Last news in Fakti

24 Май, 2013 11:18 853 0

Германия ни върна античен римски плакет

  • плакет-
  • римски

Предметът е бил изложен на търг в платформата за електронна търговия eBay

Германия ни върна античен римски плакет - 1
Снимка: МВнР

Германските власти предадоха на българското консулство във Франкфурт на Майн откраднат римски плакет, съобщиха от външното ни министерство.

На 22 май в Министерството на науката и изкуствата на федерална провинция Хесен държавният секретар на ведомството Ингмар Юнг връчи на българския консул откраднат от България сребърен римски плакет на т. н. Дунавски конник, датиран от ІІ – ІІІ в. сл. Хр. В рамките на тържествена церемония беше подписан протокол за връщането на културния обект на законния му собственик в лицето на Република България.

Сребърният плакет е с размери 13 х 7, 5 см. и представлява обреден предмет от недостатъчно изследван до момента култ/антична мистерия, разпространен в армията в Римската империя и практикуван на територията по течението на р. Дунав в съвременните Австрия, Унгария, Сърбия, България и Румъния. Обектът е с предполагам произход от района на Русе.

Предметът е бил изложен на търг в платформата за електронна търговия eBay на 16.12.2011 г.

Присъстващата на предаването проф. Аня Кльокнер от Университета в Гисен подчерта, че това е един от десетте известни на науката плакети на Дунавски конник от благороден метал, поради което историческата му, културна и археологическа ценност е много висока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА