Last news in Fakti

27 Май, 2022 09:06 3 343 2

Платно с дупнишка шевица, спасено като на кино, вече е официално собственост на Дупница и дупничани

  • дупница-
  • дупнишка шевица-
  • ротари клуб

За момента артефактът остава зад витрина в Общинската художествена галерия

Платно с дупнишка шевица, спасено като на кино, вече е официално собственост на Дупница и дупничани - 1

Тази седмица уникалната находка влезе във фонда на Исторически музей. Президентът на Ротари клуб-Дупница Николай Златарски предаде артефакта с акт за дарение на директора на музея Анелия Геренска.

Избродираното преди повече от 200 г. платно остава за дупничани и бъдните поколения, след като бе спасено от участта да бъде разпродадено на части на колекционери и да замине зад граница.

За момента артефактът остава зад витрина в Общинската художествена галерия, където може да бъде видян, а след това ще бъде част от експозицията на музея.

Завършилата с добър край история започва от обява в интернет.

„Моята позната Силвия Величкова, която се занимава с етнография ми сподели, че е попаднала на уникален артефакт, който трябва да бъде спасен на всяка цена. Обясни ми, че има опасност да излезе извън страната и да бъде разпродаден на парчета. Още в началото тя каза, че цената няма да бъде малка, но ще си струва, защото това е значим уникат. Изключителна ценност за историята и културата на Дупница. Започнах да мисля как мога да помогна и реших да споделя с приятелите от Ротари клуб-Дупница. С тях винаги сме имали отлични отношения. Така уговорихме Силвия да направи презентацията пред тях и семенцето покълна. След това президентът на Ротари клуб-Дупница Николай Златарски задвижи нещата. Изключително щастлив съм, че тази ценна находка остава за вашия град и реално ще бъде собственост на дупничани“, разказа за largoto.bg Драган Драганов от Ротари клуб-Горна баня.

Платно с дупнишка шевица, спасено като на кино, вече е официално собственост на Дупница и дупничани

В спасителната акция на дупнишките ротарианците се ангажират активно Община Дупница и Исторически музей.

Платното е откупено за 17 000 лв.

Средствата са набрани предимно от членове и приятели на Ротари клуб-Дупница.

Първоначално Златарски връчи акта за дарение на кмета Методи Чимев, но след това двамата се съгласиха, че документът ще получи Анелия Геренска, която ще бъде пазител на ценната старина.

„Приемам дарението с уверение, че ролята на музея е да съхрани платното и да го предаде на поколенията. Благодаря на всички, защото както гласи поговорката – сговорна дружина планина повдига. Наистина с обединени усилия около една благородна кауза постигнахме този успех. Това, което вече е тук, е безценно за дупничани. Колегите музейни работници го знаят най-добре. Надявам се все повече дупничани да разберат какво сме придобили, каква ценност е платото. Дано съхраним и възродим дупнишката шевица, защото тя е забравено знание. Можем да бъдем горди с нея и с находката“, каза Геренска.

Платно с дупнишка шевица, спасено като на кино, вече е официално собственост на Дупница и дупничани

Официалното предаване на платното се състоя в началото на изложбата „30 г. отново Ротари в България“, която бе открита тази вечер в Общинската художествена галерия.

Гости на дупничани бяха дистрикт-гуверньора Борислав Къдреков, секретарят Людмила Бързанова и представители на клубове от други градове.

Николай Златарски отчете изключително успешна година за дупнишкия клуб – не само спасеното платно, но и първи спечелен проект с външно финансиране и участие в голям международен проект.

„За първи път през тази година спечелихме проект с външно финансиране – за възстановяване на стоматологичната грижа в училище (може да видите ТУК). Участваме в проект, който вече е на финалната права, разработен съвместно от няколко клуба и дистрикта. Той е в партньорство с три швейцарски дистрикта и е в помощ на нуждаещи се от болнично лечение хора с финансови затруднения.

Но най-големият ни успех е кампанията за спасяването на платното с дупнишка шевица. Кампанията осъществихме съвместно с Общината и Исторически музей. Успяхме да дадем на Дупница и всички дупничани, включително идните поколения, не само ценност, но и жива връзка с миналото на предците ни. Шевицата е част от нашата същност, ще продължим да работим за популяризирането ѝ.

Изключително щастлив съм, че въпреки всички трудности доведохме начинанието до добър край. Същността на ротарианството е това – да помагаме на общността“, каза Златарски.

Той бе награден от Борислав Къдреков с плакет по случай 20-годишнината на Ротари клуб-Дупница и със специално отличие в качеството му на президент на клуба.

Ротари клуб-Дупница получи и отличие „Клуб на годината“. Другите отличени са Севлиево и Харманли.

„През тази година вашият клуб се отличи изключително много“, каза Къдреков.

От своя страна Златарски връчи на Къдреков, на кмета Методи Чимев, на Анелия Геренска и на Драган Драганов благодарствени грамоти с дупнишката шевица.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОЛАТА ИСТИНА

    0 0 Отговор
    Той и Божков....
  • 2 Стефан Петров

    1 0 Отговор
    Браво за спасяването му и, че не е отишло в София.