Last news in Fakti

12 Септември, 2021 14:26 5 409 8

Джони Пенков е в съзнание, но трудно общува

  • джони пенков-
  • общуване-
  • операция-
  • възстановяване-
  • актьор

Дано доживея до рождени си ден, казва актьорът

Джони Пенков е в съзнание, но трудно общува - 1
Снимка Архив: БГНЕС

"Ако доживея рождения си ден през ноември, ще черпя. Веднъж вече се случи чудо, дано стане пак, оптимист съм." Това каза актьорът Джони Пенков, който повече от година трудно се възстановява след операция на гръбначния прешлен, с която докторите Асен Цеков и Марин Генов го спасиха от инвалидната количка.

"То хубаво, обаче сега организмът му е доста изнежен и трябва да се пази и от коронавируса, макар че като беше в по-добра форма, го ваксинираха", каза пред вестника най-добрият му приятел Джеки Стоев. Месеци наред радиоинженерът беше на легло и не можеше не само да се придвижва, но и да се храни нормално от болка.

"Счупих си прешлен на гръбнака, след като паднах на стълбите. И това нещо продължи толкова дълго, че чак не помня от болкоуспокояващите от кога точно почна всичко", сподели ни, когато бе в по-добра форма Джони Пенков. Имало опасност озвучителят на над 150 документални филма, работил с Радой Ралин и Тодор Колев, да остане на инвалидна количка завинаги, но "добрите доктори", както нарича спасителите си, направили чудото за него именно в Страстната седмица, пише сайтът Flagman.bg.

"Чудо се случи с мен. Дължа живота си на златните ръце на тези доктори. Благодарение на тях все пак ще ходя. Вярно, че ден след ден и това възстановяване няма да е за месец-два, а за много повече, но съм оптимист. Има надежда и за мен", сподели тогава той.

През цялото време до Пенков бдят децата му - синът Тодор и дъщерята Ива, които са от двата различни брака. Децата се редували край леглото му и не го оставали и за минута сам. Актрисата Мирослава Стоянова, която изигра Лила от "Тютюн" и е първата му жена, също се грижи за Джони. От време на време заради силните болкоуспокоителни актьорът изобщо не знаел къде се намира или постоянно спял.

"Винаги съм бил голям оптимист и това ме е спасявало в тежки моменти. Та още съм инфантилен, ако мога да кажа така. И, да, най-важното в тези последни години на пандемия за мен е, че не успях да умра. Имах пълната възможност, но не се стигна дотам. Това не е ли чудо", опитва да се шегува режисьорът преди няколко месеца.

Малко известен е личният живот на Пенков. С актрисата Мирослава Стоянова се запознават в Смолян. Тогава Рангел Вълчанов започнал да поставя пиеси в местния театър и поканил Джони Пенков да оправя звуковите уредби. Дошъл и Христо Илиев-Чарли. Той и Джони живеели в една стая. Любовта на Джони с Мирослава започнала, когато тя била разпределена в Смолянския театър. Бракът им изтраял 7 години. Синът им Тодор дълго време живя в Германия, преди това във Франция, където завърши художествената академия, а после се премести в Берлин. Джони има и дъщеря Ива, която е от втория му брак с Дениз Герганова, инженер. "Малко преди 10 ноември с дъщеря ни Ива заминаха в Австрия с намерение да емигрират в САЩ. Дадох им 200 долара, обаче не знаех за техните планове. Но им харесало във Виена и останаха там", обясни в интервю Пенков. Наскоро Дениз се върна в България и направи студио за аудиокниги.

Записана е почти цялата българска класическа литература, всичко за матурите и други неща. Самият Джони също записваше своя глас, като четеше народни песни, които с години събира. Дъщерята, която е социолог, помага в студиото, иначе в другото време живее повече в Австрия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дръж

    14 0 Отговор
    се !
  • 2 мисир бг

    0 9 Отговор
    Озвучител ли е или актьор?!

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Деян Икебаната

    1 7 Отговор
    Много ни е важен Жони Пенков.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    КУАЖ госпидине
  • 5 Папагалов

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "мисир бг":

    Мисирката не знае ли, че актьорите също така са и озвучители на чуждестранни филми. Ако търсиш друга негова специалност, мисирке, това е, че Джони е и радиоинженер.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Павел пенев

    1 4 Отговор
    Този след 10 ноември 1989 год. винаги е бил в безсъзнание.
  • 8 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "мисир бг":

    Първо проучваш после пишеш . Като не знаеш нещо за човека не пиши , че се излагаш .