Last news in Fakti

8 Март, 2013 12:39 2 177 0

Почина Дамиано Дамиани - режисьорът на сериала "Октопод"

  • "октопод"-
  • дамиано дамиани-
  • режисьор-
  • филми
Почина Дамиано Дамиани - режисьорът на сериала "Октопод" - 1
Дамиано Дамиани

Големият италиански режисьор Дамиано Дамиани почина снощи на 91-годишна възраст у дома си в Рим, съобщила е дъщеря му Сибила за агенция АНСА. Официалната причина за смъртта е дихателна недостатъчност.

Вестник „Кориере“ нарича Дамиани „най-американския от италианските режисьори“ и „велик разказвач на истории“, като припомня думите на колегата му Пиер-Паоло Пазолини: „Горчив моралист, жаден за някогашната чистота“. „Той беше способен да прескача от жанр в жанр като истински майстор, без да пропуска нравствения и социалния прочит на света, за който разказваше“, коментира изданието. 

Дамиано Дамиани е един от плеядата велики италиански кинематографисти, обагрили с  политически патос филмите от 60-те и 70-те години на миналия век. Сред емблематичните творби, създадени от Дамиани, са „Денят на кукумявката“, „Изповедта на полицейския инспектор пред прокурора на републиката“, „Следствието е приключило: забравете“, „Един мъж на колене“ и много други.

През 80-те години, когато италианското кино е в известен застой, той се насочва към телевизията и се увековечава като един от режисьорите на сериала „Октопод“, придобил култов статус не само на Ботуша, но и по света, включително и у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА