Last news in Fakti

8 Май, 2013 17:45 990 0

Световна премиера на Пламен Джуров с Радиосимфониците

  • пламен джуров-
  • концерт-
  • саксофон-
  • радиосимфониците
Световна премиера на Пламен Джуров с Радиосимфониците - 1
Композиторът Пламен Джуров с диригентската палка


На 10 май /петък/ в зала „България“ от 19.00 ч. ще се състои световната премиера на Концерта за алт-саксофон на Пламен Джуров, който ще дирижира Симфоничния оркестър на БНР,  а солист ще бъде Борис Петров.

Създаването на творбата е вдъхновено от изпълнението на Концерта за саксофон и оркестър на  Глазунов  от Хосе Питон.  Мексиканският саксофонист  силно впечатлява Джуров и той решава да напише своя музика, а произведението си структурира в три части:  Symphonies – Cadenza – Moto perpetuo.

„Всъщност истинското име на концерта е „Саксофония” /Фантазия за оркестър/, където саксофонът  е коментатор.  Заглавията на частите  бих ги превел като “Звучности” – онова, което  чуваме около нас, звукът на нашето време; „Монолог”, в който човек разказва нещо за себе си; „Вечното движение”, което асоциирам с непреходното движение на колелото на живота, но въпросът е къде си ти в това движение. В моето произведение ролята на „коментатора” е поверена на  Борис Петров  /алт саксофон/ – родословен музикант“, разказва Пламен Джуров.

В петъчната музикална вечер публиката ще чуе още увертюра към операта „Вилхем Тел“ от Джоакино Росини и Симфония № 4 „Италианска“ от Феликс Менделсон.

Пламен Джуров е доказан диригент и композитор. Той е завършил Музикалната академия в София с три специалности: пиано при проф. Мара Балсамова, дирижиране в класа на проф. Константин Илиев и композиция при проф. Марин Големинов. През 1976 г. започва работа като диригент на Плевенската филхармония, където остава в продължение на шест години. От 1988 г. е диригент на “Софийски солисти”.  Професор е по дирижиране в НМА „Панчо Владигеров” в София. Негови студенти и специализанти работят по целия свят. Джуров пише предимно инструментална музика.

Борис Петров участва в много и най-различни музикални формации. През 1991 г. основава джаз трио „Русчук”, с което печели Голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992 г. От 2000 г. насам е солист-окестрант в Биг Бенда на БНР. Борис Петров е гост-музикант в много концерти на симфоничния оркестър на БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА