4 Септември, 2021 23:30 2 577 6

„Театър на чудесата” в София

  • театър-
  • театър на чудесата-
  • софия-
  • култура-
  • сцена дерида-
  • терминал 1-
  • италия-
  • творци

Изданието на фестивала през септември в София е първото извън Италия

„Театър на чудесата” в София - 1
Снимка: Shutterstock

Именити международни гости и български творци и учени с атрактивни биографии ще станат част от задаващия се научно-театрален фестивал “Театър на чудесата”, който ще се състои премиерно в София от 10 до 12 септември в клуб Терминал 1 и Сцена Дерида. Информация за събитието може да намерите тук.

Специално за събитието от Италия ще пристигне утвърденият изследовател, драматург, режисьор и актьор Андреа Брунело. Брунело е основател и художествен директор на Teatro Portland в Тренто, Италия, както и на театралната компания Arditodesìo Company. Основател е и на The Jet Propulsion Theatre – постоянна лаборатория за създаване на театър, свързан с наука. В София Андреа Брунело ще представи моноспектакъла “Принципът на неопределеността (на английски език, 11.09 от 20:30, Сцена Дерида), която ще потопи публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата механика - експериментът с двата процепа, котката на Шрьодингер, интерпретацията за многото светове на Хю Евърит III и др. Отново специално от Италия в София ще пристигнат още двама атрактивни участници в програмата - професорът по компютърни науки в Университета в Тренто Алберто Монтрезор и Карло Ла Манна - музикант, композитор и учител, работил с някои от най-изявените музикални имена в Италия и САЩ.

Монтрезор нашумява със своите изследвания, съсредоточени в областта на разпределителните изчислителни системи, вдъхновени от природата. Автор на научни статии, изследващи поведението на епидемии и мравки. Той винаги търси нови начини да представи компютърните науки не просто като техническа дисциплина, а заради нейните културни и научни характеристики. В рамките на “Театър на чудесата” в София Алберто Монтрезор и Карло Ла Манна ще представят театралната лекция “Изчислителната красота на природата” (на английски език, 12.09 от 20:30 часа, Сцена Дерида) , която ще ни разкрие взаимодействието и поведението на множеството живи същества, през погледа на информационните технологии и в съпровод на живо на контрабас.

Софийската публика ще има възможността да се наслади и на премиерното лекционно представление “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” (10.09, сцена Дерида, 20:30 ч) на режисьора и сценарист Димитър Узунов. Продукцията ще отведе зрителите на приключение в търсене на тайните на креативността на най-популярния учен на света, а Узунов и екипът на спектакъла имат амбициозната задача за един час да превърнат всеки един от публиката в експерт по креативност.

Димитър Узунов има магистърска степен по геология от СУ и магистърска по приложни театрални науки от университета Париж 8. Учил е актьорско майсторство и режисура в Бруклин Колидж в Ню Йорк. Създател и артистичен директор на театралната компания Famille Mundi в Париж. Съосновател на Арте Урбана Колектив - София, които са съорганизатори на “Театър на чудесата” у нас.

В рамките на международния “Театър на чудесата” в София, ще се изявят още няколко изключително интересни български учени и творци. Сред тях са добре познатия у нас астрофизик д-р Владимир Божилов, чиито основни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън земята. Д-р Божилов е активен популяризатор на науката – чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. С него ще се срещнем в Терминал 1 на 10.09 от 18:30, когато ще разкрие какъв е “Ритъмът в сърцето на галактиката” заедно с музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

За “Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?” (реж. Димитър Узунов, 11.09 от 18:30, Терминал 1) пък ще ни разкаже биологът д-р Спас Керимов - създател и изпълнителен директор на „Принтиво“, биотехнологична компания, занимаваща се с 3D биопринтиране на човешки тъкани, основател на Асоциацията на студентите изследователи, A R T E R I A – неправителствена организация за изследване на границата между наука и изкуство, TEDx лектор, част от The Changemakers of Bulgaria в MOVE.BG и лектор на популярна наука в Ratio.

В рамките на “Театър на чудесата” 2021 ще се върнем и 13 хиляди години назад в историята, заедно с палеозоологът и археолог д-р Надежда Карастоянова, която, заедно с режисьора Стефан Прохоров и актрисата Деница Зафирова ще ни срещат със “Звярът” (12.09 от 18:30, Терминал 1). С научни интереси свързани с ранното опитомяване на животни на Балканите и Европа, отглеждането и лова през Неолита и Халколита, д-р Зафирова ще ни разкрие кои са първите опитомени от човека животни и по какъв начин този факт променя целия ход на човешката история.

Всичко това и още много ни очаква в рамките на международния “Театър на чудесата” от 10 до 12 септември в София. Първото издание на “Театър на чудесата” се състои през 2017 г. в Тренто, университетски град в Северна Италия, известен още като "Италианската силиконова долина". Предшественик на фестивала е платформата Jet Propulsion Theatre, която реализира сценични колаборации между учени и артисти. През 2020 г. фестивалът става основа на европейския проект CURIOUS. Изданието на фестивала през септември в София е първото извън Италия, като до края на годината предстоят издания на "Театъра на чудесата" и в Сърбия (Белград) и Белгия (Антверп).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    4 1 Отговор
    Театър на абсурда гостува в Народното събрание.
  • 2 ШОПен

    2 0 Отговор
    Не ме интересуват тези работи , даже не разбрах за какво става въпрос
  • 3 карол

    0 1 Отговор
    алиса в страната на чудесните мутри!
  • 4 майката на костов

    3 0 Отговор
    Щом го отразява Джамбазов, значи е нещо соросоидно, хомосексуално и антибългарски! Пазете се от подобни "културни" инициативи, които целят да ви сменят пола "културно"!
  • 5 Най големия театър

    0 1 Отговор
    Сега ще видите театар казва се Лок Даун.
    Нашите оправници дето са се продали хиляда пъти сега за ковид вече 1001 пъти.
    Маски, КПП , дистанция 1,5 метра, по един човек вътре, да 800 кв. Метра сичко нагоре затворено. И още и още
  • 6 леле КАКО

    0 0 Отговор
    Театърат на ЧУДЕСАТА не е в София ! В Банкя му е мястото . Само там е възможно чудото да си пожарникар , комунист , мутра , полицай , популист ,псевдодемократ и авторитарист ! Не е ли чудо това ?