Last news in Fakti

25 Октомври, 2021 11:17 2 038 7

18-годишната Лора Маркова е лауреат на конкурс за цигулари

  • лора маркова-
  • цигулка-
  • лауреат-
  • успехи-
  • музика

Младата цигуларка вече е носител на множество отличия

Лора Маркова от София е лауреатът на Международния конкурс за цигулари "Проф. Недялка Симеонова" в Хасково във възрастовата група на най-големите. Южният областен център събра от петък до днес 26 млади инструменталисти от България, Русия и Молдова за 46-то издание на конкурса, пише novini.bg.

Успоредно с него се състояха и едноименните музикални дни.

Лора е родена на 14 юли 2003 година. Учи цигулка от 5-годишна. Носителка е на многобройни отличия както в България, така и зад граница. Има редица изяви като солист на концерти и фестивали у нас и на международни сцени. Два пъти досега е завоювала и първото място в настоящия конкурс през 2014 и 2018 година в по-ниските възрастови групи.

При най-малките победител е роденият през 2015 година Чезар Молдовану от Кишинеу, Молдова. Във втора възрастова група журито отличи като първенец 14-годишния Виктор Василев от Пловдив. Няма удостоен с най-високото отличие в трета възрастова група, а на второ се класира 17-годишната Екатерина Стоева от Пловдив. Председателят на 5-членното жури проф. Йосиф Радионов и зам.-кметът на Хасково Мария Вълчева наградиха победителите.

Общият награден фонд бе 6900 лева. Слушахме и се наслаждавахме на изкуство от най-висока проба на редица млади хора, каза Радионов. Възхищавам ви се за упоритостта да вървите по този труден път, обърна се той към участниците на церемонията по награждаването. След него отличените изнесоха гала концерт. Музикалните дни завършват довечера с концерта "Класика и съвременност" на Ансамбъл "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров. Йосиф Радионов ще бъде един от солистите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готина е

    4 3 Отговор
    Ехааа
  • 2 Харесвам цигуларки

    3 3 Отговор
    Особено красиви и талантливи,радост за душата са! Цигу-мигу т...и ми гу,прелестни звуци,спалната зала кънти от възторг,феерия!
  • 3 РЕСПЕКТ

    7 1 Отговор
    Браво - адмирации и все така успехи Лорка !!! Обичаме те !!!
  • 4 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    5 1 Отговор
    Бравоооо ,браво Лорче поклон,респект жива и здрава и още много успех и късмет в живота ти желая!
  • 5 цербер

    0 1 Отговор
    18-годишната Лора Маркова е лауреатка на конкурс за цигулари.
  • 6 въпросче

    0 1 Отговор
    Да е живо и здраво това бебче! Коя ли западна филхармония ще глътне и Лоренцето?!
  • 7 Фен Чичак 1

    0 1 Отговор
    Невероятна е Лора, музициране от световна класа. Само напред към следващи успехи.
    Чакаме я да дойде един ден и в Берлин.
    Поздравления!