5 Ноември, 2021 14:00 15 274 49

Името "България" и етнонимът "българи"

  • българия-
  • българи-
  • етноними-
  • значение-
  • думи-
  • споменаване-
  • древност

Кога е първото им споменаване

Името "България" и етнонимът "българи" - 1

Едно съобщение в Анонимния Римски Хронограф от 354 г. от известно време все повече привлича вниманието на изследователите на българското минало. То гласи: " Ziezi ex quo Vulgares" - " Зиези, от когото са Вулгарес", като Vulgares е приемано за най-ранното споменаване на българския народ и неговия родоначалник, според някои историци, а според други - става дума за друг ( неизвестен ) етнос и текстът няма нищо общо с българите.

В издадените си досега книги, аз отделям значително внимание на италийския народ волски - един от най-великите, храбри и културни народи на Апенините. За него пишат Плиний Стари в своята "История на Рим" и поетът Вергилий в поемата си "Енеида", а също - много по-късно - Уилиам Шекспир в трагедията си "Кориолан".

Волските не само са известни със своята войнственост и доблест, не само са владели знаменитите пет прастари "сатурнови" градове на полуострова, названията на които започват с "А" ( два от тях се наричат Атина, доказателство, че едноименните " гръцки" град и култ към богинята, не са създадени от гърците), но и притежават собствена писменост. Сред селищата на волските са градове с имена Мугила и Палуска (силно напомня Плиска ), а столицата на царството им се нарича Привернум ( което тълкувам като " При върха"). Според италианската историческа литература волските са дошли на Апенините от малоазийската държава Лидия и представляват част от етруските - расените, които са се преместили от Лидия в Италия в по-ранен период. Наистина, волските са приети с мир в Етрурия, което би било немислимо, ако двата народа не бяха кръвнородствени - всъщност един и същи народ. Етруските ( расените, което според мен ще рече " бръснатите" - прадревно жреческо съсловие, от което по-късно се е формирал цял народ ) дават земя за заселване на волските, в която те строят градовете Волтера ( "Земя на волските" ) и Волсинии ( тълкувам това име като "Синове на волските" ).

Още в първата си книга "Връх България", в която отделям обширно място на бележития народ волски, а след това и в две мои статии " Нов прочит на Табула Велитерна" ( писмен паметник, оставен от волските ) и "Дева Деклуна" ( волската богиня на снега - м.декември - "Десета луна"), издигам тезата, че името "волски" означава "вълци" и че волските носят нашия, българския, етноним. Ето защо България на Котраг е наречена "Волжска България", а великата река носи названието " Волга". Волските всъщност са това звено, което доказва връзката ни с етруските ( расени), а вълкът е свещено животно

за етруски, траки и българи. Неслучайно Ромул и Рем са откърмени от вълчица. В статията си " Волски, воини, кшатрии" заключавам, че основните народностни и войнски понятия - volk ( народ ), бой ( произхожда от вой), воин, война и пр. са свързани със сакралното животно " вълк" - образец за храброст, доблест, действеност, неумолимост и организираност.

Но щом етнонимът " българи" и названието държавата Волжска България могат да бъдат тясно свързани с вълка, следователно и името на Дунавска България - нашето Отечество - ще рече "страна, държава на вълците" - Вълкария. Коректността ме задължава да кажа, че някой в блог.бг също е стигнал до това заключение, но отбелязвам - той е могъл да се запознае с моите трудове за връзката на волските - вълците с нашия български етноним , публикувани в същия блог.бг и в книгата ми "Връх България" (2016г.)

Имам всички основания да твърдя, че Vulgares, отбелязани в Анонимния Римски Хронограф, са всъщност волските - променете само " g" в " k" и ще получите Вулкарес. Заключавам също, че името България означава Вълкария - но тук се появява въпросът защо никъде, освен отчасти в случая с Волжска България, името България не се изписва с начално "В", а непоколебимо остава написано с " Б" във всички паметници, в които се споменава?

Защо?

Защото името България е тайнствен код, двойно скрит за непосветените. То означава и "Пазена земя ( на висшите, великите, големите, белите Богове)" - от "бъл"," бол"," бал" и " кара","гара" - пазя, наказвам. Българите са натоварени с почетното звание на пазачи на териториите, в които Висшите ( Боговете) живеят или са скрили свои свещени достояния. Ето защо българите са наречени и "вълци" - пазачи, стражи, на тези свещени територии, които трябва да останат недостъпни за простосмъртните.

В името България и етнонима "българи" срещаме тази двойнственост, характерна за заключените с "двоен печат" понятия от древността, които трябва да останат вечна тайна - като например понятието " мафия".

Преводът на България като " пазена, охраняема земя" логично обяснява названията на множеството територии, които в древността са наричани " България" - феномен, обясняван досега с " преселение".

Това фантасмагорично в повечето случаи " преселение на българите" по честотата си би изглеждало като маниакална обсебеност на нашия народ да сменя постоянно местообиталищата си - та да отиде чак и в днешна Арктика, около сегашния Северен полюс, където според картата на Меркадор също е имало "България". Много по-разумно би било обяснението, че "пазена земя на боговете" от пазачите вълци- българи, е съществувала на множество различни места в древния свят.

И накрая нещо извънредно любопитно - прочетен отзад напред коренът БЪЛГ, от който произхожда нашият етноним, дава понятието " ГЛЪБ" - дълбина, убежище, скривалище, тайна.

Автор: Милена ВЪРБАНОВА


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    56 5 Отговор
    Да, от високо сме паднали и продължаваме надолу.
  • 2 А бе изтрещяха всички

    49 2 Отговор
    Вълци сме си, ама единаци! И накрая на всеки град живее глутницата която се само настанява и ни дави един по един!
  • 3 6792

    53 19 Отговор
    Някой май здравата е бръкнал в контакта или е прекалил с няякои субстанции.
  • 4 вулгарес

    31 14 Отговор
    Звучи по скоро вулгарно отколкото като вълк
  • 5 Съдията Дред

    34 14 Отговор
    Някой май има нужда да си запише час при доктор Гълъбова?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хехе

    30 6 Отговор
    Момичето подражателски като млада асистентка цитира някои дежурни извори и пише волни съчинения, които в сравненията, етимологиятd и заключенията си нямат нищо общо с действителността.
  • 9 България

    41 5 Отговор

    До коментар #7 от "TURKIYE 🇹🇷":

    Все едно да спорим за кокошката и яйцето. Важното е да сме хора, а така или иначе човека е тръгнал от Африка, гол, бос и без религия и впоследствие както въшката се наяде излиза на челото, така и човека. Намерил с какво да се нахрани, намерил с какво да се облече и като са му свършили грижите сам почнал да си ги създава. Една част станали християни, друга мюсюлмани, трета будисти..., и почнали да се ядат един друг, и както султан Сюлемайн всеки един дали е султан или крал, гол идва на този свят и гол си заминава. Живота е точно една глътка въздух взета под наем , вземаш я, когато се родиш и я връщаш когато умреш. Това е. Яжте се сега пак на тюрки, българи, мюсюлмани, християни, този свят не е останал за никой, и за вас няма да остане
  • 10 Някой е на тежка дрога

    15 5 Отговор
    Кой е дилърът, искам и аз....😂😂😂😂
  • 11 Много

    22 11 Отговор

    До коментар #7 от "TURKIYE 🇹🇷":

    глупости ръсиш. Никъде, в нито един документ няма титлата "хан". Тилата на владетеля е канасювиги или кънас, преминало по - късно в княз. Като не ти харесва гит.

    Коментиран от #12

  • 12 Ясно е колко "документа"

    13 21 Отговор

    До коментар #11 от "Много":

    Си виждал изобщо...чувал си само някакви интерпретации. Титлата на българските владетели е била хан или кан в зависимост от това на кой език се произнася. Това е титлата на всички тюркски народи към които принадлежат и българите. Знам, че не ти се иска да е така, но това е истината.

    Коментиран от #35

  • 13 Българин

    16 12 Отговор
    Хайде моля !
    1 Неназовани източницо (а и да имаше източници, не можем да кажем в чий интерес е писал автора.)
    2 Свободни интерпретации.
    Живеем в 21ви век, бе хора ! Има Генетика !
    Има Световни Представителни Изследвания на хиляди хора във всички държави ! И изследванията свидетелстват :
    А. Българите са наполовина 50%траки, ( там сме почти еднакви с румънци и много близки до гърци и южноиталианци - сицилианци) "средиземноморски ген".
    Б. Българите са наполовина 50% славяни
    ( там сме най-близко до поляците, вероятно заради 7те славянски племена, които са живели по земите ни, преди да се изтеглят отново на запад.

    Това е ! Четете изследванията ! Това е реалността и по-добре да не си измисляме.

    Коментиран от #15, #16, #36

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Разбира се, всякакви връзки, независимо с тибетци, арийци, тЮ/Урки, афганистанци или средноазитци нямат никакво генетично доказателство. Явно прабългарската капка в славяно-тракийското човешко море по земите ни не се е отразила съществено.
  • 16 007

    15 7 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Като се абстрахирам от волното съчинение на момата, питам теб? - И веднага в отговор те съветвам: Когато ми покажеш някой череп или кокал с надпис "аз съм тракиец", "аз съм българин", "аз съм грък" и т.н. всякакъв друг от напитката "ром", тогава можеш с гордост да твърдиш, че генът (искаш да кажеш ДНК хаплотипът) има народност, може да има етническа характеристика. Дотогава е добре да се придържаш до ДНК терминологията. Както в древната история, така и в движението на ДНК типовете има достоверни сравнения и общи неща, осветляващи, че исторически описаната и засвидетелствана миграция на древните българи се потвърждава от движението на ДНК хаплотиповете. И че т.н. етруски, траки, пеласги, дорийци, ахейци, македонци и т.н водят своето начало от древните българи, или са смесени в голяма степен с тях.

    Коментиран от #42

  • 17 📌🇧🇬

    9 10 Отговор
    Най старото “коренно население” на Балканите са Илирите/Албания.

    Коментиран от #21

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 📌🇧🇬

    15 7 Отговор
    📌:) Автор: Милена ВЪРБАНОВА, явно е “пушила” нещо но какво точно :) не е ясно.

    Коментиран от #37

  • 20 България е вечна

    6 2 Отговор
    Първото споменаване е когато бог е създал човеците.
  • 21 Аркан

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "📌🇧🇬":

    И какво се опитваш да ни кажеш?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Свещена България

    14 6 Отговор
    България е вечна и всеки който се опита да потъпка името и славата и ще бъде наб учен на кол одр ан жив зап ален сварен разчле нен дърпан с два коня,обезг ла вен и изпратен в ада!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Анонимен

    4 4 Отговор
    Турчина е фобър. Ние пишем за определени хора. Искаш да живееш при българи, визирам роми, е редно да се съобразяваш с другите, но как да те разбере, като са прости. Все оак сме израснали сред турци, македонци, тракийци, помаци, цигани и ни са ясни нещата. Днес българи срещу българи. И нас мен ми боли, че отмъщават, но и бб го каза Родопите живеели само мюсюлмани. И от малката искра излиза огъня. Да бе си замълчал. Хората страдат за много неща и им трябва спокойствие.
  • 31 Анонимен

    4 2 Отговор
    Ощетени сме както винаги турците и българите. В 1923 гонени българи християни тракийци от беломорието идвайки на тези земи не са давали на вдовицата майка 1925 работа, наричали са ги с думи непозволени и до днес, гелмета и др. А 1989 българските турци в туркие геури. И взаимно тъжат.
  • 32 Анонимен

    13 3 Отговор
    Всеки има право и днес старите тракийци.. Искаме си в Гърция, ама сме стари. Стига като бойко б ни са прехвърляли, обиждали заедно с доган отзад. Всичкият фим идва отгоре. Те нагнетяват нещата, а не народа ни. Той мисли как да нахрани децата си, ако ги има изобщо. А в беломорието щото са били прости ли, са имали българите християни 6,7,9 деца, а бойкоб, а днес са на 0,това ни боли, а не вашите милиарди, носете си ги с доганя в гроба, да ви топлят. Човек може с 2 и 200,но вие горе в НС не можете, влизате вейки, а излизате като слоновете
  • 33 Анонимен

    3 4 Отговор
    Бойко Б и сдаша му меди от кгб, нека до изборите да замълчат, а след това наволя да удрят, когото на тях им е угодно. Става ли доганчо отзад добре се справяте с твоят авер бойКИНа правиш
  • 34 наблюдател

    4 5 Отговор
    Пълни глупости.
  • 35 Момчил

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ясно е колко "документа"":

    А, защо да не им се иска??От кога тюрки е мръсна дума??Явно за хората ,които нищо не знаят за тях.. и това че трябва да се гордеем с предците си от Велика Волжска България.
  • 36 Яница

    7 12 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Именно генетиката доказва част от тюркския ни произход!!И това никак не е лошо .Защо тюрки трябва да е мръсна дума.Погледнете се, в повечето съвременни българи има част от тюркското наследство-лвко дръпначи очи, тюрките-череп, леко дръпна ти очи.....

    Коментиран от #41

  • 37 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "📌🇧🇬":

    Може да е на Bombè. Разправят, че направо прекъсва връзката с мозъка (оттам правя и връзката с авторката).
  • 38 Шопа

    5 5 Отговор
    От кога писането на статии е станало терапия в лудницата?
  • 39 alja

    4 2 Отговор
    Срамота е едно сериозно издание да публикува подобна измишльотина.
    Лошо няма, мъчило се е момичето да го напише, но вероятно бихте могли да го обособите напр. в рубрика „Хипотези“.
    Тука е откровен кошмар.
    Излагате се - все пак сте уважавана медия.
  • 40 КОРКМАК.......К О Р К М А К

    1 2 Отговор
    ЕВРЕИ СМЕ.СКРИТИ 80 НА СТО. НАТИСКАМИ С ПАЛЕЦА.ЕВРЕИ ХАЗАРИ. ЛЪЧЕЗОР.БОГДАН. ВЕЛИЗАР. СВЕТОСЛОВ.ВАСИЛ.ИЛИАН.ЗОРНИЦА.
  • 41 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Яница":

    Основната сътавка са траки и славяни . За скитска ,тюрска връзка може да се говори само при една добавка към населението от траки и славяни . Тази сравнително малка добавка са прабългарските отряди , които също дошли в северна Византия . За тях споровете са , дали са десет хиляди или шестотин хиляди . "Хаплотипът" при прабългарите ,( за който говори 007 , минава през Азиа и ни свързва дори със северноамериканските индианци и народи на Изток от Байкал .------
    Но основен е тракийско-славянския народ , който апаруховите отряди заварват тук . А той не е бил малоброен ! Някой беше казал
    " траките са най-многобройни след индийците" . Нали така ;-)
  • 42 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "007":

    Заблудата ти идва от това , че си се втурачил само в хаплотипът на прабългарите . А те макар и управляваща династия в първото българско цартво са малката част от огромния тркийско-славянки народ по тези земи .Изследвани са ... един ! гроб от първото българско цартво На високопотавен военен - естетвено от управляващата династия ,естествено показва връзка на Изток отезерото Байкал и дори със еверноамериканките индианци .
    Когато излязат изледвания на владетели от Второто българко цартво , където динатията е куманска , ще излезе друга връзка - с Източна Унгария , която е формирана от кумани . А Третото ни цартво , ако изледваш владетелите - имаме руска , английска и немска кръв ? Погрешни изводи разбира се !
    Има си изследвания на Днешните ,Съвременни народи , хиляди изследвани хора - Ние сме Тракийско-Славянски народ !
    А и ...Господ може да е българин , но не всички народи , които изброяваш произлизат от българи .

    Коментиран от #44

  • 43 Бааа

    5 1 Отговор
    Хаха хаха хаха
    Хохо хох

    И в Ню Йорк няма англичани, няма нищо ново. Идва от думите Не и Йок.
    И в Монтана няма българи. В тоя щат ползват същите акумулатори и от там е тръгнало като нарицателно.
    За Мадагаскар пък да не отваряме темата..
  • 44 Docenta

    7 5 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Славянски са само тъпите русофилски кратуни,чийто бог живее в кремъл
  • 45 Хронограф

    2 1 Отговор
    Този Анонимен римски хронограф от 354 година всъщност е известен по своя препис от...1620 година (в библиотеката на Ватикана). Оригинал не е запазен. Какво е имало там - никой не знае.
  • 46 Българка

    1 2 Отговор
    Хубаво е, ако човек може да се отърси от предубежденията си и да се опита да погледне истината, колкото и невероятна да изглежда тя за конете с капаци от миналия век. Поздравления за авторката - за смелостта и огромната и култура. Може би ще трябва да преосмислим много неща от историята си, докато стигнем до истинското познание за своя корен.
  • 47 Конник

    2 1 Отговор
    от известно време все повече привлича вниманието на изследователите на българското минало. Стига сте лъгали другарко Върбанова.
    Vilgares означава: обикновен или народен. Няма нищо общо с българите.
  • 48 Kris

    2 0 Отговор
    Всяко лилипутче си мечтае някога да е било великан
  • 49 нестинар

    1 0 Отговор
    А бе да не разрешили свободното ползване на всякаква дрога и аз да съм го пропуснал, или авторката е на твърда алкохолна диета? Пък може и звездите да и го нашепват това?