Брежнев да би поискала подобно нещо не би го получила. Жалък артист, че чак се налагаше комуниктическата пропаганда да обяснява че е много ангажиран с песните си и поезията, за да може да се съсредоточи върху театъра - иначи гений. Пееше за слабостите на режима в отворени рамки от КГБ, който в момент на опит за "отепъл", си създаваше трубадури и въобще дисиденти. Като правило те бяха евреи, хапеха с мярка, и нито намек за еврейската комунистическа власт. В един момент решават че вече се е изпял и на негово място трябва друг, вече по по друг сценарий, и го разкарват.