29 Април, 2013 16:45 2 122 0

Учени от УниБИТ на мисия в Рим

  • учени-
  • унибит-
  • мисия-
  • рим

В рамките на дейностите по научноизследователски проект „Модел за създаване на информационна среда за стимулиране на научните изследвания в областта на културно-историческото наследство”, финансиран от Фонд „Научни изследвания” при Министерството на образованието, младежта и науката на Р България на 26 април в Рим, Италия се проведе среща между представителите на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), Българската православна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий” – ОНЛУС, и други  културни и църковни общности в Рим. Срещата се състоя в канцеларията на Архимандрид Климент - енорийски свещенник.

Докторант Диана Стоянова член на екипа на проекта, представи мултимедийна презентация с информация за Университета по библиотекознание и информационни технологии и летните практики, които организира създадения през 2010 г. към УниБИТ Институт по културно-историческо наследство. Доц. София Василева – ръководител на проекта запозна присъстващите с основните цели, задачи и дейности по проекта и представи част от постигнатите резултатите като виртуална учебна колекция „Културно-историческо наследство” и мултимедийни учебни курсове, които ще бъдат използвани в обучението по културно наследство на студентите от УниБИТ. 

В края на срещата беше проведена дискусия, на която проф. Стоян Денчев отговори на всички въпроси. Специално  внимание отдели на запитванията на представителите на гръцката и руската църковна и културна общности в Рим, които изразиха радостта си от състоялата се среща и отправиха своите поздравления към членовете на екипа за добре свършената работа. По предложение на Българската православна църковна община „Св. Св. Кирил и Методий”, резултатите от проекта бяха  представени на 28 април и пред българската общност във Флоренция.

По предварителна покана на Ректора на Папския Латерански университет проф. Енрико дал Коволо, епископ, на 29 април екипът по проекта посети университета, където представи пред аудитория от преподаватели, докторанти и студенти резултатите от дейностите до този момент. Формира се мнение, че някои от базовите компоненти на информационната среда за стимулиране на изследванията в областта на културно-историческото наследство, като разработената виртуална учебна колекция „Културно-историческо наследство” ще повиши  както информираността, така и интереса към българското културно наследство и би спомогнала за създаването на полезни връзки и контакти с други университети по света.

Последният ден екипа на УниБИТ осъществи срещи с представители на Ватикана и Малтийския орден и организирано посети базиликата „Сан Клементе”, където се поклони на гроба на Свети Константин Кирил Фиолософ, отдавайки необходимата почит и уважение към труда и делото на големия славянски просветител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА