Last news in Fakti

17 Февруари, 2013 11:25 774 1

Босненски ром триумфира на "Берлинале"

  • берлин-
  • фестивал-
  • филм
Босненски ром триумфира на "Берлинале" - 1
Назиф Мужич целува наградата си за главна мъжка роля от "Берлинале". Снимка: ЕПА/БГНЕС

Балкански творби триумфираха при раздаването на наградите на 63-ия Международен кинофестивал в Берлин. Филмът "Позиция на дете" (Pozitia copilului) на младия румънски режисьор Калин Петер Нетцер получи най-високото отличие - Златна мечка, а втория по значимост приз – този на журито FIPRESSI, бе присъден на босненския режисьор Данис Танович за „Епизод от живота на събирача на желязо“.

Филмът на Нетцер е за млад мъж, забъркал се в неприятен инцидент, и властната му майка, която използва връзките си, за да го спаси от затвора и да продължи да контролира живота му. Творбата на Танович е за живота на семейство босненски роми, които търсят лечение, след като бебето им умира в утробата на майката.

Наградата Сребърна мечка за най-добър актьор получи безработният босненски ром Назиф Мужич, който играе себе си във филма на Танович.

Чилийката Паулина Гарсия бе удостоена със Сребърна мечка за най-добра актриса за изпълнението си в лентата „Глория“ на режисьора Себастиано Лелио, пресъздаваща една зряла любов след 55.

Американецът Дейвид Гордън Грийн отнесе Сребърна мечка за най-добър режисьор за комедията Prince Avalanche.

Призът за най-добър сценарий пък беше за „Затворена завеса“ (Closed curtain) на прочутия ирански кинематографист Джафар Панахи, който се намира под домашен арест в родината си и има забрана от властите да развива професионална дейност.  

Едно от т.нар. „специални споменавания“ на журито бе за филма „Обетована земя“ на известния режисьор Гюс ван Сант.

Тържествената церемония за раздаването на отличията се състоя снощи в Двореца на "Берлинале" на "Потсдамер плац" в центъра на Берлин в присъствието на 1600 гости. Днес обаче продължава показването на филми от конкурсната и извънконкурсната програма на феста.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    0 0 Отговор
    Ми, срама и позора не познават граници...