Last news in Fakti

7 Февруари, 2013 13:43 1 270 0

Изабела Роселини с награда от Берлинале

  • берлинале-
  • златна мечка-
  • филм-
  • фестивал

Източни бойни изкуства и Източна Европа - акценти на филмовия форум

Изабела Роселини с награда от Берлинале - 1
Журито на Берлинале: в зентъра е режисьорът Уон Кар Вай, а вторият вляво - актьорът Тим Робинс. Снимка: ЕПА/БГНЕСт

63-ия Международен филмов фестивал в Берлин се открива днес с епична продукция от Хонконг/Китай, посветена на източните бойни изкуства, предаде „Шпигел“. Директорът на Берлинале Дител Кослик съобщи, че сред акцентите в тазгодишното издание са светът на жените и животът в Източна Европа. 

Според организаторите Берлинале в момента е най-посещаваният кинофорум в света: през 2012 г. за него са били продадени около 300 000 билета, присъствали са над 3800 журналисти и около 16 000 акредитирани филмови експерти. За сегашното издание са селекционирани 404 филма от 70 държави, 19 от които са в конкурсната програма и ще се състезават за Голямата награда „Златна мечка“.

Според Кослик изборът на творбите е заложил на баланса между касови холивудски продукции и независими творби, включително и на дебютанти. Много от тях са от Източна Европа – от Русия, Румъния, Полша и за пръв път от Казахстан.

Епичният The Grandmaster, откриващ форума, е на режисьора Уон Кар Вай, който оглавява фестивалното жури, ето защо творбата му не е включена в надпреварата за „Златна мечка“.

Сред значимите заглавия са An Episode in the Life of an Iron Picker („Епизод от живота на Събирача на желязо“) на босненския режисьор Данис Танович за мизерното битие на ромската общност, Promised Land („Обетована земя“) на Гюс ван Сант с Мат Деймън и Франсиз Макдорманд за жителите на малко градче, притискани от корпорации да продададт земята си за добив на шистов газ.

Тук е и Closed Curtain („Спусната завеса“) на иранските автори Джафар Панахи и Камбудзия Партови за политическата ситуация в страната, управлявана от деспотично правителство. С този филм Панахи рискува отново да бъде подложен на преследване в родината си, където му е забранено от властите да се занимава с кино.

Той е носител на Сребърна мечка от Берлинале 2006 за Offside. Има и награда от Кан 2011 за This is Not a Film, изнесен тайно от негов приятел от Иран с флашка, скрита в сладкиш. Панахи бе селекциониран за участие в Берлинале и преди 2 години, но му бе забранено да пътува за фестивала в Германия.

Очаквани с голямо нетърпение са още френските ленти „Камий Клодел 1915” с Жулиет Бинош и „По моя път” с Катрин Деньов, „Нощен влак за Лисабон” на Биле Аугуст с Джеръми Айрънс, Side Effects („Странични ефекти“) на Стивън Содърбърг с Джъд Лоу, Руни Мара и Катрин Зита-Джоунс и т.н.

Извън конкурса са нови филми на прочути майстори: мюзикълът „Клетниците” на Том Хупър (с четири номинации за "Оскар"), „Най-добро предложение” (La migliore offerta ) на италианския режисьор Джузепе Торнаторе с Джефри Ръш, Доналъд Съдърленд и Джеймс Стърджес, The Look of Love на британеца Майкъл Уинтърботъм за краля на порното в Англия Пол Реймънд, както и документалният „Духът на 45-а” на Кен Лоуч.
Страната домакин има 5 продукции и копродукции сред 19-те в конкурсната програма.

Тази година почетната Златна мечка за цялостно творчество се пада на френския документалист Клод Ланзман, много от чиито работи са посветени на Холокоста. За специален принос в седмото изкуство с приз Берлинале Камера ще бъдат наградени италианската актриса Изабела Роселини и немската режисьорка Роза фон Праунхайм.  Сред предишните носители са Хари Белафонте, Клод Шаброл, Клинт Истууд, Дениъл Дей-Луис, Мерил Стрийп и Робърт Родригес.

Ретроспективната програма на феста акцентира на влиянието на Ваймарската република (1918-1933) върху световното кино. Ретроспективно ще бъде показана и класиката „Казабланка“ с Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман.

Фестивалът приключва на 17 февруари, когато ще станат известни всички отличия. Преди това по червения килим се очаква да преминат звезди като Жулиет Бинош, Никълъс Кейдж, Мат Деймън, Катрин Деньов, Джейн Фонда, Ан Хатауей, Нина Хос, Холи Хънтър, Изабел Юпер, Шая Лебьоф, Джъд Лоу, Руни Мара, Джулиан Мур, Стивън Содърбърг и др.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА