Last news in Fakti

28 Януари, 2022 13:49 2 988 7

Издъхна знаменита руска балерина

  • татяна легат-
  • балерина-
  • почина

Татяна Легат, известна балерина от епохата на Съветския съюз и партньорка на Рудолф Нуреев, почина вчера в московска болница

Знаменитата руска балерина от епохата на Съветския съюз, Татяна Легат, издъхна вчера на 87 години в московска болница, съобщи Интерфакс, позовавайки се на дъщеря ѝ Алена Соловьова. Отбелязва се, че смъртта е настъпила внезапно. Легат прекарала само няколко дни в лечебно заведение, преди хоспитализацията тя водила активен начин на живот.

Татяна Легат е родена на 8 април 1934 г. в Ленинград. Нейният прадядо е бил ученик на Мариус Петипа - Густав Легат. По-късно синовете му също стават танцьори и хореографи. През 1943 г., в годините на блокадата на Ленинград, художничката постъпва в Ленинградското хореографско училище, където завършва обучението си през 1953 г.

След като завършва, Легат е приета в Мариинския театър, където танцува до края на 70-те години. Легат е изпълнявала партии в около 50 продукции. Нейни партньори бяха Наталия Дудинская и Рудолф Нуреев. По-късно Легат работи като преподавател-репетитатор в Музикалния театър Станиславски и Немирович-Данченко в Москва, от 1992 г. става преподавател-повторител на Бостънския балет в САЩ. През 2010 г. тя се завръща в Русия и се присъединява на същата позиция към Михайловския театър в Санкт Петербург, но в началото на пандемията близките ѝ я преместват в Москва.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    БОГ да я прости МИР на ДУШАТА и

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 СЕГА ЩЕ „ВАЛСУВА ”ЛЕШНИКО ТРОШАЧКАТА НА

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ЛЕНИН СТАЛИН И БРЕЖНЕВ НА (....)СВЯТ☝

    Коментиран от #6

  • 5 Мая Плисецкая

    8 0 Отговор
    И в България имаше много добра школа за балет в,, Държавното Хореграфско Училище" докато не го скапаха и него след демокрацията. Сега училището са го превърнали за бездарни деца за балет и танци на богати амбициозни родители.
  • 6 Ропотамо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "СЕГА ЩЕ „ВАЛСУВА ”ЛЕШНИКО ТРОШАЧКАТА НА":

    Що Рейган и Рузвелт - инвалида да не са живи?
  • 7 Aлфа Bълкът

    0 3 Отговор
    Спутник V или Синовак?