21 Март, 2013 08:11 12 329 0

„Троянски кон“ в София

  • алос-
  • изложба-
  • софия

Изложба и уъркшоп по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“

„Троянски кон“ в София - 1
Снимки: АЛОС

На 20 март, (сряда) в изложбеното пространство на Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София бе открита изложбата „Троянски кон“

Изложбата представя произведения на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, гр. Троян. Паралелно с това, публиката може да види и резултатите от уъркшоп за художествено овладяване на пространството, с участието на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София, съобщиха от АЛОС.

Реализациите са част от художествено-образователния проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Проектът инициира създаването на образователна платформа в областта на съвременното изкуство. Вече втора година в неговите рамки се провеждат уъркшопи, презентации и изложби, които целят да подпомогнат художественото образование в България, като запълнят някои липси в институционалната учебна система чрез неформални образователни практики.

Заглавието на изложбата е своеобразна игра на думи, която от една страна препраща към митологията, а от друга прави алюзия с името на град Троян, където учи едната част от участниците.

В концептуален план, се търси иронично преплитане на сюжета от митологията с контекста на образователната ситуация. Със заниманията си в рамките на проекта, младите артисти метафорично вкарват „троянския кон“ на съвременното изкуство в традиционно консервативната образователна система.

В изложбата са включени атрактивни интерактивни произведения, в които основни изразни средства са движението и светлината. Представляват кинетични инсталации в чието функциониране възлово място заема участието на публиката. Освен тях, изявата представя и фото документация във вид на широкоформатни принтове на работи, създадени по време на реализираните уъркшопи в троянската художествена гимназия през изминалата година.

Уъркшопът, който съпътства изложбата дава възможност на участниците да експериментират с разнообразни, нетрадиционни за класическото изкуство материали, като торби за отпадъци, въжета, предмети от ежедневието. В него, участниците от „Св. Лука“ овладяха художествено част от изложбената площ на софийското училище.

Проектът се реализира от Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА