Last news in Fakti

24 Май, 2013 03:31 3 832 1

"Хамлет" с 4 награди "Аскеер". Останалото е мълчание...

  • "аскеер"-
  • награди-
  • спектакъл-
  • "хамлет"
"Хамлет" с 4 награди "Аскеер". Останалото е мълчание... - 1
Сцена от най-награждавания спектакъл - "Хамлет" на Явор Гърдев с Леонид Йовчев в главната роля

Мегапродукцията на Народния театър по Шекспировия „Хамлет“ обра най-много и най-“тежки“ статуетки от поредното раздаване на театралните награди „Аскеер“ в навечерието на 24 май. Спектакълът „овеществи“ снощи четири от петте си номинации: за сценографията на Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов; за главна мъжка роля на Леонид Йовчев за превъплъщението му в прословутия датски принц; за режисурата на Явор Гърдев и за най-добро представление на сезона.

Вместо отсъстващия Леонид на сцената на Театър „Българска армия“ да получи отличието излезе прекрасната Теодора Духовникова – негова партньорка в друга много награждавана постановка на Гърдев, „Ръкомахане в Спокан“. Актрисата довери, че Лео й е поръчал да прибере статуетката му, да благодари и да бъде красива, което тя и направи супер успешно.

Явор Гърдев пък се пошегува „тематично“ с присъстващите да внимават с употребата на пълния член на предстоящия празник. Топрежисьорът призна, че една от най-добрите репетиции на „Хамлет“ е била „завъртяна“ в миниатюрно помещение, без мащабния реквизит на спектакъла, и обеща оттук нататък той да слиза от първата ни сцена, за да гостува в различни театрални пространства в страната. Най-напред това ще стане съвсем скоро във Варна.

Точно обратната посока на придвижване – от камерната към голямата сцена, символично пожела на новата българска драматургия пък носителката на тазгодишната награда за най-добра пиеса – Елена Алексиева. Нейният текст „Терапевтът“ е реализиран в Народния театър „Иван Вазов“ от интригуващия млад режисьор Крис Шарков с настоящия министър на културата Владимир Пенев в главната роля.

Писателката Елена Алексиева и прибиращата и раздаваща статуетки Теди Духовникова бяха сред най-елегантните дами на гала-вечерта, доказвайки с дългите си ефирни тоалети в цвят сьомга, че тенденциите от червения килим в Кан са стигнали и до неговия по-скромен събрат пред Военния театър.

На класическия шик в черно пък бе заложила Илка Зафирова, удостоена с приза за водеща женска роля за изпълнението си в спектакъла „Когато дъждът спря да вали“ по Андрю Бовел - театрален дебют на кинорежисьорката Зорница София в МГТ „Зад канала“.

С „Аскеер“ за изгряваща звезда се сдоби атрактивният Димитър Живков, автор на монопиесата „Живак“ и единствен участник в калейдоскопа от дузина персонажи в нея – както се казва „от баба до бебе“. Спектакълът е осъществен от продуцентска къща „Креди Арте“. Конкуренцията в категорията на (почти)дебютантите бе повече от жестока, защото останалите номинирани бяха вече нашумелият Васил Дуев с проекта му „Самотни персонажи“ в „Сфумато“ и „Икар“-овата актриса Гергана Плетньова, звезда в Чеховия „Вуйчо Ваньо“ на Варненския театър.

„Аскеер“-ът за театрална музика кацна на рамото на композитора Антоний Дончев за саундтрака на „Ричард III”, постановка на Теди Москов в Народния. Поради концертните му ангажименти в Тайван неговата награда прие съпругата на режисьора, актрисата Мая Новоселска. За майтап тя се представи като „братовчедка“ на Теди...

Отличието за костюмография грабна художникът Юлиян Табаков за одеянията в „Идиот 2012“ по Достоевски в интерпретацията на Деси Шпатова. 

Тази година отново бе присъдена и Специална награда „За творческа чест“, чиито досегашни лауреати са единствено големите режисьори Леон Даниел, Крикор Азарян, актьорът Велко Кънев и работещият в Германия Димитър Гочев. Сега неин носител стана проф. Александър Шурбанов за виртуозните преводи на четирите високи Шекспирови трагедии - „Хамлет“, „Отело“, „Крал Лир“ и „Макбет“. Именно по неговата версия е поставен най-титулуваният спектакъл на сезона.

„Аскеер“ за цялостно творчество в кулминацията на празничния спектакъл бе връчен на голямата актриса Емилия Радева, 33 години от чиято кариера са свързани именно с армейската сцена. Актьорите от театъра й посветиха песен, в чийто текст бяха вплетени имената на някои от емблематичните й героини и заглавията на спектакли, в които е участвала. Това не остави безразлична някогашната гранддама на трупата: тя стана от мястото си в залата и затанцува сред публиката. После, вземайки в ръце статуетката на Георги Чапкънов, тя пожела символично да я сподели с покойния си съпруг Любомир Димитров – един от асовете на състава през 70-те и 80-те години. Наградата дойде навръх рождения ден на Емилия Радева – 23 май.

Малко преди това със ставане на крака, минута мълчание и откъси от техни незабравими изяви бяха почетени всенародните любимци, които тази година се преселиха в небесния театър - Тодор Колев, Георги Калоянчев, Младен Киселов, нелепо отшлият си по Великден Чочо Попйорданов... 

 

Предизвикателството на поддържащите роли

Тази година номинациите за поддържащи роли бяха като че ли по-интригуващи от тези при главните. И наградите отидоха при изявени майстори, които правят и малките роли големи. Актрисата Станка Калчева има „Икар“ и „Аскеер“ за поддържаща роля за превъплъщението си като старата пианистка от мюзикъла на Младежкия „Страхотни момчета“, а сега дублира „Аскеер“-а с още един за поддържаща женска роля като Корделия Егерман от „Часът на вълците“ по Бергман под режисурата на Деси Шпатова. Магнетичната Калчева е получавала признание и за водещи роли, например за превъплъщението си като художничката Фрида Кало, и твърди, че усещането не е по-различно.

„Винаги има емоция, че си забелязан, че са те оценили, че са почувствали това, което правиш. По някакъв начин са те „припознали“ в твоята работа. Аз мисля, че хората ме забелязват в тези роли, защото аз не гледам на тях като на малки роли. Всеки човек, който се появява на сцената, има биография – минало, настояще и бъдеще. Това е жив човек. Това са съдби човешки. Гледайки по този начин на персонажите си, времето, което имаш с тях, понякога може да е по-кратко, но ти пък по-интензивно провеждаш съдбата им“, сподели специално пред Факти.бг Станка Калчева - кралицата на поддържащите и на множество главни роли на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев".

За известния актьор и театрален педагог Атанас Атанасов „Аскеер“-ът за поддържаща роля в спектакъла „Хората от Оз“ на Галин Стоев в Театър 199 е втори – след онзи за главна от „Шведска защита“ отпреди няколко години. „Всяка роля изисква талант и усилия. Всяка роля отнема от напрежението или натрупва допълнителни напрежения. Няма разлика дали е главна или поддържаща. Друго е важно – това, че тя се възлага. Значи ми имат доверие и аз по някакъв начин се опитвам да го оправдая“, скромно коментира за Факти.бг проф. Атанасов.

Преди няколко дни той отново се преквалифицира в режисьор, за да постави „Пет жени в еднакви рокли“ в Пловдивския театър. Премиерата ще бъде през есента, а в спектакъла ще дебютира на професионална сцена дъщерята на актьора – Алиса Атанасова, която се дипломира в НАТФИЗ точно в нощта на „Аскеер“-ите. Дори баща й специално я поздрави от сцената, докато получаваше своята статуетка за най-добра поддържаща мъжка роля на сезона...

 

Какво печелиш, когато губиш

Най-големите губещи на вечерта се оказаха екипите на „Търси се стар клоун“ и „Майките“ - заглавия, номинирани в категорията за режисура и най-добро представление. Нито изчистената философска визия на Ивайло Христов (постановчик на „Търси се...“), нито новаторството в сферата на вербатим театъра на българска почва на Неда Соколовска („Майките“) не успяха да се преборят с терминатора „Хамлет“. Актьорското трио Марин Янев, Стефан Мавродиев и Илия Добрев, номинирани целокупно за водеща мъжка роля като клоуните Николо, Филипо и Пепино, спестиха три броя статуетки на организаторите. Публиката обаче пък не пести аплодисментите си за тях...

 

Церемонията за връчване на наградите „Аскеер“ по традиция бе уважена от министъра на отбраната – Тодор Тагарев, и на културата – Владо Пенев, които са патрони на събитието. Сред зрителите бяха президентът Петър Стоянов (1997-2002), брат му – бившият евродепутат Емил Стоянов, екс външният министър Соломон Паси със съпругата си Гергана Паси, изтъкнати общественици, интелектуалци и хора на изкуството.

По време на шоуто, преминало под мотото „Извън гравитацията“ и посветено на летящите хора, за политика и актуалния политически театър, слава Богу, не стана дума. Миналогодишният носител на отличието за водеща мъжка роля Камен Донев, връчвайки награда, даже изрично подчерта, че няма да поздрави политическия елит, тъй като не заслужава.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 despeRADO

    0 0 Отговор
    Хубаво нещо с хубави хора и поднесено от авторката на този материал по хубав начин - това са тазгодиштите награди Аскеер.