Last news in Fakti

27 Март, 2013 13:49 2 163 0

Жестока битка за режисьорския "Икар"

  • "икар"-
  • категории-
  • награди-
  • театър

Иван Юруков, Камен Донев или Леонид Йовчев е трудният избор при водещите актьори

Жестока битка за режисьорския "Икар" - 1
Сцена от номинирания спектакъл "Животът е прекрасен" с Камен Донев. На останалите снимки - Иван Юруков и Гергана Плетньова са сред номинираните актьори във водещи роли.

Тази вечер в Народния театър „Иван Вазов“ ще празнуват лауреатите на ежегодните национални награди „Икар“, присъждани за творчески постижения от Съюза на артистите в България, както и цялото родно войнство на Мелпомена, което ще отбележи с бляскава церемония Международния ден на театъра.

Със сигурност сред щастливците на празника ще бъдат артистичното семейство Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев, дългогодишни асове на академичната трупа, които ще получат наградата за цялостен принос в театралното изкуство. Както и ветеранът Александър Балкански, който ще получи специалния приз "За чест идостойнство", с каквито от десетилетия поддържа живота на българския цирк, останал без постоянен дом. За 20-годишната си кариера в областта на каучук-еквилибристиката от Гилдията на цирковите артисти ще бъде почетена Цветелина Попова. Интригата в другите категории обаче ще се запази до последния момент, когато ръцете на печелившите ще докоснат заветната статуетка на художника Димитър Бакърджиев. Ето как изглежда конкуренцията в най-“заплетените“ от тях.   

Сред номинираните за режисура са трима безспорни майстори: Александър Морфов за спектакъла „Животът е прекрасен“ по Николай Ердман в Народния театър „Иван Вазов“, Явор Гърдев за „Хамлет“ на Шекспир, който също се играе на първата ни сцена, и проф. Пламен Марков за варненската си постановка на „Вуйчо Ваньо“ от Чехов.

Мегапродукцията на Морфов за смисъла на живота и манипулациите смъртта да бъде „впрегната“ в нечия съмнителна кауза, в която се вихрят близо 30 изпълнители и дори ухае на истинска скара, отбелязва не само доста върхови актьорски постижения, но и триумф на екипния дух на сцената.

Екстравагантният философски „Хамлет“ на Гърдев едва ли е най-добрата постановка на топрежисьора през последните години, но пък със сигурност не остави зрителите и критиката хладни, запращайки мненията за нея в двата противоположни полюса.

След миналогодишния триумф на класическия костюмен „Ричард ІІІ“, окичен с 3 статуетки „Икар“ от предишното раздаване, проф. Пламен Марков  и сега със сигурност е „заплаха“ за най-награждаваните ни двама режисьори със стилния крайморски „Вуйчо Ваньо“, в който участват и столични звезди.

Претендентите за водеща мъжка роля са повече от интригуващи. Иван Юруков като Зилов от „Лов на диви патици“ в Народния под режисьорската палка на прочутия руснак Юрий Бутусов е разтърсващ, макар че трябваше да замени в ролята Деян Донокв по-малко от две седмици преди премиерата. За мощното си изпълнение той бе номиниран с „Аскеер“ за изгряваща звезда – уникален куриоз в практиката на отличията, тъй като му се случваше да „изгрява“ за трети път.

Камен Донев като Семьон Семьонич Подсекалников от „Животът е прекрасен“ пък вече се обзаведе с „Аскеер“ за превъплъщението си. Третият в излъчената от САБ конфигурация – младият Леонид Йовчев, е впечатляващ с експресивната си игра като Хамлет както облечен, така и гол...

Дамите, посягащи към приза „Икар“ в категорията за водеща женска роля, са Гергана Плетньова, която от скоро е в състава на Сатиричния театър, номинирана като Соня във „Вуйчо Ваньо“; Мариана Крумова за „Медея“ на режисьора Петър Денчев по текстове на Еврипид, Жан Ануи и Драйер в Драматичен театър „Сава Огнянов“ - Русе; Силвия Лулчева за Джоан от „Любовна песен“ от Джон Колвенбак, поставена от Андрю Волкофф в Младежкия театър „Николай Бинев“.

Тук ситуацията също е много заплетена, тъй като тази отлични актриси, дори известната Лулчева, не са сред „абонираните“ за награди и накъде ще натежат предпочитанията на журито е трудно предвидимо.

Не по-малко „кървава“ ще бъде и битката в поддържащите категории, където са попаднали някои от най-изтъкнатите ни театрални отличници, обикновено номинирани и награждавани при „главните“. Дебютантите също са с респектиращи изяви.

Поддържаща мъжка роля: Дамян Тенев за ролята на Едмънд в "Крал Лир" от У. Шекспир, режисьор Стайко Мурджев, Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив; Ивайло Драгиев за ролята му в "Медея-майка ми" спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова, Театрална Работилница "Сфумато"; Мариус Куркински за ролята на Клавдий в "Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов".

Поддържаща  женска роля: Анастасия Ингилизова за ролята на Перонела в "Декамерон" по Бокачо, режисьор Диана Добрева, Театър Българска армия; Ася Иванова за ролята на Хайде в "Ковачи" от Алек Попов, режисьор Възкресия Вихърова, Университетски театър - Нов български университет; Светлана Янчева за ролята на Серафима Илинична, тъща в "Животът е прекрасен" и за ролята на Огледалото в "Златни мостове и Секвоя" от Константин Илиев, режисьор Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала".

Дебют: Васил Дуев – автор и режисьор на "Самотни персонажи", Театрална работилница "Сфумато"; Галя Костадинова за ролята й във "Всичкоядецът" от Мирослав Христов, режисьор Ани Васева, сдружение "Плюс", METHEOR, the fridge, Театрална работилница "Сфумато"; Мартин Киселов за режисурата на "Скъпа Елена Сергеевна", Сдружение "Реплика"; Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в "Клер, Мадам, Соланж", по Жан Жьоне, режисьор Касиел Ноа Ашер, продуцент "Гала филм".

С най-много номинации - общо 12, са Народният театър "Иван Вазов" и неговата продукция "Хамлет" - с 5.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА