Last news in Fakti

30 Април, 2013 17:25 3 914 0

Изложба "Кръстът в европейската култура" търси паралели между България и Ирландия

  • изложба-
  • "кръстът в европейската култура"-
  • ирландия-
  • българия

Изложба "Кръстът в европейската култура" в Националния етнографски музей в София от 13 до 27 май ще представи кръстове и фотографии на кръстове от различни държави в ЕС.

Негово високопреосвещенство Майкъл Джаксън, англикански архиепископ на Дъблин, ще открие изложбата на 13 май и ще изнесе слово.

Всички държави в Европейския съюз имат значима християнска традиция, която намира отражение в богатото многообразие от кръстове - част от художественото наследство на Европа.

През Ранното средновековие Ирландия е известна в цяла Европа благодарение на своята духовна жизненост, а ирландските монаси пътуват по всички краища на континента. Светци с ирландски произход са почитани до днес във Франция, Германия, Австрия, Италия и други страни.

Изложбата ще представи в международен контекст основни елементи от ирландското културно наследство и неговото общоевропейско значение. Посетителите ще станат свидетели на непоказвани до момента и интригуващи паралели между ирландски и български художествени и религиозни традиции. През своята бурна и трагична история тези две страни, разположени в различни краища на Европа, са черпили вдъхновение от силата на кръста.

Съвместното представяне на художествените и духовните традиции на България и Ирландия, осъществено по нов начин, в богат европейски контекст и в едно уникално пространство, е достойно по мащаб събитие, с което ще отбележим ирландското председателство на Съвета на Европейския съюз. Изложбата ще подчертае както общите корени на европейските народи, така и богатото културно многообразие в общия ни европейски дом.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА