6 Декември, 2021 18:33 2 003 8

Ротари клуб – Дупница с инициатива за Коледа

  • дупница-
  • ротари клуб-
  • шевица-
  • дупнишка шевица

Подкрепа на изкуството

Ротари клуб – Дупница с инициатива за Коледа - 1
Снимка: Фейсбук

Ротари клуб – Дупница посвещава тазгодишната си Коледна кампания на културно-историческото наследство от Дупнишкия край.

В партньорство с Община Дупница и Исторически музей – Дупница насочваме вниманието си към посланията, които ни носят артефактите от миналото.

СПАСИ, ОПАЗИ, СЪХРАНИ АРТЕФАКТ! –е мотото на нашата съвместна инициатива.
Образците, съхранили се и достигнали до нас, ни разказват история, чрез тях проглеждаме в миналото си. Подредените експонати в музейните витрини реконструират един различен свят – света на нашите
предци. Всеки един малък детайл „говори“, дава познание, от което се учим и което трябва да предадем на поколенията след нас.

Затова дарителската кампания, която обявяваме, е насочена към спасението и съхранението на артефакти от миналото на нашия край.
Насочваме поглед към образци от историята и изкуството, които са типични за нас – дупничани, които ни представят пред другите и са уникални, характерни само за нас.

Още от началото на ХХ век вниманието на специалистите етнографи е привлечено от дупнишката шевица – специфична и оригинална по своя стил, създадена точно тук в малък регион в полите на Рила. Наречена е в
науката дупнишка по мястото, където е сътворена.

Дупнишката шевица е призната за едно от върховите постижения в българското народно везбено изкуство. Тя е един уникален идентификационен код за нас дупничани, с който да се гордеем, но и
който трябва да съхраним и пренесем във времето.

Наистина, много назад във времето дупнишката шевица е забравена и до нас са достигнали много малко образци. Във фонда на Исторически музей са съхранени само три оригинала на части от ръкав и две ошвици /нагръдници/. Точно това ни кара да бъдем още по-бдителни и всяка следа за намерен оригинал да ни мотивира за действие.

По следите сме на такъв артефакт. Това е и причината да започнем набиране на средства за откупуването му!

За старта на кампанията Ротари клуб – Дупница изработи продукти с изображения на дупнишката шевица – тениски и кърпи. Всеки може да стане част от благородната кауза като закупи подарък за Коледа с
прекрасни орнаменти на шевицата. Ще ги откриете в Исторически музей – Дупница (ул. „Велико Търново“2; бивш Юндом, втори етаж) и на други места в града. Като част от кампанията може да придобиете и Албум „Дупнишка шевица – образци и схеми“


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    16 1 Отговор
    А ,да си дойдем на думата....Ротари, масони в управлението на БЪЛГАРИЯ...НАРОДЕ, ЕЛА НА СЕБЕ СИ!
  • 2 Майна

    16 1 Отговор
    Прочетете за илюминатите, масоните, Ротари клубовете , като уж ,,най-безобидни,,...Време е да се запознаете с неща ,които са важни , заради самите вас
  • 3 Гост

    16 1 Отговор
    Аман от тия хитри и нагли масони. До гуша са ми дошле.Лъжат Народа на поразия. Май време е да дойде оня с мустачките....Буквално са се разпищовили.

    Коментиран от #5

  • 4 Коко

    7 0 Отговор
    Ротари клуб дори и до Дупница е допъплил. Безделници, желаещи да слугуват на световните господари има навсякъде. Обединяват се срещу всички нас. Няма да прокопсате, не бойте се. Няма да ви сипят благинки. Ще ви изпият душиците и ще ви захвърлят.
  • 5 Бежанец

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    В седем пъти по голямата Испания са забранени със Закон
  • 6 Сополи и гурли

    2 0 Отговор
    Комундели с пергели.
  • 7 Гад Заяви

    2 0 Отговор
    Ротарианци да помагат, йеховисти да дават!!?! Сляп народ, наивен. - Ще си го върнат с двойна печалба. Че това им е написано още от Тората. Тия и всички масонски гилдии трябва да бъдат забранени с Конституцията, не само със закон!
    А настоящите продажници на чужди сатани в Белене да пасят прасета.
  • 8 ЕдинСвидетел

    1 0 Отговор
    Тези ротарианци! Имах контакти от 1 род и ми останаха спомени! Как действат? Елементарно! Развявайки "престижно" име и цели за "общо благоденствие" търсят спонсори и събират пари ! После организират работата по "обществено значимо дело" примерно за хилядарка, а си поделят 10 хилядарки !