Last news in Fakti

24 Февруари, 2013 16:18 1 398 0

Задават се непредвидими "Оскар"-и

  • награди-
  • "оскар"-
  • номинации
Задават се непредвидими "Оскар"-и - 1
"Долби Тиътър" в лос Анджелис в очакване на официалната церемония довечера. Снимка:ЕПА/БГНЕС

Най-престижните награди в света на киното - „Оскар“-ите, връчвани от Американската филмова академия, тази нощ ще бъдат раздадени на пищна церемония в Холивуд за 85-и път.

В състезанието за най-добър филм са включени 9 ленти - "Арго" на Бен Афлек, "Любов" на Михаел Ханеке, "Зверовете на дивия Юг" на Бен Зейтлин, "Джанго без окови" на Куентин Тарантино, "Клетниците" на Том Хупър, "Животът на Пи" на Анг Лий, "Линкълн" на Стивън Спилбърг, "Наръчник на оптимиста" на Дейвид О. Ръсел и "Враг номер едно" на Катрин Бигълоу.

Голяма част от авторите и актьорите от тези творби са в конкуренция и в другите основни категории. Изненадващо за доста от експертите е отсъствието на вече многократно награждавания за "Арго" Бен Афлек сред номинираните режисьори. В тази категория с  номинации са Дейвид О. Ръсел, Анг Лий, Стивън Спилбърг, Бен Зайтлин и Михаел Ханеке. Възможно е, както се е случвало и друг път, победителите в категорията за най-добър филм и за режисура да бъдат различни.

Филмът "Линкълн" има най-много номинации – общо 12, а "Зверовете на дивия Юг" и "Животът на Пи" - по 11. Нашумелият „Арго“ ще се бори за отличия в 7 категории. Специалистите са разколебани в прогнозите си и смятат, че тазгодишната „реколта“ награди е сред най-непредвидимите.   

Според Американската асоциация на филмовите критици един от безспорните победители ще е филмът "Любов" на австриеца Михаел Ханеке. В категорията за "Оскар" за чуждоезична лента той е абсолютен фаворит: пристига в Холивуд с натрупан актив от 30 международни награди, сред които "Сезар", "Златна палма" и "Златен глобус".

"Оскар" за главна мъжка роля си оспорват Даниел Дей-Луис, Дензъл Уошингтън, Хю Джакман, Брадли Купър и Хоакин Финикс. Почти сигурно е, че статуетката ще отиде при Даниел Дей-Луис за ролята му на Ейбрахам Линкълн в "Линкълн".

Номинирани за отличието за главна женска роля са Джесика Частейн, Дженифър Лорънс, Наоми Уотс, Еманюел Рива - най-възрастната актриса, попадала някога в тази категория, която днес навършва 86, и деветгодишната Куавеенжане Уолис.

Водещ на церемонията в "долби Тиътър" (познат още като „Кодак Тиътър“) в Лос Анджелис ще бъде актьорът режисьор Сет Макфарлън.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА