25 Ноември, 2021 16:30 2 199 1

Български Sci-Fi филм с международна награда

  • ви-
  • български филм-
  • награда-
  • научнофантастичен филм-
  • режисьор-
  • деян цвятков-
  • berlin sci-fi filmfest

Режисьорът Деян Цвятков разказва за отличието. "Когато липсват достатъчно средства, се намира друг път."

Българският научнофантастичен филм „Ви“ /Vi/ получи международна награда на тематичния фестивал в Берлин.

Късометражният филм спечели наградата за най-добър филм на Berlin Sci-Fi Filmfest, който се проведе на 5 и 6 ноември в легендарното Babylon Cinema.

Призът се връчва за пета поредна година на филма, който едновременно заслужава всички останали награди – за най-добра режисура, сценарий, игра и звук.

Режисьорът Деян Цвятков разказва в студиото на "Твоят ден", по Нова телевизия, че става дума за късометражна лента.

"В него се говори за компютърната система "Ви". Тя взема емоциите на хората и ги превежда в компютърна мощ когато заспят. Това е алегория на съвременния начин на живот", обясни той. По думите му технологиите са основите на това да сме хора, но трябва да им поставяме и граници.

Филмът грабва отличието в конкуренцията на 70 филма от 27 държави в различни категории.

"Имах идеята в зародиш - че компютърът може да взема мозъчната енергия на човек докато спи. Не разполагахме с голямо финансиране, а това ни накара да потърсим различен визуален подход. Измислянето на декорите от бъдещето включваше вземане на материали от миналото. Така получихме бъдеще в миналото", разкри режисьорът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЖанрЕдин

    1 0 Отговор
    Е че то ни вече 30+ години фантазираме, нормално е да сме добри в този жанр ...