Last news in Fakti

29 Май, 2013 12:07 782 0

Балкански джаз разтърсва НДК утре вечер

  • ндк-
  • джаз-
  • концерт-
  • салон на изкуствата
Балкански джаз разтърсва НДК утре вечер - 1
Виртуозът на акордеона Мартин Любенов

Виртуозът на акордеона Мартин Любенов, китаристът Ангел Демирев и контрабасистът Михаил Иванов ще направят грандиозен концерт утре вечер в зала 3 на НДК. Триото ще излезе на сцената в 20.00 часа и ще представи авторски произведения, вдъхновени от различни стилове и видове музика като танго, салса, шансони, балкански мотиви и др., обединени от философията на джаза.

Създателят на групата Мартин Любенов е написал и част от музиката към към тв сериала "Хъшове", режисиран от Александър Морфов. Работил е за филма „Мисия Лондон” на Димитър Митовски, както и за популярната американска продукция „Борат”. През 2009 г. режисьорът Андрей Слабаков засне документалния филм "Jazzta Prasta, или кои са българските ноти", в който Мартин разказва пътя си от Котел през Чикаго до Виена.

Талантливият акордеонист е от ромски произход и живее в Австрия. Носител е на много награди, сред които Австрийската награда за уърлд мюзик през 2005 г., френската награда за джаз-инструменталист “Гюс Визьор” през 2006 г. Дядо му е бил тромпетист в придворния оркестър на цар Борис III, а баща му - барабанист от групата на Ибро Лолов.

Билети за концерта може да закупите в билетния център на НДК и в мрежата на www.eventim.bg. Събитието е част от Салон на изкуствата 2013, чиито продуцент е НДК.

По-рано утре, от 18.30 часа в зала "Люмиер" вокална група „Смехоранчета” ще представи своя годишен концерт‑спектакъл  „Смехорански алармент”.

В Европейската година на гражданите - 2013, гражданите смехоранчета ще обсъдят Хартата на основните права на Европейския съюз и ще покажат на своите приятели и родители, че децата също се вълнуват от проблемите на социалното включване, ролята на институциите в живота на децата и семействата им, прилагането на принципите за свобода, демокрация, защита на човешките права и свободи.

Ако за възрастните приемането на европейските ценности е осъзнат процес, то при децата е спонтанен акт на възприемане, естествена реакция, защото децата се раждат свободни и необременени от социални и битови условности. Те просто се раждат европейски граждани.

„Смехорански алармент” е реализиран със съдействието на Европейската комисия в рамките на комуникационните дейности по Европейската година на гражданите 2013 и е включен в 18-ия Салон на изкуствата. До края на годината спектакълът ще гостува в много училища и любими места на децата.

"Салон на изкуствата" е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА