Last news in Fakti

20 Май, 2013 17:26 2 029 0

Изявени творци с награди за 24 май

  • изявени-
  • творци-
  • награди-
  • 24 май
Изявени творци с награди за 24 май - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Владимир Пенев връчи традиционните годишни награди на изявени творци и дейци на културата по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
   

Официалната церемония по награждаването се проведе на „Сцена 17” в Министерството на културата, като с отличия, плакети и грамоти бяха отличени близо 50 артисти от различни изкуства и дейци на културата.

„Поздравявам всички наградени, надявам се тези отличия наистина да ги приемете като израз на уважение от страна на Министерство на културата към труда, който сте положили!”, отбеляза в приветствието си Владимир Пенев.

Той връчи най-високото отличие на Министерството на културата - наградата „Златен век” с огърлие, на художествения ръководител на групата на Бистришките баби – Дина Колева, която е с огромни заслуги за популяризирането на уникалното им старинно пеене, определяно от специалисти като полифония на три гласа. Тя благодари за отличието и подчерта, че това е високо признание за всички певици от формацията на Бистришките баби, които са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Трябва да умеем да съхраняваме уникалното ни нематериално културно наследство и да запознаваме с него и младите поколения, изтъкна Дина Колева.

Владимир Пенев награди с престижното отличие „Златен век” с огърлие и именития ни кинорежисьор Рангел Вълчанов. В словото си за церемонията, прочетено от дъщеря му Ани Вълчанова, режисьорът Рангел Вълчанов, отличен със "Златен век" - огърлие, се извини, че не може да присъства на този тържествен акт, като благодари с присъщото си чувство за хумор - освен на Министерството на културата - "и на неизбежните близки и далечни роднини, верни приятели, заедно с домашните им любимци - котки, кучета, риби в аквариуми, папагали в клетки и т. н.".

Сред отличените със "Златен век" - звезда, са поетът Калин Донков, изкуствоведите Бисера Йосифова и Ирина Мутафчиева, актьорите Марин Янев и Стефан Мавродиев, а със "Златен век" - печат на Симеон Велики - художниците Божидар Икономов, Петър Чуклев и Никола Манев, режисьорът Светозар Донев, директорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева, поетът Георги Борисов, хоровият диригент Валентин Бобевски, певецът Мустафа Чаушев.

Илюзионистите, отличени със "Златен век" - печат на Симеон Велики, Астор - Антраник Арабаджиян и Корли - Никола Петров, обещаха да продължат да мамят почитателите си от сцената днес в шеговитите си благодарствени слова на церемонията в Министерството на културата. За 11-а поредна година най-високите награди на Министерство на културата за постижения в изкуството и културата бяха връчени в навечерието на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
  

Грамота получиха днес и девет млади артисти, между които режисьорката Неда Соколовска, актьорите Владимир Карамазов и Христо Ушев, Станислав Генадиев - хореограф и танцьор, както и цигуларката Кристина Хинова.


Като меценат на годината бе отличен бизнесменът Лъчезар Цоцорков.

 

  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА